Transportatorii și service-urile din COTAR, apel la ASF, DNA și alte autorități: Atenție la vânzarea City Insurance!

COTAR, una dintre organizațiile reprezentative ale transportatorilor și operatorilor de service-uri, atrage atenția autorităților să suprevgheze cu grijă tranzacția prin care City Insurance își va schimba acționarul majoritar. Organizația amintește de fantomaticul investitor Max Rossler, anunțat de City Insurance în 2017 ca viitor acționar și dispărut între timp discret din ecuație. Deși avea atunci dimensiuni mult mai mici (astăzi este liderul pieței cu circa 3 milioane de clienți doar pe RCA), City se afla într-o situație asemănătoare cu cea de astăzi, când, ca și în 2017, trebuie să aducă majorări importante de capital pentru a respecta normele de lichiditate și solvabilitate.
Ion Dobreanu - mie, 14 apr. 2021, 12:05
Transportatorii și service-urile din COTAR, apel la ASF, DNA și alte autorități: Atenție la vânzarea City Insurance!

Așa cum Economica.net a scris în premieră, City Insurance a anunțat că Vivendi International, acționarul majoritar al companiei, a ajuns la o înțelegere pentru vânzarea titlurilor către un vehicul de investiții din Londra.

Economica.net a arătat că I3CP Holdings BV, vehiculul care ar urma să preia controlul City, ar gestiona o parte din banii Bisericii Ortodoxe din Grecia. 

AICI detalii despre anunțul de preluare făcut de City Insurance

Recent, Înalta Curte de Casație și Justiție a ridicat suspendarea obținută de City Insurance în instanțe inferioare pentru unele măsuri impuse de ASF în 2020. Practic, aceasta înseamnă că City va trebui să pună în aplicare acele măsuri, inclusiv o majorare de capital și reanalizarea a 100.000 de dosare de daună

AICI detalii despre procesul pierdut de City și câștigat de ASF, cu COTAR terț intervenient

Comunicatul COTAR

Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (C.O.T.A.R.) cere conducerii ASF şi celorlalte instituţii responsabile – respectiv Parlamentul României, Guvernului României, ANAF, Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor şi Direcţiei Naţionale Anticorupţie – să vegheze la respectarea legii. COTAR a transmis către aceste instituţii o adresă de atenţionare publică, în legătură cu presupusa tranzacţie de vânzare a societăţii de asigurare-reasigurare City Insurance, dat fiind interesul legitim al transportatorilor şi consumatorilor în legătură cu situaţia financiară şi evoluţia principalilor actori de pe piaţa de asigurări.

În anul 2017, când City Insurance avea o cotă de piaţă semnificativ mai redusă, aceasta nu reuşea să-şi gestioneze portofoliul şi a intrat în procedura de redresare financiară, în baza unui raport de control inopinat, efectuat de ASF. Au fost scoase în evidenţă mai multe deficienţe privind solvabilitatea şi nivelul capitalului societăţii. Conform informaţiilor publicate de autorităţi la acea vreme, printre cele mai importante probleme identificate în situaţia societăţii erau gradul ridicat de subadecvare a rezervelor de daună – situat la un nivel de 43% -, şi coeficientul de lichiditate de 0,83 pentru activitatea de asigurări generale, care nu respecta prevederile normelor în vigoare.

La acea dată, ASF anunţa triumfal:”Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, Mişu Negriţoiu, s-a întâlnit cu Dr. Max Rossler, cunoscut investitor privat elveţian, cu ocazia vizitei pe care acesta a făcut-o în România, în vederea finalizării negocierilor de preluare a Societăţii de Asigurare Reasigurare City Insurance. Alături de Dr. Roessler, la această întâlnire au participat şi reprezentanţii Berlin London Holding AG, companie cu resurse şi expertiză, la nivel european, în domeniul managementului şi reorganizării societăţilor de asigurare”, se arata în documentul transmis de ASF, în martie 2017.

Apoi ASF a scos de sub redresare financiară societatea City Insurance, fără ca aceasta să fi îndeplinit planul de măsuri, în vederea vânzării societăţii de asigurări către domnul Dr. Max Rossler. Tranzactia nu a mai avut loc, dar societatea City Insurance a ieşit de sub procedura de redresare funanciară, cu acordul ASF şi fără să îndeplinească planul de măsuri!

Pe 23 martie 2021, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis recursul făcut de ASF, într-un proces deschis anul trecut de City Insurance, liderul pieţei RCA, în urma unor sancţiuni legate de nereguli la soluţionarea dosarelor de daună RCA. Printre măsurile dispuse de ASF în sarcina City Insurance se numără şi un plan de măsuri care vizează, printre altele, majorarea capitalului social cu 16,5 milioane de euro, până la finalul anului 2020, pentru rezolvarea problemelor de solvabilitate.

