Transportatorii rutieri ameninţă cu poteste dacă nu vor primi înapoi o parte din acciza la carburanţi

Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT) cere din nou Guvernului rambursarea unei cote din acciza la carburanţi, ameninţând cu ample manifestaţii de protest dacă această solicitare nu va fi rezolvată, potrivit unui comunicat al Federaţiei.
Economica.net - mar, 05 sept. 2017, 14:02
Transportatorii rutieri ameninţă cu poteste dacă nu vor primi înapoi o parte din acciza la carburanţi

‘Federaţia Operatorilor Români de Transport a transmis astăzi (marţi – n.r.), Guvernului României o solicitare privind constituirea unui grup de lucru pentru elaborarea unui act normativ în vederea rambursării unei cote din acciza încasată din carburanţi către transporturile comerciale. FORT consideră că numai o astfel de măsură poate redresa încasările la bugetul de stat, menţinând totodată competitivitatea sectorului de transporturi româneşti, sector aflat pe locul 6 în topul contributorilor, în raport cu ceilalţi transportatori europeni. În cazul în care şi această solicitare va fi tratată cu aceeaşi lipsa de interes, ne vom afla în situaţia în care, la solicitarea transportatorilor, să organizăm ample manifestaţii de protest’, spun transportatorii.

Astfel, potrivit scrisorii transmise Guvernului, FORT precizează că transportatorii rutieri din România sunt din nou puşi într-o situaţie dificilă odată cu adoptarea modificărilor privind acciza la carburant, în principal din cauza faptului că nu pot transfera în tarifele prestate influenţa în costul operaţional.

‘Ne vom afla astfel în aceeaşi situaţie din perioada 2015-2017, respectiv cea în care transporturile rutiere internaţionale îşi vor reloca alimentările în afara României (unde recuperează şi TVA şi parte din acciza), piaţa de consum ‘captivă’ urmând să diminueze investiţii în flotă, resursă umană şi dezvoltare’, se arată în solicitarea adresată premierului României.

În continuare, transportatorii cer aprobarea constituirii unui grup de lucru format din specialişti ai ministerului de Finanţe şi reprezentanţi ai patronatelor din transporturi, care să elaboreze un proiect de act normativ pentru rambursarea unei cote din acciza pe motorină către companiile de transport mărfuri şi pasageri ce alimentează pe teritoriul României, după modelul practicat în Belgia, Franţa, Ungaria, Slovenia şi Spania.

Prin adoptarea unei astfel de măsuri, bugetul de stat urmează să beneficieze de încasări mai mari, transportatorii români vor continua să fie competitivi şi să alimenteze pe teritoriul ţării noastre, concurenţa loială urmează să crească, iar evaziunea fiscală şi comerţul ilicit cu motorină să scadă, argumentează transportatorii.

‘Statul poate avea totodată la dispoziţie o statistică în timp real raportată alimentărilor cu carburanţi şi totodată la îndemână insituţiilor de control, o oglindă vie a celor ce nu alimentează din zona accizabilă însă desfăşoară activităţi de transport comercial’, se mai arată în scrisoarea semnată de reprezentanţi FORT.

Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, a anunţat, miercuri, la începutul şedinţei de Guvern, că accizele la carburanţi vor creşte în două etape, de la 15 septembrie şi de la 1 octombrie, cu câte 0,16 lei pe litru.

În 2014, Guvernul a decis de asemenea să returneze transportatorilor o parte din acciza la carburanţi, după introducerea unei supraaccize în acest sector.

Te-ar mai putea interesa și
Scotty The AI își face intrarea pe MEXC cu o creștere de preț de 33% (P)
Scotty The AI își face intrarea pe MEXC cu o creștere de preț de 33% (P)
La momentul redactării acestui articol, moneda meme nou apărută în spațiul crypto, Scotty the AI, a avut un debut surprinzător în cadrul programului de prelansare Kickstarter al schimbului......
Explozie la rafinăria Petromidia. Ce spun oficialii Rompetrol (KMG Internaţional)
Explozie la rafinăria Petromidia. Ce spun oficialii Rompetrol (KMG Internaţional)
O explozie a avut loc în această dimineață la Rafinăria Petromidia, cu degajări foarte mari de fum. Explozia nu a fost ...
CFR Marfă scoate la spre vânzare Hotelul Express din Predeal, la preţul de 15 milioane de lei
CFR Marfă scoate la spre vânzare Hotelul Express din Predeal, la preţul de 15 milioane de lei
CFR Marfă scoate la vânzare Hotelul Express, situat în centrul staţiunii Predeal, în cadrul procesului amplu de valorificare ...
Invazia Rusiei în Ucraina anunţă o nouă eră în Europa, consideră premierul polonez Donald Tusk
Invazia Rusiei în Ucraina anunţă o nouă eră în Europa, consideră premierul polonez Donald Tusk
Invazia rusă în Ucraina, începută cu peste doi ani în urmă, anunţă o nouă eră în Europa, o perioadă caracterizată ...