Tranzacția OTP Bank – Banca Transilvania a ajuns într-un punct mort. La BNR nu se știe de ce nu se poate face tranzacția. În piață se spune că o altă bancă ar fi contestat tranzacția

Surse din BNR spun că tranzacția OTP Bank - Banca Transilvania nu s-a putut finaliza deocamdată, din diverse motive. Surse din mediul politic spun că o altă bancă ar fi contestat tranzacția OTP – BT. Avocații susțin că blocarea vânzării OTP Bank către BT poate fi contestată de o altă bancă participantă la licitație, un acționar minoritar sau chiar de unul dintre clienții foarte mari ai băncii, care ar fi avut stipulat în contractul cu banca acordul expres pentru o eventuală modificare a acționariatului.
Gabriela Ţinteanu - Dum, 12 nov. 2023, 21:49
Tranzacția OTP Bank – Banca Transilvania a ajuns într-un punct mort. La BNR nu se știe de ce nu se poate face tranzacția. În piață se spune că o altă bancă ar fi contestat tranzacția

Surse din piață spun că OTP ar fi cerut 500 de milioane de euro pentru banca din România.

Pentru piața bancară românească este o premieră faptul că o instituție de credit care și-a anunțat intenția de vânzare, care a deschis camera de due diligence, pentru achiziția căreia două bănci s-au înscris și una dintre ele a renunțat mai apoi, se vede cu tranzacția blocată. Cel puțin, momentan.

Surse din Banca Centrală și din mediul bancar spun că vânzarea OTP Bank ”nu s-a terminat încă și nimeni nu știe de ce”.  Din mediul politic vin alte surse care spun că tranzacția OTP Bank – BT, care părea sigură săptămâna trecută, a fost momentan blocată de contestația depusă de o altă bancă la contractul de vânzare cumpărare. Surse din piață spun că OTP ar fi cerut 500 de milioane de euro pentru banca din România. Suma ar include și liniile de credit contractate la banca mamă și alte obligațiuni de plată, inclusiv comisioanele auditorilor, de circa 25 de mil euro. Menționăm că, Alpha Bank România și UniCredit au anunțat că vor fuziona pe parcursul anului viitor, urmând ca Alpha Bank să dețănă 9,9% în viitoarea entitate și să încaseze 300 de milioane de euro.

Din informațiile Economica.net, Raiffeisen Bank, a doua instituție de credit care intrase în camera de due diligence pentru cumpărarea OTP Bank, nu ar fi depus nici o contestație. Doar s-a retras din competiție din rațiuni dictate de prețul cerut de acționarii unguri. Celelalte bănci care și-au manifestat cândva interesul pentru a prelua OTP Bank, Exim Banca Românească și Unicredit, nu ar fi avut motive, cel puțin aparent, pentru a constesta această tranzacție. În plus, conform BNR, cota de piață a Băncii Transilvania se apropie de 20%. O nouă achiziție ar duce cota băncii la peste 22%. Exim Banca Românească a negat oficial implicarea.

Fiind o premieră pe piața bancară, nici avocații nu sunt foarte darnici în declarații sau, dacă le fac, nu vor să fie citați. Totuși, surse din piața bancară spun că blocarea unei tranzacții  de acest gen poate fi făcută de unul dintre acționarii minoritari sau de către unul dintre clienții corporate mari ai băncii, care aveau stipulat în contract că, în caz de schimbare a acționariatului, trebuie să i se ceară acordul expres.

Consiliul Concurenței încă nu a fost notificat despre această tranzacție pentru a se putea opune sau nu unei eventuale concentrări de piață.

OTP Bank a intrat în România prin achiziția RoBank. La vremea respectivă, CEO era Mihai Marcu, actualul patron al rețelei medicale Medlife. Nu știm dacă Mihai Marcu are sau nu vreo acțiune în vechea RoBank sau în mai noua entitate OTP Bank.

Despre clienții corporate ai OTP Bank nu putem spune decât că, în condițiile în care în contractele lor era stipulat clar că banca trebuie să le ceară acordul pentru o eventuală schimbare a acționariatului și nu a facut-o, spețele juridice pot trece din civil în penal și pot atinge toate instituțiile participante la tranzacție. În cazul în care OTP Bank a avut un astfel de contract și nu a cerut acordul clientului său trebuie să plătească planul de achiziții și să nu mai aibă nici un fel de ipoteci înregistrate la bancă.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...