Litigiul viza Deciziile ASF nr. 455/2020 şi nr. 457/2020, prin care Autoritatea a constatat o serie de nereguli în ceea ce priveşte activitatea societăţii de asigurare-reasigurare City Insurance, acestea vizând, în esenţă, nerespectarea prevederilor referitoare la modul de calcul şi constituire al rezervelor tehnice, respectarea indicilor de solvabilitate şi modalitatea de gestionare a dosarelor de daună. Faţă de acestea au fost dispuse măsuri corective care au inclus:

Obligaţia City Insurance de a formula şi prezenta o ediţie revizuită a politicii de constituire, modificare şi menţinere a rezervelor tehnice sub regim Solvabilitate II, conform indicaţiilor ASF – art. 1 din Decizia ASF nr. 455/2020.

Obligaţia City Insurance de a realiza o majorare a capitalului social cu suma de 16,5 milioane de euro, cel târziu până la data de 31.12.2020. – art. 1 din Decizia ASF nr. 457/2020.

La acest litigiu a participat si COTAR, care a formulat cereri de intervenţie accesorie în favoarea ASF, urmărind să sprijine apărările formulate de Autoritate, în scopul menţinerii Deciziilor ca legale şi temeinice şi aplicarii lor neîntârziate. Decizia pronunţată de către ICCJ este definitivă şi ar fi trebuit realizată „de îndată” de către City Insurance, care ar fi trebui să procedeze, fără întârziere, la reanalizarea modului de calcul a rezervelor tehnice pentru aproximativ 100.000 de dosare de daună şi efectuarea majorarii de capital cu suma de 16,5 milioane de euro.

La aproape 3 săptămâni de la pronunţarea acestei decizii definitive şi care ar fi trebuit să fie dusă la îndeplinire „de îndată” de către City Insurance, societatea de asigurări nu pare să-şi fi îndeplinit obligaţiile. În loc de a recalcula rezerva tehnică pentru cele 100.000 de dosare de daună şi de a realiza majorarea de capital de 16,5 milioane de euro, City Insurance anunţă, pe un ton triumfal, că societatea de asigurări se află în procedură de vânzare. În mod inexplicabil, ASF respectiv dl. Vicepresedinte Rosu ,cel care conduce efectiv acest sector , nu are nicio obiecţie sau reacţie faţă de City Insurance, cu privire la posibila neîndeplinire a obligaţiilor menţionate mai sus.

Pe lângă obligaţiile pe care trebuie să le respecte, societatea trebuie să respecte prevederile legii RCA, situaţie care nu rezultă deloc din raportul publicat chiar de ASF. Conform acestui raport, gradul de conformitate a operatorilor aşa-zis supravegheaţi s-a deteriorat continuu şi drastic în ultimii ani: „În anul 2020 s-au înregistrat: 42.557 petiţii şi informări de neconformitate pentru pieţele supravegheate, în creştere cu 58,14% faţă de anul 2019, creştere cu 258,83% faţă de anul 2018, respectiv cu 353,60% faţă de anul 2017” – se specifică în raport. Din acelaşi document aflăm evolutia pe ani a numărului de reclamaţii pentru piaţa de asigurări din România: Anul 2017: 8.045 de reclamaţii; Anul 2018: 10.549 de reclamaţii; Anul 2019: 25.679 de reclamaţii; Anul 2020: 41.544 de reclamaţii. În plus, aflăm că în luna martie 2021, ASF a înregistrat recordul absolut de reclamaţii, acestea fiind de aproximativ 6.000 într-o singură lună!

Adresăm Primului Ministru următoarele întrebări de la care aşteptăm un răspuns urgent: Ce se întâmplă dacă City Insurance găseşte înţelegere la ASF, operaţiunea de vânzare a societăţii City Insurance este autorizată de ASF, iar după finalizarea tranzacţiei, în urma căreia City Insurance îşi mută sediul din România în Olanda, ieşind de sub jurisdicţia ASF, societatea de asigurări îşi declară falimentul? Cine va acoperi despăgubirile de ordinul sutelor de milioane de euro? Fondul de Garantare a Asiguraţilor din România? Un fond de garantare a asiguraţilor din Olanda? Sau statul român?

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Statul mai are nevoie de doi ani pentru a finaliza locuințele cu bani de la Banca Consiliului Europei. Câte locuințe finalizează din cele 7.000 prevăzute inițial
Statul mai are nevoie de doi ani pentru a finaliza locuințele cu bani de la Banca Consiliului Europei. Câte locuințe finalizează ...
Cel mai mare dezvoltator din România, statul, nu a reușit să cheltuie 175 de milioane de euro dintr-un împrumut acordat în 2016 pentru construcția a 7.000 de locuințe. ...
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...