Tranzacţia prin care chinezii de la CEFC au preluat Rompetrol France a primit avizul Comisiei Europene

Compania chineză CEFC a obţinut aprobarea Ministerului francez al Economiei, pe 15 decembrie, și acordul Comisiei Europene din perspectiva legislației antitrust pe 23 decembrie 2016, pentru achiziţia companiei Rompetrol France, operatorul reţelei de distribuţie a carburanţilor Dyneff. CEFC a plătit 20,5 de dolari pe 51% din Rompetrol France, operatorul reţelei Dyneff.
Economica.net - mie, 11 ian. 2017, 09:00
Tranzacţia prin care chinezii de la CEFC au preluat Rompetrol France a primit avizul Comisiei Europene

„Listată pe tabloul principal al bursei, compania CEFC International Limited („CEFC International” sau „Compania”) a anunțat că, odată cu finalizarea achiziției în procent de 100% a participațiilor în capitalul propriu al CEFC Assets Management & Equity Investment (Hong Kong) Co., Limited („Ținta”) de la CEFC Shanghai Group Assets Management Co., Ltd („Vânzătorul”) pe data de 24 decembrie 2016 (toate incluse în „Achiziția propusă”), Compania a făcut primul pas important în expansiunea sa majoră pe piața europeană. Compania obținuse anterior și aprobarea Ministerului francez al Economiei, pe 15 decembrie 2016, și acordul Comisiei Europene din perspectiva legislației antitrust pe 23 decembrie 2016″, se arată într-un comunicat al CEFC.

„Ținta deține 51% din capitalul Rompetrol France SAS („Rompetrol France”), care este compania mamă a Dyneff SAS („Dyneff”), unul dintre cei mai mari distribuitori independenți de combustibil din Franța, cu operațiuni de afaceri atât în Franța cât și în Spania. Dyneff activează în sectorul distribuției de combustibil de peste 50 de ani, acoperind trei canale de distribuție: stații de alimentare, o rețea de agenții comerciale și două agenții de comercializare cu ridicata. Dyneff a creat, de asemenea, o infrastructură logistică atât în Franța cât și în Spania, cu capacități strategice de depozitare în porturile principale la Marea Mediterană și Atlantic.

Valoarea achiziției, de 20,5 USD, va fi achitată în numerar, în două tranșe și a fost convenită pe baza unor negocieri cu respectarea principiului valorii de piață derulate între Cumpărător și Vânzător, fiind luată în considerare o evaluare independență a Țintei și a valorii tranzacției sale anterioare”, se mai arată în comunicat.

Conform situațiilor financiare ale Rompetrol France pentru exercițiul financiar 2015 furnizate de Vânzător, Rompetrol France a înregistrat un profit net după impozitare de aproximativ 2,9 milioane USD la data de 31 decembrie 2015. După finalizarea achiziției de către Țintă a participației de 51% la Rompetrol France în anul 2016, aceasta a înregistrat un profit net după impozitare și participații minoritare de aproximativ 3,3 milioane USD pentru cele șase luni încheiate la data de 30 iunie 2016.
„Finalizarea Achiziției Dyneff dezvăluie strategia noastră de creștere prin achiziții și investiții. Strategia noastră de achiziții în Europa a înregistrat un progres semnificativ, iar aceasta este o realizare istorică pentru noi. Cu aprobarea obținută de la Ministerul francez al Economiei pentru investițiile străine și de la Comisia Europeană cu privire la practicile anticoncurențiale, avem plăcerea de a anunța faptul că tranzacția a primit aprobările guvernamentale necesare și vom accelera planurile de dezvoltare în Europa”, a declarat, în comunicat, Zang Jian Jun, președintele executiv al CEFC International.

„Parteneriatul nostru cu Dyneff a început printr-o colaborare comercială, prilej cu care am stabilit relații bilaterale de prietenie și reciproc avantajoase. Pe baza înțelegerii noastre comune, Dyneff a dovedit că are o calificare solidă în domeniul managementului, precum și câștiguri stabile și, ca atare, am devenit acționarul său majoritar, reflectând o decizie de investiție prudentă. Suntem nu doar optimiști cu privire la perspectivele Dyneff, ci și încrezători în construirea unei companii energetice mai mari și cu putere de influență prin sinergiile noastre în ceea ce privește operațiunile de afaceri, prezența geografică și resursele de finanțare și investiții”, a mai spus Zang Jian Jun.

„Una dintre prioritățile Companiei a fost stabilirea Europei piață strategică principală date fiind dimensiunea pieței sale energetice și cererea uriașă de energie de consum, piețele financiare stabile, cadrul legal dezvoltat și mediul de finanțare cu costuri reduse. Rețeaua existentă de distribuție de gaze și petrol, logistica și instalațiile de depozitare din Europa ale Dyneff asigură premisele pentru intrarea Companiei pe piața europeană, estimându-se că va facilita mutarea accentului de pe activitățile de tranzacționare conexe pe platforma din Europa. În același timp, relațiile existente ale Dyneff cu băncile locale și jucătorii regionali de pe piața de petrol și gaze vor ajuta Compania să valorifice costul redus de finanțare și să identifice oportunitățile de investiții în vederea construirii unei platforme europene de investiții și finanțare.

Pe de altă parte, CEFC International este o companie listată pe tabloul principal al bursei de la Singapore SGX-ST și are standarde înalte de guvernanță corporativă, acces la piețele de capital, relații bancare stabile și o rețea de afaceri în Asia. Prin urmare, Compania și Dyneff se pot completa și se pot ajuta reciproc să crească”, se mai arată în comunicat.

În toamna anului trecut, compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan, KazMunaiGas, proprietarul grupului Rompetrol, a decis să vândă compania franceză Dyneff, deţinută de Rompetrol, către CEFC.

Cu o experiență de peste 60 de ani, Dyneff este cea mai mare companie din regiunea Languedoc – Roussillon și una din cele mai importante companii din zona de sud a Franței. Compania livrează în fiecare an aproximativ 2,5 milioane metri cubi de produse petroliere prin cele trei canale majore de distribuție din Franța și Spania: 100 de benzinării, 12 agenții comerciale (small and medium distribution) și 2 agenții wholesale, si detine o capacitate de stocare totală de aproximativ 380.000 m3.

Ulterior CEFC a cumpărat pachetul majoritar al întregului grup Rompetrol.

 

Te-ar mai putea interesa și
Uniunea Europeană a raportat excedent comercial în 2023, după deficitul comercial record din 2022 – date Eurostat
Uniunea Europeană a raportat excedent comercial în 2023, după deficitul comercial record din 2022 – date Eurostat
Balanţa comercială a Uniunii Europene a înregistrat în 2023 un excedent de 38 miliarde de euro, un contrast semnificativ faţă de 2022, când UE a raportat un deficit comercial de 436 miliarde......
Germania: Acord salarial la Lufthansa. Grevă evitată de Paşte
Germania: Acord salarial la Lufthansa. Grevă evitată de Paşte
Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns ...
Noul şef al H&M se inspiră din strategia Zara
Noul şef al H&M se inspiră din strategia Zara
Noul şef al Hennes & Mauritz AB (H&M), Daniel Erver, a declarat că al doilea mare retailer de îmbrăcăminte din lume ...
Putin spune că Rusia nu va ataca NATO, dar că avioanele F-16 vor fi doborâte în Ucraina
Putin spune că Rusia nu va ataca NATO, dar că avioanele F-16 vor fi doborâte în Ucraina
Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă ...