Fuziunea deceniului în retail. Patronul Mega Image fuzionează cu olandezii de la Ahold

Royal Ahold NV a fuzionat cu grupul Delhaize, în urma unei tranzacţii de aproximativ 9,31 de miliarde de euro. Este cea mai mare tranzacţie din comerţul alimentar mondial din ultimii 10 ani şi are efecte directe asupra pieţei din România. Delhaize operează pe plan local lanţul Mega Image, cel mai mare operator de supermarketuri.
Economica.net - mie, 24 iun. 2015, 07:23
Fuziunea deceniului în retail. Patronul Mega Image fuzionează cu olandezii de la Ahold

Grupul olandez Royal Ahold a finalizat negocierile cu grupul belgian Delhaize, cel care operează lanţul de supermarketuri Mega Image din România, potrivit Bloomberg. Rezultatul este o fuziune în valoare de 9,32 de miliarde de euro în acţiuni şi crearea celui de-al cincilea cel mai mare operator de supermarketuri din Statele Unite ale Americii, cu vânzări de peste 54 de miliarde de euro şi o cotă de piaţă de peste 4%, potrivit analiştilor băncii Natixis.

Noua entitate se va numi Ahold Delhaize şi va fi al patrulea cel mai mare retailer alimentar din Europa.”Aducem împreună două organizaţii de top”, a declarat Dick Boer, Chief Executive Officer al Ahold şi cel care va conduce noua entitate.

Tranzacţia se va finaliza la mijlocul anului viitor.

Investitorii Delhaize vor primi 4,75 acţiuni Ahold pentru fiecare acţiune Delhaize pe care o deţin. Investitorii Ahold vor deţine 61% din entitatea ce include cele două companii şi vor primi 1 miliard de euro pe care compania olandeză are de gând să îi returneze investitorilor.

Cum va arăta noul retailer alimentar

Potrivit unui comunicat al companiei, Ahold Delhaize va opera peste 6.500 de magazine şi va avea  375.000 de angajaţi. De asemenea, entitatea va deservi peste 50 de milioane de clienţi pe săptămână în Statele Uniote ale Americii şi Europa. „Ahold Delhaize va accelera inovaţiile, aducând împreună expertiza ambelor companii pentru a furniza valoare adăugată mai mare şi mai multe opţiuni pentru clienţii supermarketurilor şi platformelor online”, se arată într-un comunicat al Delhaize Group.

Privind din perspectiva financiară, în urma tranzacţiei, grupul Ahold Delhaize va îşi va îmbunătăţi performanţele financiare cu 500 de milioane de euro pe an începând din cel de-al treilea an de la finalizarea fuziunii, în principal prin reducerea cheltuielilor redundante. Astfel vor fi generate câştiguri semnificative pentru acţionari.

De asemenea, fiecare coampanie în parte generează venituri importante ceea ce va permite Ahold Delhaize să continue investiţiile şi să ofere acţionarilor venituri atractive.

Ahold şi Delhaize au raportat împreună, în 2014, vânzări nete de 54,1 miliarde de euro, EBITDA de 3,5 miliarde de euro, venituri nete din operaţiuni de 1 miliard de euro şi un aflux de numerar de 1,8 miliarde de euro.

Delhaize este prezent pe şapte pieţe la nivel mondial, Belgia, Luxemburg, România, Serbia, Grecia, SUA şi Indonezia. Grupul belgian are peste 3.400 de magazine, anul trecut înregistrând venituri de peste 21 miliarde de euro.

Cine va conduce noua entitate

Potrivit companiei, poziţia de chairman a Ahold Delhaize va fi ocupată de Mats Jansson, actualul preşedinte al Delhaize Group. Jan Hommen, Chairman al Royal Ahold şi Jacques de Vaucleroy, director al Delhaize Group vor deveni Vice preşedinţi ai Ahold Delhaize.
Dick Boer, Chief Executive Officer al Royal Ahold, va deveni Chief Executive Officer, Frans Muller, Chief Executive Officer al Delhaize Group va deveni Deputy Chief Executive Officer şi Chief Integration Officer.

În România, lanţul Mega Image va avea, începînd cu luna iulie, un nou director general, în persoana grecului Vassilis Stavrou. Aceasta după ce anteriorul manager, Xavier Piesvaux a decis să părăsească grupul belgian pentru a da curs „altor oportunităţi profesionale”. 

Fondat în 1995, Mega Image este cel mai mare lanţ de supermarketuri din România cu o reţea ce cuprinde în prezent 420 magazine în Bucureşti, Constanţa, Ploieşti, Piteşti, Braşov, Târgovişte şi alte oraşe din ţară, sub mărcile Mega Image (203), Shop&Go (214), AB COOL FOOD (1), Gusturi Romanești (1), Mega Drive (1).

În 2014, cifra de afaceri a Mega Image a fost de 2.8 miliarde de lei şi un profit net de 55,7 milioane d elei. Compania are un număr mediu de peste 7.100 de angajaţi.

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Cheltuielile turiștilor care vizitează Bulgaria în acest an ar putea să fie mai mari cu 10-15% față de 2023
Cheltuielile turiștilor care vizitează Bulgaria în acest an ar putea să fie mai mari cu 10-15% față de 2023
În condiţiile în care sărbătorile din luna mai marchează debutul turismului la Marea Neagră, bulgarii şi turiştii străini care se pregătesc de evadările lor anuale se confruntă cu o......
Marcel Boloș: Schema de ajutor de stat IMM Plus este oficial operaţională. Antreprenorii și autoritățile locale au la dipoziție 12,5 miliarde de lei
Marcel Boloș: Schema de ajutor de stat IMM Plus este oficial operaţională. Antreprenorii și autoritățile locale au ...
Schema de ajutor de stat IMM Plus este oficial operaţională şi se pot demara procedurile pentru ca de la începutul lunii ...
Câștigurile realizate de Grecia din turism au crescut în primele două luni din an cu 24,5%
Câștigurile realizate de Grecia din turism au crescut în primele două luni din an cu 24,5%
Veniturile Greciei din turism au crescut în primele două luni din acest an cu 24,5%, arată datele oficiale publicate vineri, ...
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas ...