Transportatorii solicită Guvernului reluarea schemei de rambursare a supraaccizei

Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) solicită Guvernului reluarea schemei de rambursare a supraaccizei, după ce preţul motorinei a crescut cu 20 de bani în perioada 29 august - 15 septembrie 2017, se arată într-un comunicat UNTRR, remis vineri, AGERPRES.
Economica.net - vin, 15 sept. 2017, 10:50
Transportatorii solicită Guvernului reluarea schemei de rambursare a supraaccizei

Transportatorii atrag atenţia că, dacă nu vor putea recupera o parte din acciză, vor creşte tarifele pentru transportul de persoane şi mărfuri.

‘UNTRR reia ideea ca Guvernul României să se preocupe de creşterea atractivităţii alimentării cu motorină în România, pentru ca majorarea accizei să nu producă efecte asupra populaţiei, aceasta neputând deduce TVA, şi asupra transportatorilor rutieri ce operează rute interne, care, dacă nu vor putea recupera parte din acciza, vor creşte obligatoriu tarifele pentru populaţie pentru transport persoane şi mărfuri, iar comercianţii vor specula aceste momente şi vor adăuga majorări suplimentare la raft’, potrivit comunicatului.

Conform calculelor UNTRR, în urma majorării accizei la carburanţi, costul motorinei în România va ajunge la 0,89 euro/litru fără TVA, nivel mult mai ridicat decât în ţările din jur. În România acciza este de 330 euro/1.000 litri, la fel ca în Luxemburg, iar TVA de 19%, apropiat de 17% din Luxemburg, iar pentru a creşte volumul de vânzări de carburant, România ar trebui să ramburseze TVA într-o manieră simplă şi predictibilă tuturor utilizatorilor profesionişti.

‘Creşterea accizei cu 7 eurocenţi, fără o majorare a preţului, ar fi fost tehnic posibilă ţinând cont că în România motorina şi benzina sunt mai scumpe cu 5 eurocenţi per litru faţă de alte state europene cu producţie de petrol, dar era puţin probabil ca petroliştii să absoarbă această majorare de cost şi să îşi reducă marjele comerciale, în loc să transfere acest cost suplimentar imediat către clienţi’, se mai menţionează în comunicat.

În condiţiile actuale, conform UNTRR, transportatorii rutieri români care merg în Germania vor alimenta în Austria, unde TVA de 20% este uşor recuperabil, iar preţul motorinei fără TVA va fi mai mic decât în România (conform cifrelor oficiale nivelul este de 0,88 euro/litru fără TVA, dar în realitate există motorină chiar şi mai ieftina cu 2-4 eurocenţi pe litru la staţii publice)’, mai spun transportatorii.

Totodată, în comunicat se menţionează că transportatorii rutieri români care merg în Italia vor alimenta motorina în Slovenia, de unde se recuperează TVA de 22% şi acciza de 10 eurocenţi per litru, costul ajungând să fie de 0,78 euro/litru după recuperarea TVA şi a accizei suplimentare. Cei care merg în Bulgaria şi Grecia alimentează în Bulgaria, iar transportatorii rutieri care fac transport extracomunitar alimentează în ţările vecine – Serbia, Moldova, Ucraina, iar transportatorii din România de lângă frontiere alimentează în ţările învecinate, la fel şi firmele care operează curse cu destinaţii în apropiere de frontiere.

‘În Ungaria, deşi preţul la pompa este mai mare decât în România, prin recuperarea TVA de 27% la 60 de zile, fără nicio zi întârziere, şi a accizei suplimentare – între 2 şi 5,5 eurocenţi per litru (la fiecare 6 luni în Ungaria aceste cifre pot varia între 2 – 3,5 – 5,5 eurocenţi per litru, la fel ca şi valoarea accizei care este de 358 euro/1000 litri când preţul barilului de petrol este peste 50 dolari şi 390 euro când preţul barilului de petrol este sub 50 dolari), preţul final rămâne 0,86 euro/litru, mai scăzut cu 4 cenţi decât în România’, se mai spune în document.

Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) este o organizaţie profesională şi patronală, neguvernamentală, independentă, apolitică, fondată în 1990 pe principii democratice, care promovează şi apără interesele transportatorilor rutieri pe plan intern şi internaţional, înregistrând de la înfiinţare până în prezent peste 14.000 membri – operatori care efectuează transporturi interne şi internaţionale de marfă şi persoane.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
FBI percheziționează casa din Washington a oligarhului rus Oleg Deripaska
FBI percheziționează casa din Washington a oligarhului rus Oleg Deripaska
FBI derulează "activităţi de aplicare a legii" la locuinţa oligarhului rus Oleg Deripaska (foto) de la Washington, informează ...
Programul Comisiei Europene pentru 2022 include o iniţiativă privind un venit minim adecvat
Programul Comisiei Europene pentru 2022 include o iniţiativă privind un venit minim adecvat
Comisia Europeană a adoptat marţi programul de lucru pentru 2022, care stabileşte următoarele etape ale agendei sale ...
Ioana Mihăilă și George Cățean au primit avize negative din parte comisiilor parlamentare pentru funcțiile de miniștri ai Sănătății și Agriculturii
Ioana Mihăilă și George Cățean au primit avize negative din parte comisiilor parlamentare pentru funcțiile de miniștri ...
Ioana Mihăilă a primit aviz negativ, marţi, pentru funcţia de ministru al Sănătăţii din partea comisiilor de specialitate ...