1EUR = 4.7786 RON | Bucureşti 13 º

Auto

Transportatorii rutieri: Noua Lege RCA nu conţine tariful de referinţă negociat săptămâna trecută cu ASF

Textul care prevedea introducerea tarifului de referinţă ca principiu de bază în construcţia tarifului de primă RCA a dispărut din proiectul de Lege pentru RCA faţă de forma iniţială negociată cu transportatorii, atenţionează patronatele din transporturi, într-un comunicat de presă.

20 sep, 2016 | ECONOMICA.net

'Textul care prevedea introducerea tarifului de referinţă ca principiu de bază în construcţia tarifului de primă RCA a dispărut faţă de forma iniţială negociată cu transportatorii, fiind de fapt un 'copy-paste' din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului care prevede ca tariful de referinţă să funcţioneze doar pentru o perioadă de 6 luni, ceea ce este inacceptabil din punct de vedere al transportatorilor. O altă modificare este legată de dispariţia plafonului de 25% raportat cheltuielilor administrative şi de vânzare a poliţelor, ce fusese acceptat iniţial în forma negociată cu Comisia de buget-finanţe a Senatului. În numai două săptămâni, după proteste şi audieri, o parte dintre senatori îşi bat joc de piaţa de transport, modificând total netransparent ceea ce, anterior, fusese agreat şi asumat', se menţionează în comunicatul citat.

Patronatele din transporturi - FORT, UNTRR, APTE2002 şi APULUM - prezente marţi, prin reprezentant, la lucrările Comisiei pentru transporturi din Camera Deputaţilor pe proiectul de Lege RCA, susţin faptul că 'materialul transmis de Senat către această comisie a fost modificat brutal în ultimele 24 de ore'.

'Totodată, nici ordonanţa de urgenţă publicată ieri (luni, 19 septembrie 2016 - n. r.) în Monitorul Oficial, nu corespunde proiectului iniţial de OUG publicat de Ministerul de Finanţe, varianta publicată în Monitorul Oficial nefiind funcţională, întrucât exact la articolul care menţiona termenul de 6 luni în care ar funcţiona tariful de referinţă stabileşte că acesta să fie cu caracter orientativ şi nicidecum obligatoriu a fi alocat ca plafon maximal. La aliniatul 2 al aceluiaşi articol 18 este în mod eronat menţionat art. 34, alin. 3, în loc de art. 36 alin. 3', subliniază transportatorii.

În acest context, cele patru organizaţii patronale au solicitat membrilor Comisiei pentru transporturi din Camera Deputaţilor amânarea votului şi întocmirii raportului pe varianta transmisă de Senat, 'tocmai pentru faptul că a fost modificată brutal şi netransparent, lucru pe care cu majoritatea celor prezenţi Comisia de Transporturi l-a agreat'.

'Există însă riscul ca aceste amânări să conducă la o perioadă de peste 6 luni de zile până la care acest act normativ extrem de important să fie aprobat şi publicat, motiv pentru care FORT, UNTRR, APTE2002 şi APULUM fac un apel către toţi parlamentarii din Senat şi Camera Deputaţilor, indiferent de culoarea politică, să îşi asume principiile stabilite iniţial, astfel încât acest act normativ să îmbunătăţească cu adevărat pe termen lung piaţa asigurărilor RCA, înlocuind abuzurile cu normalitatea. Totodată, privitor la Ordonanţa de Urgenţă, FORT, UNTRR, APTE2002 şi APULUM consideră că publicarea acesteia a fost amânată special pentru a depăşi momentul protestelor transportatorilor şi solicită public explicaţii Guvernului legate atât de eroarea din actul normativ publicat, cât şi de modul în care va fi aplicată plafonarea tarifelor şi nivelul acestora', atrag atenţia patronatele din transporturi.

FORT, UNTRR, APTE2002 şi APULUM au protestat, săptămâna trecută, în întreaga ţară, inclusiv în Piaţa Victoriei din Capitală, nemulţumite de creşterea tarifelor RCA.

După mai bine de şapte ore de proteste, transportatorii au negociat cu Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF) ca tariful ţintă pentru poliţele RCA să fie de aproximativ 7.500 lei/an pentru autoutilitare de peste 16 tone, clasa bonus-malus B0.

Guvernul a adoptat, în data de 14 septembrie, o Ordonanţă de Urgenţă în problema RCA care prevede, printre altele, îngheţarea preţurilor la primele de asigurare pe o perioadă de şase luni. Actul normativ a fost publicat, luni seară, în Monitorul Oficial.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO