Transportorul blindat pentru trupe 8X8, testat în poligonul de la Jegălia

O echipă de specialişti ai Centrului de Testare, Evaluare şi Cercetare Ştiinţifică pentru Armamente din cadrul Agenţiei de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare va testa miercuri în Poligonul Jegălia, judeţul Călăraşi, prototipul transportorului blindat pentru trupe 8X8 (TBT 8X8).
Economica.net - lun, 24 nov. 2014, 10:29
Transportorul blindat pentru trupe 8X8, testat în poligonul de la Jegălia

Potrivit MApN, testarea are ca scop stabilirea funcţionalităţii scaunelor şi a sistemului de centuri de siguranţă la explozia unei mine, precum şi dinamica manechinului în interiorul vehiculului, scrie Agerpres.

Transportorul blindat pentru trupe 8×8 asigură mobilitate sporită, atât pe şosea sau drumuri amenajate, în teren, cât şi pe apă şi are putere de foc, pentru angajarea luptei împotriva personalului şi pentru lovirea ţintelor aeriene care zboară la mică înălţime.

De asemenea, poate asigura protecţia trupelor împotriva schijelor, gloanţelor armamentului uşor de infanterie, precum şi împotriva efectelor armelor CBRN (chimice, biologice, radiologice sau nucleare) şi permite îmbarcarea şi debarcarea rapidă a echipajului, inclusiv din mişcare.

Prototipul este dotat cu subsistem integrat de comunicaţii şi informatică – comunicaţii de voce şi date, clar şi/sau secretizat, staţii radio cu protecţie la bruiaj şi interceptare, informaţii privind poziţia proprie, echipamente de calcul, aplicaţii software de comandă-control – şi cu subsistem de protecţie – prin blindaj (balistică, antimine, împotriva dispozitivelor explozive improvizate), contra armelor de distrugere în masă (chimic, biologic, radiologic, nuclear), protecţie împotriva incendiilor, protecţie fonică şi termică, echipamente de avertizare la iluminarea laser şi radar, elemente de mascare.

Transportorul poate atinge o viteză maximă de 100-120 km/h, are o rază de acţiune de 700-900 km şi nivel de protecţie 3.

Prin programul naţional ”TBT 8X8” Uzina Automecanica Moreni primeşte fonduri, prin ROMARM, în construirea transportorului.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi din consumul tuturor sondelor din România
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi ...
Petrom a mai deschis recent două mici centrale electrice de tip “gas to power” și a ajuns astfel la 40 de astfel de ...
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan:  Aţi preferat marketingul!
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan: Aţi preferat marketingul!
Adrian Câciu i-a replicat primarului general al Capitalei Nicuşor Dan care a precizat că ar dori o întâlnire cu ministrul ...
Ne așteaptă o iarnă grea. Criza de energie se va agrava, arată analiștii europeni
Ne așteaptă o iarnă grea. Criza de energie se va agrava, arată analiștii europeni
Preţurile la energie în Europa au doborât record după record încă înainte de venirea iernii şi această criză se ...