Transportatorii cer ASF să publice toate elementele din structura de cost al RCA

Asociaţiile patronale de transportatori UNTRR, APTE 2002, FORT şi APULUM solicită Parlamentului să asigure prin intermediul ASF publicarea preţurilor RCA pe ultimii cinci ani pentru fiecare categorie de autovehicule în parte, precum şi valorile costurilor RCA, cu toate elementele din structura de cost, potrivit unui comunicat comun, remis, luni, Agerpres.
Economica.net - lun, 19 sept. 2016, 14:10
Transportatorii cer ASF să publice toate elementele din structura de cost al RCA

‘Faptul că aceste informaţii nu sunt publice, transparente şi clare pentru toţi asiguraţii care sunt obligaţi să plătească această asigurare obligatorie RCA poate indica faptul că ASF este incompetentă sau este şi coruptă’, se precizează în comunicat.

Transportatorii au invitat, totodată, firmele de asigurări care nu pot face publice în mod transparent metodele de calcul ale valorilor RCA să renunţe la acest tip de poliţe.

‘Toate aceste firme au în portofoliu procente considerabile din asigurarea obligatorie RCA, toate încearcă să încarce nota de plată RCA cu costurile întregii firme pentru toate tipurile de asigurări, încercând să manipuleze opinia publică şi autorităţile că pierd bani din acest segment de afaceri – mai au puţin şi vor solicita subvenţii de la statul român. Nu vă întrebaţi cum societăţi de asigurări similare din toate ţările UE pot să opereze asigurări RCA la tarife de 5-10 ori mai mici decât în România, fără să clameze pierderi?’, se mai arată în comunicatul transportatorilor.

Ei au amintit că, recent, ASF a respins intrarea pe piaţa RCA din România a două firme din Bulgaria, pe motiv de protejare a pieţei interne.

‘Întrebarea firească este de ce ASF protejează asigurătorii existenţi în România de competiţia unor noi firme?’, se întreabă transportatorii.

Patronatele din transporturile rutiere precizează şi faptul că, atunci când au avansat cifra de 4.907 lei pe RCA pe 12 luni pentru segmentul de vehicule comerciale de peste 16 tone, au ţinut cont de datele şi metodologia de calcul făcute publice recent de către ASF: frecvenţa daunelor pentru segmentul vizat, valoarea medie a daunei pe segmentul vizat, costurile de achiziţie şi administrare, costurile de reasigurare, coeficient de ajustare statistică, coeficient de majorare a daunelor.

‘ASF şi asigurătorii susţin că rezultatul nu este bun, însă nu vin cu date şi cifre care să arate ce este diferit în abordarea lor şi mai ales ce date şi cifre şi metode de calcul folosesc, dacă cele disponibile nu sunt corecte. Încercaţi să găsiţi date publice cu istoricul evoluţiei preţului RCA şi a daunalităţii pe fiecare segment de autovehicule/vehicule asigurate RCA din ultimii 5 ani şi veţi constată că lipsesc cu desăvârşire’, precizează patronatele.

Potrivit acestora, profitabilitatea medie a firmelor de transport rutier în 2014 a fost de 1,8%, iar, în acelaşi an, valoarea RCA a fost de 1.000 de euro la vehiculele comerciale. Poliţele au crescut apoi la 3.500 de euro în decembrie 2015 şi la 5.000 de euro în iulie 2016, ceea ce duce firmele de transport din România pe pierdere.

Din 2012, RCA a crescut la segmentul autovehiculelor de peste 16 tone de la 300 euro la 5.000 euro pentru clasa B0, au mai arătat transportatorii.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunţat, în 15 septembrie, că ia în calcul stabilirea unui tarif ţintă pentru poliţele RCA de aproximativ 7.500 lei/an pentru autoutilitare de peste 16 tone, clasa bonus-malus B0. Decizia vine în urma protestelor transportatorilor rutieri.

Guvernul a aprobat, săptămâna trecută, prin ordonanţă de urgenţă, plafonarea tarifelor RCA pe o perioadă de 6 luni, la un nivel ce va fi stabilit de Autoritatea de Supraveghere Financiară. Actul normativ permite stabilirea de către ASF, pe o perioadă de şase luni, a unui tarif RCA de referinţă aplicat atât persoanelor fizice, cât şi juridice.

Te-ar mai putea interesa și
Iohannis: Termenul pentru PNRR – orientativ. Acest plan va fi lucrat până este foarte bun
Iohannis: Termenul pentru PNRR – orientativ. Acest plan va fi lucrat până este foarte bun
 Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că termenul stabilit pentru finalizarea Planului Naţional de Rezilienţă şi Redresare este orientativ, nu ultimativ, iar România va lucra acest......
ACEA: 5,7% dintre autoturismele cumpărate de europeni în primul trimestru au fost 100% electrice
ACEA: 5,7% dintre autoturismele cumpărate de europeni în primul trimestru au fost 100% electrice
În primul trimestru al lui 2021 au fost înmatriculate în Uniunea Europeană 2,6 milioane de autoturisme, 5,7% dintre acestea ...
Lungimea autostrăzilor din România a crescut cu 54 de kilometri, la sfârşitul anului 2020
Lungimea autostrăzilor din România a crescut cu 54 de kilometri, la sfârşitul anului 2020
Lungimea autostrăzilor din România a crescut cu 54 de kilometri, la sfârşitul anului 2020 comparativ cu aceeaşi perioadă ...
Cum să începeţi să vindeţi online cu WooCommerce?
Cum să începeţi să vindeţi online cu WooCommerce?
O afacere online este o modalitate excelenta de a extinde un magazin de vanzare cu amanuntul existent, de a experimenta cu ...