Transportatorii, către firmele de asigurări RCA: „Un virus se strecoară încet dar sigur în Parlament! Nu mai faceți lobby în plină pandemie!”

COTAR, una dintre organizațiile reprezentantive ale transportatorilor din România, cere, într-un comunicat, oprirea demersurilor pentru modificarea legii RCA, inițiate de senatorul Marius Bota și susținute de firmele de asigurare. COTAR afirmă că modificările propuse ar aduce prejudicii tuturor românilor, care ar ajunge în situația să plătească din propriul buzunar o parte din reparațiile pe RCA. 
Economica.net - joi, 02 apr. 2020, 10:40
Transportatorii, către firmele de asigurări RCA:

COTAR, împreună cu unele asociații de consumatori trage un semnal de alarmă. „Îi rugăm pe Președintele Camerei Deputaților și pe Deputații din Parlamentul României să respingă propunerea legislativă de modificare a legii RCA scrisă de firmele de asigurări!”, arată comunicatul de presă.

Potrivit acestora, modificările aduse legii RCA în sensul susținut de firmele de asigurare aduc prejudicii majore nu doar direct oamenilor ci și pieței service-urilor, care are în jur de 40.000 de angajați și, în final, industriei auto, care reprezintă 10% din întregul PIB al României și care ar fi serios lovită de schimbările propuse.

Proiectul senatorului Bota propune introducerea unei referințe pentru tariful practicat de service-uri la ora de manoperă, dar și limitarea costului cu mașina de la schimb oferită pe perioada cât auotomobilu păgubitului este în reparații.

Detalii despre această propunere precum și poziția asigurătorilor puteți găsi AICI.

 

Mai jos, comunicatul COTAR. 

În timp ce toată lumea este îngrijorată de pandemia care a cuprins întreaga lume, un virus legislativ se strecoară încet și sigur în Parlamentul României: legea co-plății despăgubirii RCA, scrisă de firmele de asigurări din România și susținută de deputatul Marius Bota! O propunere legislativă care va afecta întreaga societate românească, dacă nu va fi respinsă de Camera Deputaților.

Modificările la Legea RCA avantajează direct interesele financiare ale firmelor de asigurări obligând păgubiții să-și plătească din propriul buzunar o parte din plata despăgubirilor, atunci când sunt implicați într-un accident de circulație, chiar dacă nu au nicio culpă în producerea accidentului.

S-a discutat mult în cadrul Comisiilor de specialitate din Senatul României pe tema acestui proiect de lege cotroversat, care ar obliga persoanele fizice și juridice păgubite să suporte o co-plată pentru reparații sau pentru închirierea unui vehicul de schimb, întrucât asiguratorii RCA vor avea dreptul să plătească doar parțial despagubirea datorată.

Inițial, la dezbaterea de la Senat au participat doar firmele de asigurări, însoțite de deputatul Bota Marius, care, împreună cu o firma de lobby a asiguratorilor și cu reprezentanți ai pieței de asigurări au încercat să inducă în eroare Comisia de Buget Finante din Senat.

Din fericire, acțiunea de lobby a fost blocată de Viorel Arcas, președintele Comisiei, care a remarcat graba și insistența inițiatorului proiectului de modificare legislativă, Marius Bota, sesizând că ascunde interese financiare obscure ale multinaționalelor din asigurări, care doresc ca acest proiect să fie adoptat pe repede-înainte, fără analiză și dezbatere aprofundată. Atât președintele Comisiei Economice, Daniel Zamfir, cât și președintele Comisiei de Buget Finanțe, Viorel Arcas, au transmis ferm același mesaj: Legea lui Bota primește RESPINGERE!

A fost solicitată și poziția Autorității de Supraveghere Financiară, unde domnul Vicepreședinte Cristian Roșu a transmis în clar faptul că nici instituția pe care o conduce nu susține acel proiect legislativ, având în vedere problemele juridice ridicate de dispozițiile acestuia.

Proiectul de lege încalcă dreptul de proprietate al deținătorilor de autovehicule din România – dispozițiile legale imperative privind acoperirea integrală a prejudiciului de către asiguratorul RCA, precum și Legea Concureței și Constituția României. Acest proiect  a ajuns, prin procedură, pentru analiză, dezbatere și vot, în Camera Deputaților, care este și cameră decizională.

„Există riscul ca în perioada în care intreaga atenție a societății este orientată spre lupta împotriva Coronavirusului, să fie votate legi împotriva cetateanului, în urma demersurilor făcute de o puternică firmă de lobby, plătită de inițiatorii reali ai proiectului de lege. Firmele de asigurări au reușit, prin lobby la nivel european, să elimine plafonul lor de cheltuieli administrative, astfel încât prețul RCA poate crește oricând și oricât vor asiguratorii”, a declarat Florin Pandele, vicepreședinte al CONROM (Confederația Națională a Federațiilor și Asociațiilor de Consumatori).

„Acest proiect de lege lovește în primul rând în transportatorii români, care generează circa 10% din PIB-ul României. Pe de o parte, există obligația legală de a deține asigurare RCA. Comisia Europeană cere eliminarea plafoanelor aplicabile prețului asigurărilor RCA, iar pe de altă parte, asiguratorii RCA vor să plafoneze despăgubirile pe care le vor plăti, astfel încât asiguratorii vor fi în situația în care legea le asigură clienții și nu le limitează prețul la care vând asigurarea, totul fiind în favoarea lor și în detrimentul păgubiților. Principiile și legile în domeniul RCA sunt clare în toată lumea: o asigurare RCA trebuie să acopere integral prejudiciul suferit de persoana păgubită!”, a declarat Vasile Ștefănescu, președintele COTAR.

 

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Listare Premier Energy. Compania debutează la Bursa de Valori Bucureşti
Listare Premier Energy. Compania debutează la Bursa de Valori Bucureşti
Premier Energy se listează la Bursa de Valori Bucureşti, astăzi, 28 mai 2024....
Ungaria respinge ideea reintroducerii serviciului militar obligatoriu în Europa
Ungaria respinge ideea reintroducerii serviciului militar obligatoriu în Europa
Ministrul ungar de externe Peter Szijjartor a declarat luni că ''propunerile nebuneşti'' de reintroducere a serviciului ...
Șeful Citroen admite, pentru prima dată oficial, că marca sa concurează cu Dacia
Șeful Citroen admite, pentru prima dată oficial, că marca sa concurează cu Dacia
Thierry Koskas, CEO al Citroen și director global de vânzări și marketing al Stellantis, a admis pentru prima dată că ...
Încă o ieftinire a carburanților, azi. Cât costă acum benzina și motorina
Încă o ieftinire a carburanților, azi. Cât costă acum benzina și motorina
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a redus din nou, azi-dimineață, prețul carburanților, ...