Transportatorii cer ASF asigurarea obligatorie de către CNADNR a fiecărui kilometru de drum naţional

O soluţie de reducere a evenimentelor rutiere ar fi, în opinia transportatorilor, asigurarea de către administratorii drumurilor a fiecărui kilometru de infrastructură rutieră, măsură care ar conduce la auditarea reţelelor de drumuri şi la responsabilizarea administratorilor în ceea ce priveşte siguranţa şi securitatea utilizatorilor.
Economica.net - joi, 14 ian. 2016, 12:29
Transportatorii cer ASF asigurarea obligatorie de către CNADNR a fiecărui kilometru de drum naţional

Potrivit unui comunicat remis Agerpres, reprezentanţii Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT) susţin că au prezentat marţi această soluţie, în cadrul unei întâlniri cu reprezentanţii Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), subliniind că aceasta ar duce la o corectă reglementare a asigurărilor obligatorii.

Reprezentanţii FORT consideră că trebuie instituite măsuri, astfel încât toate autovehiculele care circulă pe drumurile publice din România să aibă asigurare RCA valabilă.

‘Această măsură se impune în contextul în care procente însemnate din autovehiculele înmatriculate circulă pe drumurile publice fără să deţină asigurare RCA valabilă, fiind astfel restrânsă baza celor care încheie şi achită poliţele RCA. Propunerea noastră este de adoptare a unui sistem după modelul controlului în trafic al rovinietelor, eventual chiar prin intermediul infrastructurii de camere a Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) şi a platformei CEDAM gestionată de ASF’, se menţionează în comunicat.

Transportatorii au solicitat modificarea cadrului legal, astfel încât încheierea de poliţe de asigurare RCA să se poată face şi pentru perioade de o zi, o săptămână, o lună, spre deosebire de situaţia actuală care prevede numai perioade de 6 sau 12 luni.

‘Asigurătorii trebuie să pună la dispoziţia clienţilor, la cerere, calculul actuarial şi indicatorii care stau la baza stabilirii valorilor poliţelor de asigurare RCA, iar aplicarea în calcul a ratei daunalităţii să se facă segmentat, pe fiecare tip de vehicul şi nicidecum raportat la rata medie combinată. Evoluţia (creşterea/descreşterea) valorilor poliţelor RCA trebuie strâns corelată cu evoluţia daunalităţii. Nu este normal ca în cazul în care, deşi nu creşte daunalitatea parcului auto al unei persoane fizice/juridice, nivelul poliţelor RCA să fie majorat, aşa cum se întâmplă în ultimii ani’, se menţionează în comunicat.

Reprezentanţii FORT susţin că trebuie stabilită o proporţie rezonabilă între, pe de o parte, nivelul primei de asigurare anuale şi nivelul mediu al primei de asigurare, calculată ca medie a primelor plătite în ultimii cinci ani, pentru un autovehicul şi, pe de altă parte, daunalitatea provocată de acesta anual şi total, pentru toţi anii.

Reprezentanţii FORT au propus ca prima de asigurare anuală să nu poată depăşi 50% din valoarea daunalităţii provocate în anul anterior coroborat cu obligaţia ca prima de asigurare medie, calculată pentru ultimii cinci ani, să nu depăşească 50% din valoarea daunalităţii medii, calculată ca medie a daunalităţii provocate în ultimii cinci ani.

‘Sistemul de încadrare în clase de malus trebuie modificat, astfel încât raportarea să se facă la o anumită proporţie dintre daunalitate şi prima de asigurare – şi nu cum este în prezent raportarea la număr de evenimente – deoarece relevante sunt valorile primelor de asigurare şi ale daunalităţilor. FORT aşteaptă cu interes modificarea urgenţă de către ASF a normei RCA şi aplicarea măsurilor prezentate şi asumate la întâlnirea cu patronatele din domeniu, dar şi modificarea legislaţiei specifice de către Parlamentul României, proces în care Federaţia doreşte să se implice direct’, se menţionează în comunicat.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
OMS: Varianta Omicron a coronavirusului prezintă ‘un risc foarte ridicat’ la nivel mondial
OMS: Varianta Omicron a coronavirusului prezintă ‘un risc foarte ridicat’ la nivel mondial
Noua variantă Omicron a coronavirusului prezintă 'un risc foarte ridicat' la nivel mondial, a avertizat luni Organizaţia ...
VIDEO Cum se face testul de salivă la copii – explicaţia de la miniştrii Sănătăţii şi Educaţiei
VIDEO Cum se face testul de salivă la copii – explicaţia de la miniştrii Sănătăţii şi Educaţiei
Miniştrii Sănătăţii şi Educaţiei, Alexandru Rafila şi Sorin Cîmpeanu, au realizat o serie de clipuri despre modul ...
ROBOR continuă să crească şi atinge cele mai mari valori din martie 2020 şi până acum – luni, 29.11.2021
ROBOR continuă să crească şi atinge cele mai mari valori din martie 2020 şi până acum – luni, 29.11.2021
ROBOR 3M şi ROBOR 6M au crescut şi azi şi au atins cele mai ridicate valori din primăvara anului trecut şi până acum.