Transport gratuit pentru elevii care studiază în alte localităţi – inițiativă legislativă USR

Parlamentarii USR anunţă că au depus o iniţiativă legislativă care simplifică şi descentralizează procedurile de decontare a transportului pentru elevi, după consultări cu mai multe asociaţii, scrie agenția News.ro.
News.ro - Dum, 27 nov. 2022, 11:59
Transport gratuit pentru elevii care studiază în alte localităţi - inițiativă legislativă USR

”Iniţiativa USR simplifică şi descentralizează procedurile de decontare a transportului pentru elevi. Astfel, iniţiativa prevede că autorităţile locale trebuie să asigure gratuitatea şi mijloacele de transport pentru elevi şi ulterior îşi recuperează sumele alocate de la Guvern”, a transmis, duminică, USR, într-un comunicat de presă.

”Ne-am săturat de bătaia de joc la adresa elevilor. Trebuie să le fie asigurat dreptul la educaţie, deci transportul către şcoală trebuie să fie gratuit şi sigur. De ani de zile, elevii sunt minţiţi, iar instituţiile îşi pasează unele altora cartoful cald. Aşa cum au solicitat elevii în nenumărate rânduri, întregul cost al transportului trebuie acoperit de către stat. Iniţiativa legislativă a fost depusă în urma sugestiilor venite de la mai multe organizaţii de elevi şi a fost dezbătută cu reprezentanţii acestora”, spune senatorul USR Irineu Darău.

Potrivit iniţiatorilor, prin Legea nr. 226/2020 a fost creat cadrul pentru asigurarea transportului gratuit al elevilor la servicii publice pentru toate tipurile de transport, fiind introdus şi cel judeţean, pe tot parcursul anului.

”Legea prevedea posibilitatea de decontare a cheltuielilor cu transportul de interes public desfăşurat în alte condiţii decât sub forma unui serviciu public, dar după mai puţin de un an, Guvernul a adoptat Ordonanţa de Urgenţă nr. 50/2021, care a limitat decontarea doar la perioada cursurilor şi a introdus o serie de plafoane pentru decontare, plafoane care nu au acoperit nici jumătate din costurile reale de transport şi au creat confuzie în implementare la nivel local. Recent, Guvernul a adoptat  o nouă Ordonanţă de Urgenţă, similară OUG nr. 50/2021, care nu garantează gratuitatea transportului în situaţia în care acesta nu poate fi asigurat prin servicii publice, introducând noi plafoane pentru asigurarea unei sume forfetare”, a mai transmis USR.

Senatorul USR Silvia Dinică explică faptul că elevii nu beneficiază de transport gratuit către şcoală pentru că legislaţia în vigoare nu le asigură cu adevărat acest drept.

”Proiectul de lege pe care l-am depus alături de colegii mei corectează o problemă gravă a elevilor, întreţinută timp de ani de zile printr-o serie de legi proaste. Din acest motiv dorim ca proiectul să fie dezbătut şi votat de plen în procedură de urgenţă. Elevii îşi aşteaptă dreptul de a ajunge în mod gratuit şi sigur în clase, deja de 9 ani de zile. Mă aştept ca parlamentarii să vadă utilitatea proiectului propus de USR şi să îl voteze cât mai repede”, explică Silvia Dinică.

 Proiectul depus de USR creează toate premisele necesare asigurării gratuităţii transportului elevilor ca serviciu public, prin garantarea finanţării necesare şi prin simplificarea acesteia.

Te-ar mai putea interesa și
Rusia acuză ţările occidentale că încă mai au ‘instincte colonialiste’
Rusia acuză ţările occidentale că încă mai au ‘instincte colonialiste’
Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a susţinut vineri că ţările occidentale încă mai au ''instincte colonialiste'', transmite EFE....
Restricţii de trafic pe DN1, în zona localităţii Breaza, după surparea terasamentului drumului
Restricţii de trafic pe DN1, în zona localităţii Breaza, după surparea terasamentului drumului
Traficul rutier este restricţionat pe DN1, în afara localităţii Breaza, după ce terasamentul drumului s-a surpat, a ...
Facturarea electronică prinde avânt: FGO a emis cu 25% mai multe facturi în 2022 decât în 2021. Firma emite e-facturi pentru 87% dintre autorităţi
Facturarea electronică prinde avânt: FGO a emis cu 25% mai multe facturi în 2022 decât în 2021. Firma emite e-facturi ...
În 2022, în FGO (platformă de integrări şi automatizări) s-au emis cu 25% mai multe facturi decât în 2021, iar numărul ...
Peste 4,781 milioane de pensionari, la finele lunii ianuarie 2023. Pensia medie a fost de 1.958 de lei
Peste 4,781 milioane de pensionari, la finele lunii ianuarie 2023. Pensia medie a fost de 1.958 de lei
Un număr de 4.781.124 pensionari era înregistrat în ianuarie 2023 în România, iar pensia medie a fost de 1.958 de lei, ...