Transporturile ar putea investi peste 3 mld. euro în 2013, inclusiv din fonduri UE

Ministerul Transporturilor ar putea derula investiţii de peste trei miliarde de euro în acest an, inclusiv din bani europeni, a declarat agenţiei MEDIAFAX ministrul de resort, Relu Fenechiu.
Economica.net - vin, 18 ian. 2013, 11:56
Transporturile ar putea investi peste 3 mld. euro în 2013, inclusiv din fonduri UE

„Cu tot cu fondurile europene, cred că putem să cheltuim peste trei miliarde de euro. (…) Discutăm de partea de buget după ce bugetul va fi aprobat”, a afirmat ministrul.

El a arătat că transporturile trebuie privite ca un ansamblu între toate căile de comunicaţie, iar cel mai mare profit pentru România va fi atunci când se va reuşi legarea portului Constanţa de Europa.

Fenechiu a adăugat că se va ocupa de coridorul feroviar, în condiţiile în care coridorul IV rutier nu mai este în sarcina Ministerului Transporturilor.

Legat de Programul Operaţional Transport (POS-T), oficialul a afirmat că în prezent banii sunt blocaţi doar pe domeniul de transport rutier, dar speră ca programul să fie deblocat integral în primul trimestru din acest an.

„Asta nu înseamnă că nu ne vom ocupa, având în vedere că autoritatea de management este aici, de deblocarea integrală, de schimbarea în interiorul axelor şi între axe, pentru a folosi, dacă putem, spre 100% fondurile europene de pe POS-T. Este greu pentru mulţi să creadă asta, dar vă promit că veţi vedea o utilizare de câteva ori mai mare decât în anii trecuţi. (…) Totul depinde de ce vom face anul acesta, ultimul în care se pot contracta fonduri europene, iar următorii doi, 2014-2015, sunt ultimii ani în care pot fi traşi bani, în care pot fi finalizate proiectele”, a spus Fenechiu.

El a precizat că în prezent gradul de rambursare prin POS-T este de sub 10%, iar nivelul de contractare este „spre 50%”.

„Dacă nu ajungem anul acesta la contractare 100%, la anul nu mai putem ajunge. (…) Important este ca până la sfârşitul lui 2015 să tragem cât mai mult. (…) Eu vreau să fie şi contractare şi utilizare aproape de 100%”, a afirmat ministrul.

În România, rata de absorbţie reală a fondurilor structurale şi de coeziune, raportată la plăţile efectuate de Comisia Europeană, a fost 11,47% (2,204 miliarde euro) la finalul lunii decembrie 2012, faţă de 9,72% la sfârşit de noiembrie.

În decembrie partea română a reluat transmiterea de declaraţii de cheltuieli către Comisia Europeană pe majoritatea celor şapte programe operaţionale.

Programul POSDRU a avut plăţile întrerupte în aproape întreg anul 2012, fiind deblocat parţial în decembrie, în timp ce pentru programele Transport, Competivitate Economică, Regional şi Mediu plăţile au fost întrerupte la începutul lunii iulie. La finalul lunii octombrie, Comisia Europeană a anunţat presuspendarea parţială sau integrală pentru programele Transport, Regional şi Competitivitate Economică şi Regional, în timp ce programul Mediu a fost deblocat.

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Orlando Teodorovici, a declarat că obiectivul său pentru 2013 este atingerea unei rate de absorbţie de peste 50% şi peste 80% până la finalul 2015.

Cele 19,5 miliarde de euro fonduri structurale şi de coeziune alocate României de UE pentru exerciţiul bugetar 2007-2013 pot fi cheltuite de beneficiari până la finalul anului 2015.

Te-ar mai putea interesa și
Ionuț Negoiță: Este probabil să vedem o tendință de creștere a prețurilor la apartamente în următoarele luni
Ionuț Negoiță: Este probabil să vedem o tendință de creștere a prețurilor la apartamente în următoarele luni
Ionuț Negoiță, fondator și CEO Hils Development, spune că în următoarele luni, prețurile la locuințe vor crește. Dezvoltatorii așteaptă însă o scădere a dobânzilor, care va duce la o......
Parisul ia noi măsuri în favoarea fermierilor pentru a încheia criza apărută la începutul anului, care a dus la proteste masive
Parisul ia noi măsuri în favoarea fermierilor pentru a încheia criza apărută la începutul anului, care a dus la proteste ...
Guvernul francez a dat sâmbătă publicităţii o serie de măsuri suplimentare în favoarea agricultorilor, în speranţa ...
Primăria Capitalei a atribuit contractul pentru finalizarea lucrărilor la penetrația Prelungirea Ghencea și supralărgirea Bulevardului Ghencea
Primăria Capitalei a atribuit contractul pentru finalizarea lucrărilor la penetrația Prelungirea Ghencea și supralărgirea ...
Primarul general al Capitalei Nicușor Dan a anunțat astăzi că instituția pe care o conduce a atribuit contractul pentru ...
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat sâmbătă pe ambasadorul rus după ce Moscova a anunţat că a trecut filiala Ariston Thermo Group sub ...