Transportatori: Decizia Guvernului de a modifica Legea RCA nu este o atitudine pro business şi ar putea conduce la falimentul industriei

Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) a anunţat, marţi, că decizia Guvernului de a trimite în Parlament proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) ar putea conduce la falimentul industriei de transport rutier, scrie News.ro.
Economica.net - mar, 24 dec. 2019, 17:42
Transportatori: Decizia Guvernului de a modifica Legea RCA nu este o atitudine pro business şi ar putea conduce la falimentul industriei

UNTRR nu consideră că aceasta este o atitudine pro business, prin care administraţia să fie un partener al mediului de afaceri. În plus, amplificată cu măsurile protecţioniste din vestul Europei impuse prin Pachetul Mobilitate ar putea conduce la falimentul industriei de transport rutier, potrivit transportatorilor, citaţi de News.ro.

„O eventuală dublare a tarifelor la asigurările RCA (reamintim că în perioada de criză 2015 – 2016, tarifele erau de 5 ori mai mari decât în prezent) ar duce la anularea oricărei marje de profit pentru companiile de transport rutier din România, care şi aşa sunt afectate de modificările legislative neoprotecţioniste de la nivel european, de criza şoferilor profesionişti sau de dezvoltarea precară a infrastructurii rutiere”, se arată în comunicat.

UNTRR a avertizat că, dacă se vor adopta cele mai importante modificări propuse prin proiectul de lege pentru modificarea legii RCA, respectiv abrogarea prevederilor ce limitează cheltuielile administrative şi de vânzare ale poliţei de asigurare ce pot fi incluse de către asigurători în calculul tarifelor de primă (în acest moment plafonate la 25%) şi eliminarea obligaţiei ASF de reglementare a modului de calcul al tarifelor de primă, a criteriilor de risc, a indicilor de încărcare, a coeficienţilor de majorare şi/sau corecţie ori alte instrumente de ajustare a tarifelor de primă, atunci se vor recrea condiţiile dezechilibrelor grave în piaţa RCA.

Astfel, există riscul ca tarifele să crească accentuat pentru toţi deţinătorii celor 8,2 milioane de vehicule din România, indiferent dacă sunt persoane fizice sau juridice.

Proiectul de modificare a legislaţiei RCA a primit aviz negativ

„Reamintim că proiectul de modificare a legislaţiei RCA a primit aviz negativ din partea Consiliul Economic şi Social, deoarece măsurile propuse vor avea ca efect creşterea nejustificată a tarifelor la poliţele RCA”, se arată în comunicat.

UNTRR solicită Guvernului şi Parlamentului României ca Legea 132/2017 să nu fie modificată, să transmită Comisiei Europene o analiză fundamentată privind situaţia pieţei RCA din România cu accentuarea motivelor practice pentru care nu este benefică o schimbare a legislaţiei şi să vină cu măsuri suplimentare pentru a evita întoarcerea la situaţia de criză din perioada 2015-2016.

„UNTRR solicită Guvernului desecretizarea scrisorii primite de autorităţile române de la Comisia Europeană în temeiul art. 4(2) din Regulamentul european 1049/2001, întrucât impactul acesteia reprezintă „un interes public superior care justifică divulgarea conţinutului documentului în cauză”, se arată în comunicat.

În ceea ce priveşte concurenţa din piaţa RCA, practica precedentă a demonstrat că în lipsa unor reglementări stricte, companiile de asigurări s-au înţeles asupra preţurilor, situaţie sancţionată de Consiliul Concurenţei cu amenzi totale în valoare de 246,74 milioane lei (aprox. 53 milioane euro) pentru încălcarea reglementărilor naţionale şi europene din domeniul concurenţei prin coordonarea comportamentelor pe piaţă în vederea majorării tarifelor RCA.

„În acest sens, UNTRR solicită Consiliului Concurenţei publicarea raportului final, pentru ca ASF să argumenteze în faţa Comisiei Europene prevederile legale actuale şi astfel toţi asiguraţii RCA din România să aibă posibilitatea de a începe demersurile de recuperare a sumelor percepute în plus ca urmare a înţelegerilor neconcurenţiale”, se arată în comunicat.

Te-ar mai putea interesa și
Șeful Citroen admite, pentru prima dată oficial, că marca sa concurează cu Dacia
Șeful Citroen admite, pentru prima dată oficial, că marca sa concurează cu Dacia
Thierry Koskas, CEO al Citroen și director global de vânzări și marketing al Stellantis, a admis pentru prima dată că marca sa vede în Dacia un concurent pe anumite segmente....
Încă o ieftinire a carburanților, azi. Cât costă acum benzina și motorina
Încă o ieftinire a carburanților, azi. Cât costă acum benzina și motorina
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a redus din nou, azi-dimineață, prețul carburanților, ...
Britanicii de la Marshall şi producătorul român Bluespace Technology vor să deschidă o fabrică în România
Britanicii de la Marshall şi producătorul român Bluespace Technology vor să deschidă o fabrică în România
Compania Marshall (Marea Britanie) şi producătorul român Bluespace Technology plănuiesc să dezvolte rapid un prototip ...
Plafonul peste care se impozitează pensiile va fi modificat de la 1 septembrie – Ciolacu
Plafonul peste care se impozitează pensiile va fi modificat de la 1 septembrie – Ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu, preşedinte al PSD, a declarat, luni, că de la 1 septembrie, odată cu recalcularea pensiilor, ...