Transportatorii cer renunţarea la taxa auto, impozit anual diferenţiat şi reducerea rovinietei

Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) propune Guvernului mai multe măsuri pentru protecţia mediului şi atragarea de venituri la buget, precum renunţarea la taxa auto, aplicarea unui impozit anual diferenţiat, reducerea rovinietei şi majorarea primei de casare.
Economica.net - mie, 09 ian. 2013, 11:30
Transportatorii cer renunţarea la taxa auto, impozit anual diferenţiat şi reducerea rovinietei

Asociaţia solicită aplicarea modelului german prin stabilirea unei taxe anuale, suportată de proprietarii de autovehicule, corelată cu puterea de cumpărare din România, care să ţină cont de clasa de poluare, tipul de motorizare şi capacitatea cilindrică.

Astfel, UNTRR propune renunţarea la taxa auto, iar impozitul anual să rămână neschimbat la Euro 5, dar să fie diferenţiat pentru celelalte categorii: 10% din cuantumul în vigoare la Euro 4, 15-20% la Euro 3, 30-50% la Euro 2, 50-100% la Euro 1 şi 100-200% la NonEuro. Modificările ar urma să fie operate treptat, în următorii ani.

„În 2011 din taxa de poluare auto s-au încasat 365 milioane lei, iar în 2012 estimarea este că încasările au fost mai mici cu 25-30%, adică 260-270 milioane lei”, se arată într-un comunicat al UNTRR.

Transportatorii propun şi stimularea achiziţiilor autovehiculelor noi prin reducerea valorii rovinietei pentru vehiculele Euro 6 cu 50%, Euro 5 cu 40%, Euro 4 cu 30%, Euro 3 cu 20% şi Euro 2 cu 10%.

„Având în vedere că astfel de măsuri vor fi aplicate pe un parc de circa cinci milioane de autoturisme (din care aproape un milion au peste 14 ani) şi 111.000 autovehicule comerciale de transport mărfuri peste 3,5 tone şi 23.000 autovehicule transport persoane peste 1+8 locuri, aducând substanţiale venituri anuale către buget, UNTRR propune majorarea primei de casare, instituită prin Programul Rabla, la echivalentul a 1.500 de euro pentru a stimula în mod eficient înnoirea parcului auto din România”, potrivit sursei citate.

UNTRR recomandă instituirea unei prime de casare similare pentru autovehiculele comerciale de transport persoane şi marfă, având în vedere că acestea sunt mijloace de producţie.

Potrivit transportatorilor, menţinerea unei taxe unice la înmatriculare „va aduce haos” în evidenţele proprietarilor de autovehicule, iar tranzacţiile se vor realiza fără să mai fie declarate oficial, pentru evitarea taxării.

„De asemenea trebuie avut în vedere că o taxare unică nu este sustenabilă ecologic pe termen lung. Un autovehicul înmatriculat în 2007 în România şi taxat pentru norma Euro 3, atunci una dintre cele mai puţin poluante, după standardul din 2012 nu mai este printre cele mai ecologice, dar va polua multă vreme, fără să mai plătească nimic!!! Plata anuală asigură o diferenţiere progresivă funcţie de cele mai ecologice norme de poluare pe termen lung, fără să genereze nişte eforturi financiare uriaşe utilizatorilor şi implicit fără să mai genereze căutarea unor soluţii care duc la pierderea completă a oricărei taxe de către statul român (înmatriculări în ţări vecine sau alte soluţii locale)”, se mai arată în comunicat.

UNTRR este o organizaţie fondată în 1990, care a înregistrat până în prezent peste 13.000 de membri.

Premierul Victor Ponta a anunţat că taxa de primă înmatriculare auto va fi înlocuită cu un „timbru de mediu” pentru care proprietarii de vehicule vechi şi poluante vor plăti mai mult, iar deţinătorii de vehicule noi vor plăti mai puţin sau chiar deloc în cazul maşinilor hibride electrice.

Suspendată de fostul Guvern doar până la începutul acestui an, taxa de primă vânzare auto este din nou obligatorie începând cu 1 ianuarie.

Te-ar mai putea interesa și
Pariul câştigător al vinurilor din Republica Moldova – AFP
Pariul câştigător al vinurilor din Republica Moldova – AFP
În micul sat Pereni din Republica Moldova, Nicolae Tronciu şi-a lansat propria sa marcă de vin, în urmă cu patru ani, prin comercializarea în Europa, mai degrabă decât în Rusia, clientul......
Variola maimuţei: niciun caz confirmat în România. Cum se transmite, ce simptome are, unde a fost confirmată – răspunsurile MS
Variola maimuţei: niciun caz confirmat în România. Cum se transmite, ce simptome are, unde a fost confirmată – ...
Ministerul Sănătăţii a publicat o serie de întrebări şi răspunsuri despre variola maimuţei, furnizate de Organizaţia ...
Începe Forumul economic mondial de la Davos. Subiectul principal – Ucraina
Începe Forumul economic mondial de la Davos. Subiectul principal – Ucraina
După doi ani de pauză din cauza pandemiei, elita politică şi economic mondială revine la Davos, pentru un forum care ...
Deficit global de 2,7 milioane de angajaţi în domeniul securităţii cibernetice. Aproape 200.000 în Europa (studiu)
Deficit global de 2,7 milioane de angajaţi în domeniul securităţii cibernetice. Aproape 200.000 în Europa (studiu)
Deficitul global de competenţe în domeniul securităţii cibernetice este, în prezent, de 2,7 milioane de angajaţi, dintre ...