Transportul public în atenţia Poliţiei: 41 de accidente soldate cu 3 morţi şi 58 răniţi grav

Numărul sesizărilor privind încălcarea regulilor de către şoferii din transportul public de persoane, printre care maniera agresivă de conducere şi depăşirile riscante, au crescut în ultima perioadă, analizele indicând că aceştia au provocat 41 de accidente soldate cu trei morţi şi 58 de răniţi grav.
Economica.net - Dum, 22 iul. 2012, 16:38
Transportul public în atenţia Poliţiei: 41 de accidente soldate cu 3 morţi şi 58 răniţi grav

„Analiza implicării, cu vinovăţie, a autovehiculelor destinate transportului rutier public de persoane în accidente de circulaţie grave, efectuată de Direcţia Rutieră, relevă că autovehiculele respective au fost implicate în producerea a 41 de accidente grave, soldate cu decesul a trei persoane şi rănirea gravă a altor 58”, se arată într-un comunicat de presă al Poliţiei Române remis, duminică, agenţiei MEDIAFAX.

În ultima perioadă a crescut numărul sesizărilor referitoare la nerespectarea normelor legale de efectuare a transportului public, cele mai frecvente fapte reclamate fiind maniera agresivă de conducere, efectuarea unor depăşiri riscante, neacordarea priorităţii vehiculelor şi pietonilor, efectuarea altor curse decât cele permise de licenţa de traseu, efectuarea în mod ilegal a unor curse regulate sub masca unora ocazionale speciale şi nerespectarea prevederilor graficelor de circulaţie.

Totodată, taxiurile au produs 57 de accidente grave, soldate cu decesul a cinci persoane şi rănirea gravă a altor 54, acestea fiind o altă categorie de vehicule în cazul căreia se menţine riscul de victimizare, a precizat sursa citată.

Direcţia Rutieră şi Direcţia Operaţiuni Speciale din Inspectoratul General al Poliţiei Române au verificat, la sfârşitul lunii iunie, autovehiculele destinate transportului public de persoane, abaterile şoferior fiind înregistrate audio-video.

Verificările au avut loc pe DN2, DN3 şi DN5 şi au fost iniţiate ca urmare a sesizărilor cetăţenilor privind gradul de siguranţă rutieră oferit de autovehiculele destinate transportului public de persoane. Sesizările au vizat nerespectarea normelor rutiere de către şoferii acestor vehicule, transportul de persoane peste capacitatea prevăzută în certificatul de înmatriculare, precum şi nerespectarea locurilor special destinate îmbarcării şi debarcării pasagerilor.

Echipele de control au supravegheat modul de deplasare şi activităţile desfăşurate de către şoferi, din interiorul autovehiculului, concomitent cu înregistrarea audio-video a abaterilor comise în trafic.

Astfel, au fost depistaţi patru şoferi care vorbeau la telefonul mobil în timpul conducerii autovehiculului şi alţi trei care nu au purtat centura de siguranţă. De asemenea, în două cazuri în maşini au fost transportaţi mai mulţi pasageri decât numărul de locuri prevăzut în certificatul de înmatriculare şi într-un caz lipsea plăcuţa care să indice tipul de traseu efectuat şi numele operatorului de transport. Poliţiştii au dat zece amenzi în valoarea de 1.540 de lei.

Conform Planului de operaţiuni al Organizaţiei Poliţiilor Rutiere din Europa (TISPOL) pentru anul 2012, în perioada 23 – 29 iulie va avea loc acţiunea Bus &Truck, pentru verificarea vehiculelor destinate transportului rutier public de persoane şi de mărfuri.

Astfel, vor fi controlate în trafic autovehiculele destinate transportului public de persoane, pentru prevenirea accidentelor rutiere, dar şi pentru a verifica legalitatea transportului rutier public şi starea tehnică a maşinilor.

Acţiunile vor fi efectuate de către Secţia de Poliţie Autostrăzi, Brigada Rutieră Bucureşti şi toate serviciile rutiere judeţene, sub coordonarea Direcţiei Rutiere din IGPR.

De asemenea, la acţiune vor participa şi inspectori din cadrul ISCTR, având în vedere că va fi controlată şi starea tehnică a maşinilor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone, precum şi a celor destinate transportului de persoane cu capacitatea de transport mai mare de 8+1 locuri.

De asemenea, în perioada 23-26 iulie vor avea loc, în paralel, verificări privind transportul în regim de taxi, la care vor participa şi specialişti din cadrul Registrului Auto Român.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul a prelungit perioada de acordare a sumelor forfetare pentru acoperirea cheltuielilor de masă și cazare pentru refugiații din Ucraina
Guvernul a prelungit perioada de acordare a sumelor forfetare pentru acoperirea cheltuielilor de masă și cazare pentru ...
Guvernul a prelungit cu trei luni, până la data de 30 iunie 2024, prin ordonanţă de urgenţă, perioada până la care pot fi acordate sumele forfetare pentru acoperirea costurilor de masă şi......
Boloș: Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat, de 500 de milioane de euro, pentru industria prelucrătoare. Am amânat amenzile pentru e-Factura pâna la 1 iunie (Video)
Boloș: Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat, de 500 de milioane de euro, pentru industria prelucrătoare. Am amânat ...
Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat pentru activităţi productive şi pentru industria prelucrătoare, o schemă ...
Anunț important pentru toți clienții ING Bank
Anunț important pentru toți clienții ING Bank
ING Bank și-a reînnoit certificatele de securitate ale Home’Bank și a transmis un mesaj clienților.
Compania aeriană a insulelor malteze își încetează operațiunile pe 30 martie. Locul ei e luat de KM Malta
Compania aeriană a insulelor malteze își încetează operațiunile pe 30 martie. Locul ei e luat de KM Malta
Air Malta, compania națională a insulelor malteze, va efectua ultimul zbor pe 30 martie. Guvernul maltez a decis în toamna ...