Transportul cu avionul nu e un „lux”. Companiile aeriene bat CFR la preţ şi cresc numărul de zboruri pe rutele interne

Ministrul demisionar al Transporturilor, Dan Costescu, a declarat ieri că "trenul este un lux şi oamenii plătesc mai mult ca să-l aibă". Un lux era şi transportul cu avionul în urmă cu câţiva zeci de ani, însă dezvoltarea companiilor low-cost a făcut ca harta României să fie atractivă şi pentru curse interne. Atât de atractivă, încât companiile aeriene cresc numărul de zboruri, începând cu această toamnă. 
Andrada Ghira - mar, 05 iul. 2016, 21:03
Transportul cu avionul nu e un

Declaraţia Ministrului Transporturilor, Dan Costescu, a venit în contextul în care directorul general al CFR Călători, Iosif Szentes, spunea că adevăraţii competitori ai companiei feroviare de stat sunt firmele de transport rutier, şi nu operatorii privaţi de transport pe calea ferată.

Însă, competiţia, atât pentru CFR, cât şi pentru transportatorii rutier vine din partea companiilor low-cost care leagă deja oraşe importante din ţară. Companiile aeriene Blue Air, Ryanair şi Wizz Air cresc numărul de zboruri pe rutele interne. Iar durata un zbor este cel mult o oră. 

Cazul Bucureşti-Cluj Napoca

Wizz Air, care a transportat cei mai mult pasageri din şi spre România, leagă Bucureştiul de Cluj Napoca şase zile pe săptămână. Preţurile variază între 39 şi 129 de lei pentru un singur zbor, iar dacă pasagerul nu este legat de anumite date, poate petrece un weekend la Cluj-Napoca şi caz în care transportul costă dus-întors, fără taxele de bagaj, 78 de lei. 

Din 31 octombrie, Wizz Air va creşte frecvenţa zborurilor pe această rută. Datele din sistemul de rezervări al companiei arată că în zilele de luni, miercuri şi vineri, Wizz Air va opera două zboruri/zi şi câte unul în restul săptămânii. 

Şi Blue Air oferă zboruri de la Bucureşti la Cluj, iar dacă acum operează câte un zbor pe zi în patru zile din săptămână, din 31 octombrie, compania va zbura zilnic pe această rută, arată datele din sistemul de rezervări al companiei. Blue Air va oferi două zboruri pe zi de luni până vineri şi unul/zi în weekend. Preţurile sunt de 89 de lei/segment, cu bagaj de cală inclus. 

9 ore şi 43 de ore se fac, în cel mai bun caz şi fără întârzieri, de la Bucureşti la Cluj-Napoca, cu trenul. Biletul, doar pentru un dus, costă 91,5 lei la clasa a doua şi 141,3 lei la clasa I. 

Transportul cu autocarul a devenit şi el mai ieftin, însă distanţa este mare. Memento Bus, care aparţine agenţiei de turism Christian Tour, oferă preţul de 30 de lei pentru un drum, însă circulă doar în anumite zile, iar ca timp, se fac peste nouă ore, arată datele de pe Autogări.ro. 

Cazul Bucureşti-Timişoara 

Gigantul low-cost începe operarea primelor zboruri interne între Bucureşti şi Timişoara pe 1 septembrie, la preţuri de 10 euro pentru un zbor.  Din 1 noiembrie, Ryanair va oferi două zboruri zilnice între Bucureşti şi Timişoara. 

Compania analizează şi noi oportunităţi pentru introducerea şi a altor zboruri interne. „Suntem mereu interesați de noi rute și vom continua să explorăm potențialul nostru de creștere în România”, este răspunsul Ryanair la solicitarea ECONOMICA.NET

Drumul cu trenul se face în aproape nouă ore, iar preţul unui bilet doar pentru dus, costă 101,6 lei la clasa a II-a şi 156 de lei la clasa I. 

Cel mai ieftin bilet la autocar costă 79 de lei, însă drumul durează 11 ore. 

Cazul Bucureşti-Iaşi

Blue Air este singura companie low-cost care leagă Bucureştiul de Iaşi, încă din toamna anului trecut. Compania operază în anumite chiar şi două zboruri/zi. 180 de lei costă un zbor dus-întors pentru perioada 5 – 8 august. 

Călătoria cu trenul durează şase ore şi 41 de minute, iar preţul pentru un singur drum este de 91,5 lei la clasa a II-a şi 141,3 lei la clasa a I. 

Cel mai ieftin bilet cu autocarul, de la Memento Bus, costă 67 de lei, iar durata călătoriei este de opt ore şi jumătate. 

Rămâne doar o opţiune a călătorului de a alege modul de transport preferat. 

Sectorul căilor ferate din România a pierdut foarte mult teren în ultimii 25 de ani în special în raport cu transportul auto. Astfel, înainte de 1989, transportul feroviar reprezenta peste 80% din transportul total realizat în România, în timp ce ponderea a ajuns în prezent la doar 17%.

Una dintre cauzele principale o reprezintă dezvoltarea masivă a transporturilor rutiere. Spre deosebire de transportatorii feroviari, companiile care fac transport rutier sunt mai eficiente, flexibile şi adaptabile pe distanţe scurte, de aceea mulţi pasageri aleg serviciile acestora, consideră specialiştii din domeniu.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...