1EUR = 4.8740 RON | Bucureşti -1 º

Companii

Transportul naval din România, în blocaj. Navele rămân fără motorină, din cauza Codului de Procedură Fiscală

OMV Petrom, cea mai mare companie petrolieră de pe piaţa locală, a sistat livrările de motorină pentru nave, din cauza normelor din Codul de Procedură Fiscală, care impun standarde imposibil de îndeplinit pentru a se mai comercializa acest produs.

28 ian, 2016 | | ECONOMICA.net

Motorina pentru transportul naval este scutită de accize, potrivit Codului Fiscal, dar pentru a beneficia de acest tratament, acest produs trebuie colorat de către distribuitori, înainte de a fi pus în vânzare. Noile norma de aplicare ale Codului Fiscal au schimbat tipul de colorant şi, în plus, i-au obligat pe cei care vând astfel de coloranţi să obţină o cetificare ISO de la un laboratot acreditat pe baza anumitor standarde.

Însă distribuitorii de coloranţi nu-şi pot onora aceste obligaţii, pentr că un astfel de laborator nu există în România. Ca atare, ei nu mai pot vinde coloranţii şi, în consecinţă, nici companiile petroliere nu pot la rândul lor să vândă carburanţii către nave.

Ca atare, OMV Petrom a sistat livrarea de motorină pentru nave, ceea ce pune în periciol transportul pe apă.

"Imposibilitatea aprovizionării pe piaţa din Romania cu colorant special pentru motorină, utilizat în cazul livrărilor scutite de acciză pentru transporturi navale, ne-a determinat să sistăm livrările pentru acest produs. Precizăm că prin normele metodologice de aplicare a Codului Fiscal publicate în data de 13 ianuarie 2016 şi care au intrat in vigoare în aceeaşi zi, au fost introduse obligativitatea autorizării importatorilor de coloranţi si obligativitatea prezentării de analize de laborator pentru coloranţii utilizati, în condiţii de certificare ISO. În prezent, niciunul dintre importatori şi distribuitori nu îndeplinesc aceste condiţii. Totodată, lucrăm împreuna cu autorităţile abilitate pentru găsirea unei soluţii de rezolvare si deblocare a livrarilor catre client" au declarat reprezentanţii companiei petroliere.

Potrivit unor surse din piaţă, Petrom are cea mai mare cotă din piaţa de motorină pentru transportul naval.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO