Tranzacţie cu energie foarte ieftină între doi magnaţi „verzi”

Firma omului de afaceri constănţean Florin Cârstocea a vândut energie la 117 lei/MWh către o companie controlată de familia Muntmark, cel mai mare investitor român în energie regenerabilă.
Economica.net - joi, 29 mai 2014, 12:39
Tranzacţie cu energie foarte ieftină între doi magnaţi

Compania Horia Green a vândut pe bursa de energie curent la un preţ de 117 lei/MWh, al doilea cel mai mic preţ pentru un contract pe termen lung, după cel la care au vândut austriecii de la Windfarm MV, în ianuarie –  110 lei/MWh. Preţul mediu de pe bursa de energie este de 170 de lei/MWh.

Cumpărătorul este firma Monsson Trading, a familiei Muntmark, cel mai mare investitor local în parcuri eoliene.

Horia Green administrează un parc eolian de 7,5 MW, în comuna Horia din judeţul Constanţa.

Contractul cu Monsson prevede livrarea unei cantităţi minime de 8,7 MWh şi una maximă de 65.700 de MWh, la o putere minimă orară de 0,001 MWh şi una maximă de 7,5 MWh, pe perioada 6 iunie 2014 – 5 iunie 2015. La cantitatea maximă livrată, preţul contractului este de circa 7 milioane de lei.

Patronul Horia Green este magnatul constănţean Florin Cârstocea, cu afaceri portuare, în turism, în domeniul sănătăţii şi în yachting. Acesta este cotat cu o avere de circa 40 de milioane de euro, de către Forbes.

Motivul pentru care „verzii” îşi pot permite să vândă energia la un preţ mult sub piaţă este că sunt subvenţionaţi de toţi consumatorii de curent electric, inclusiv de populaţie. Astfel, administratorul parcului eolian primeşte, pentru fiecare MWh livrat în reţea, jumătate de certificat verde. Preţul unui asemenea certificat este de circa 25 de euro, astfel încât compania încasează de la furnizori 180 de lei pe MWh, fără să mai punem la socoteală preţul la care vinde energia. Astfel, doar din subvenţie, administratorul parcului eolian obţine mai mult decât media preţului de tranzacţiei a energiei pe bursă, în aşa fel încât şi-ar permite să dea energia şi pe gratis.

Un certificat verde se emite de Transelectrica după producerea şi livrarea unui MWh de energie regenerabilă. Schema prin care România acordă aceste certificate este completată de obligaţia ca furnizorii de electricitate să achiziţioneze un procent anual de certificate proporţional cu energia livrată. La rândul lor, aceştia îşi recuperează banii de la consumatori prin factura la curent, în aşa fel încât toţi consumatorii României sprijină producţia de energie verde.  De altfel, acest lucru îl puteţi vedea şi în factura la curent, unde este înscrisă contribuţia dvs. pentru sprijinirea sectorului energiei regenerabile. În mod obişnuit, ponderea certificatelor verzi în factură este de circa 5-6% din valoarea ei.
Anul trecut, 460 de milioane de euro a reprezentat subvenţia consumatorilor de energie electrică pentru administratorii de parcuri eoliene, fotovltaice, microhidrocentrale sau centrale pe biomasă.

Capacitatea totală instalată în „energie verde” a ajuns la 4.600 de MW, la sfârşitul anului trecut. 3.500 de MW sunt doar în eolian.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Despre lupta cu inflaţia
Despre lupta cu inflaţia
“Inflația apare atunci când oamenii încep să vorbească despre inflație” spune un citat celebru al lui Alan Blinder, ...
Ce se întâmplă cu leul azi – curs valutar interbancar 27.01.2022
Ce se întâmplă cu leul azi – curs valutar interbancar 27.01.2022
Euro rămâne la 4,94 lei, aproape de nivelul anunţat ieri de BNR. Dolarul creşte.
ANALIZĂ: VW Golf, cel mai vândut model pe piața europeană în 2021. Dacia Sandero, pe locul 3
ANALIZĂ: VW Golf, cel mai vândut model pe piața europeană în 2021. Dacia Sandero, pe locul 3
Cu 11,75 milioane de mașini înmatriculate, piața auto europeană a avut în 2021 cel mai slab an din 1985 până acum. ...