Transportul portuar maritim a scăzut cu 3,1% în primul trimestru din 2021

Transportul portuar maritim a înregistrat în primul trimestru din 2021 o scădere cu 3,1% comparativ cu perioada similară a anului trecut, volumul mărfurilor descărcate majorându-se cu 0,5%, în timp ce volumul de mărfuri încărcate a scăzut cu 6,3%, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică.
AGERPRES - Dum, 13 iun. 2021, 15:36
Transportul portuar maritim a scăzut cu 3,1% în primul trimestru din 2021

„Scăderea cu 3,1% a volumului total este cauzată de scăderile înregistrate de transportul naţional cu 21,4% şi de transportul de tranzit cu 14,4%; transportul internaţional pe căi navigabile interioare a marcat creştere cu 22%”, precizează INS.

Mărfurile încărcate şi descărcate în porturile în care sunt operate nave maritime au totalizat în primele trei luni din acest an 11,79 milioane tone, iar transportul maritim de containere a însumat 153.000 TEU. Pe căi navigabile interioare au fost transportate 7,253 milioane tone mărfuri şi 80 TEU.

În perioada menţionată, activitatea din porturile care permit operarea navelor maritime a marcat scăderi pentru majoritatea porturilor. Porturile în care au fost înregistrate cele mai mari volume de mărfuri au fost Constanţa, cu o pondere de 94,7% în total, şi Galaţi (4%).

În cursul trimestrului I 2021, a fost transportat cu preponderenţă tipul de încărcătură Vrac solid, cu o pondere de 57,3% în totalul mărfurilor încărcate şi descărcate.

Cele mai însemnate cantităţi de mărfuri încărcate şi descărcate au fost înregistrate în relaţie cu următorii parteneri: Rusia (2,586 milioane tone) şi Turcia (două milioane tone). Dintre Statele Membre ale Uniunii Europene, cele mai mari cantităţi de mărfuri transportate au fost înregistrate în parteneriat cu Spania (643.000 tone) şi Grecia (389.000 tone).

În perioada ianuarie-martie 2021, au fost încărcate volume mai însemnate de produse agricole, din vânătoare şi silvicultură; peşte şi alte produse din pescuit, în proporţie de 64,3%. În ceea ce priveşte mărfurile descărcate, cea mai însemnată pondere a fost deţinută de tipul de mărfuri Cărbune şi lignit, ţiţei şi gaze naturale, cu 39,8%.

Porturile în care au fost înregistrate cele mai mari volume de mărfuri (mii tone) în transport pe căi navigabile interioare în trimestrul I 2021 au fost Constanţa (56,6%) şi Galaţi (13,9%).

Mărfurile înregistrate în transport internaţional pe căi navigabile interioare în trimestrul I 2021, au avut ca destinaţie sau au provenit din state membre ale Uniunii Europene, în proporţie de 45,5%.

Conform INS, Serbia a înregistrat cele mai însemnate ponderi ca destinaţie şi ca origine a mărfurilor în transport internaţional pe căi navigabile interioare cu un nivel de 1,748 milioane tone.

Cele mai însemnate cantităţi de mărfuri înregistrate în transport internaţional pe căi navigabile interioare în trimestrul I 2021 au fost produsele agricole, din vânătoare şi silvicultură; peşte şi alte produse din pescuit în proporţie de 45%. Tipul de mărfuri Minereuri metalifere şi alte produse de minerit şi exploatare de carieră; turbă; uraniu şi thoriu a predominat în transport naţional în proporţie de 64,5% şi în tranzit pe căi navigabile interioare (56,3%).

Te-ar mai putea interesa și
Verchere, OMV Petrom: Vom pierde ultimul tren pentru gazele din Marea Neagră, dacă legislaţia nu va fi modificată în acest an
Verchere, OMV Petrom: Vom pierde ultimul tren pentru gazele din Marea Neagră, dacă legislaţia nu va fi modificată în ...
Dacă Legea offshore nu va fi modificată în acest an, vom pierde ultimul tren pentru gazele din Marea Neagră, a declarat, miercuri, directorul general al OMV Petrom, Christina Verchere, într-o......
Pfizer estimează că va câştiga 33,5 miliarde de dolari în acest an din vânzarea de vaccinuri anti-Covid
Pfizer estimează că va câştiga 33,5 miliarde de dolari în acest an din vânzarea de vaccinuri anti-Covid
Grupul farmaceutic american Pfizer Inc şi-a îmbunătăţit, miercuri, estimările privind vânzările de vaccinuri Covid-19 ...
Ringier preia participaţiile deţinute de Axel Springer pe mai multe pieţe din Europa de Est
Ringier preia participaţiile deţinute de Axel Springer pe mai multe pieţe din Europa de Est
Grupul elveţian de media Ringier AG a anunţat miercuri că a decis să îşi extindă activităţile din Europa de Est ...
Peste 150 de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2. Peste 26.700 de teste efectuate în ultimele 24 de ore
Peste 150 de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2. Peste 26.700 de teste efectuate în ultimele 24 de ore
Un număr de 159 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate ...