Tranzacție de 2,7 milioane de euro cu teren arabil în vestul țării. Danezii de la FirstFarms sunt la un pas de exitul complet din regiune, pentru a investi în estul României

Grupul de societăţi FirstFarms, deţinute de mai mulţi investitori danezi foarte activi pe piaţa terenurilor arabile din România, își continuă exitul din zona de vest a României, proces pe care îl va definitiva în primul trimestru al anului viitor. Compania a vândut recent 477 de hectare, dintr-un total de 1.675 de hectare pentru care există promisiunea de vânzare bilaterală încă din 2020. Valoarea tranzacției se ridică la aproximativ 2,7 milioane de euro.
Alina Stanciu - vin, 05 nov. 2021, 13:20
Tranzacție de 2,7 milioane de euro cu teren arabil în vestul țării. Danezii de la FirstFarms sunt la un pas de exitul complet din regiune, pentru a investi în estul României

Danezii de la FirstFarms A/S au finalizat a patra tranzacție cu teren arabil din vestul României, în cadrul unei mișcări mai ample începute în 2020 când fermierii au semnat o promisiune de vânzare bileterală pentru o suprafață totală de 1.675 de hectare. Potrivit unui anunț al companiei, au vândut recent 477 de hectare din lotul de 1.675 de hectare. Anterior, în 2020, compania a mai vândut în trei etape alte 933 de hectare.

Restul de 265 de hectare se așteaptă să fie vândute în primul trimestru al anului 2022. Se preconizează că prețul total de vânzare va fi de 85 de milioane de coroane daneze ( în jur de 11,4 milioane de euro), din care tranșa de 477 de hectare se cifrează la 20 milioane de DKK (2,7 milioane de euro) , cu un EBIT ( profit înainte de taxe) de 10 milioane de DKK (1,3 milioane de euro).

Compania cumpărase cele 1.675 de hectare în perioada 2007-2008, dar în ultimii ani terenul ne le-a adus rulajele scontate. În plus, modelul de business al companiei inclusiv achiziția de teren în scopul comasării, pentru a-l vinde ulterior.

„Ca parte a modelului de afaceri al FirstFarms, portofoliul de terenuri a crescut în valoare urmare a schimburilor de terenuri și a îmbunătățirii structurii solului. Potențialul unei vânzări a fost mai bună decât cel al unei exploatări continue, motiv pentru care vânzarea portofoliului a fost o decizie naturală. Vânzarea decurge conform planului, iar acum putem aștepta cu nerăbdare cea de-a cincea tranșă, care va reprezenta sfârșitul operațiunilor noastre în vestul României. În schimb, ne vom îndrepta atenția din România către producția noastră de culturi mari din partea de est a țării”, a declarat directorul general Anders H. Nørgaard, care salută câștigurile satisfăcătoare obținute în urma vânzării terenurilor.

Vânzările de terenuri din vestul României (tranșele a 3-a și a 4-a) finalizate în 2021 vor afecta EBIT cu 20 milioane de DKK (2,6 milioane de euro) în 2021.

Potrivit raportului financiar aferent lui 2020, compania a achiziționat pe parcursul exercițiului financiar o fermă din nord-vestul României cu 2.430 de hectare de teren agricol cultivat, silozuri cu o capacitate de depozitare de 6.000 de tone, o fabrică de furaje și facilități de depozitare și administrare.
În plus, au mai fost achiziționate sau au fost încheiate acorduri privind achiziția a 400 de hectare în România.

Compania avea în 2020 în exploatare 21.900 de hectare de teren în România, Cehia și Slovacia, din care 9.230 în România. În proprietate, compania deține 9.230 de hectare laa nivel local.

Pentru anul acesta, având în vedere prețurile ridicate la cereale și prețurile scăzute la carnea de porc, FirstFarms își menține așteptările cu privire la rezultatul financiar, care este un EBITDA de 100-120 mDKK și un EBIT de 50-70 mDKK.

 

Citește și

Te-ar mai putea interesa și
Kievul acuză Rusia că și-a intensificat atacurile în care folosește un gaz iritant interzis
Kievul acuză Rusia că și-a intensificat atacurile în care folosește un gaz iritant interzis
Rusia şi-a intensificat atacurile cu gaze lacrimogene deturnate de la utilizarea lui primară, a afirmat luni armata ucraineană, care a înregistrat 715 de atacuri de acest tip numai în luna mai,......
Compania ucraineană Very Nice Retail intră pe piața românească
Compania ucraineană Very Nice Retail intră pe piața românească
Holdingul internaţional Very Nice Retail, originar din Ucraina, a anunţat intrarea pe piaţa românească prin deschiderea ...
Dacia a asamblat 1.000.000 de vehicule cu alimentare duală benzină – GPL
Dacia a asamblat 1.000.000 de vehicule cu alimentare duală benzină – GPL
Dacia a atins pragul de 1.000.000 de vehicule cu propulsoare care permit alimentarea mixtă, benzină și GPL. Pentru marca ...
Investiţiile record în energie nu reuşesc să menţină cursul pentru ţinta mondială 2030 în energie regenerabilă – studiu EY România
Investiţiile record în energie nu reuşesc să menţină cursul pentru ţinta mondială 2030 în energie regenerabilă ...
Investiţiile record în energie nu reuşesc să menţină cursul pentru ţinta mondială 2030 în energie regenerabilă, ...