Transportatorii cer asigurarea cadrului necesar examinării în limba engleză a conducătorilor auto din afara UE

Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR), unul dintre patronatele transportatorilor, cere Guvernului român să asigure cadrul necesar examinării conducătorilor auto profesionişti în limba engleză şi franceză, condiţie necesară pentru angajarea acestora în contextul actualei crize de şoferi profesionişti cu care se confruntă piaţa transporturilor rutiere din România şi din UE, scrie News.ro.
Economica.net - joi, 01 dec. 2016, 09:28
Transportatorii cer asigurarea cadrului necesar examinării în limba engleză a conducătorilor auto din afara UE

Transportatorii susţin că deşi legislaţia europeană prevede posibilitatea angajării de conducători auto străini din afara UE în statele membre UE, în România nu există posibilitatea examinării conducătorilor auto profesionişti în limbile engleză sau franceză pentru obţinerea atestării profesionale obligatorii conform legislaţiei naţionale şi europene, chiar dacă proba teoretică pentru obţinerea permisului de conducere în România poate fi susţinută într-o limbă străină.

“Un conducător auto străin din afara UE poate fi angajat legal în România de un operator român de transport rutier de mărfuri care deţine o licenţă comunitară, pe baza atestatului de conducător auto prevăzut de Regulamentul european nr. 1072/2009 privind accesul la piaţa transportului rutier internaţional de mărfuri”, argumentează transportatorii.

Totodată, atestarea profesională a conducătorilor auto profesionişti, respectiv deţinerea unui certificat de calificare profesională iniţială (CPI), care trebuie actualizat periodic printr-un certificat de calificare profesională continuă (CPC) este o condiţie obligatorie pentru a-şi putea exercita meseria, în România şi în orice stat membru UE, pentru toţi conducătorii auto titulari ai permiselor de conducere corespunzătoare transportului rutier profesionist de mărfuri şi de persoane.

“În acest context, UNTRR solicită Guvernului României să realizeze de urgenţă toate demersurile necesare pentru asigurarea posibilităţii angajării legale în România de conducători auto din terţe ţări conform regulamentului european 1072/2009, prin stabilirea cadrului necesar susţinerii probelor teoretice şi practice pentru obţinerea atestatelor CPI/ CPC pentru conducătorii auto profesionişti de transport marfă şi persoane, în limbile engleză şi franceză”, precizează UNTRR.

Transportatorii susţin că această măsură vine în sprijinul operatorilor români de transporturi rutiere de marfă şi persoane, în contextul crizei de şoferi profesionişti de pe piaţa românească şi europeană.

La începutul acestui an, UNTRR a semnalat criza de şoferi profesionişti, solicitând să fie tratată ca o prioritate, prin măsuri care să asigure formarea tinerilor de la vârsta de 18 ani ca şoferi profesionişti.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Șeful STB avertizează că societatea ar putea intra în insolvență în urma grevei. El estimează pierderile cauzate de protest la 20 de milioane de lei
Șeful STB avertizează că societatea ar putea intra în insolvență în urma grevei. El estimează pierderile cauzate ...
Directorul general al Societăţii de Transport Bucureşti, Adrian Criţ, estimează pierderile provocate de grevă, în ...
USR atrage atenția asupra actelor de vandalism și de hărțuire asupra șoferilor STB care ies pe traseu
USR atrage atenția asupra actelor de vandalism și de hărțuire asupra șoferilor STB care ies pe traseu
Filiala din București a Uniunii Salvați România atrage atenția asupra actelor de vandalism și a hărțuirilor la care ...
Parc nou în Sectorul 6: A fost depusă o ofertă pentru amenajarea spațiului verde din zona Lujerului
Parc nou în Sectorul 6: A fost depusă o ofertă pentru amenajarea spațiului verde din zona Lujerului
Administrația Domeniului Public și Dezvoltare Urbană Sector 6 a primit o ofertă la licitația pentru amenajarea Parcului ...