Tranzacție de 3,2 milioane de euro pe piața produselor de larg consum. Distribuitorul AQUILA vrea să intre în zona de producție prin achiziția Romtec, fabricant local de lichide și aerosoli pentru mașini

Distribuitorul de produse de larg consum AQUILA a semnat o promisiuni de vânzare-cumpărare pentru 100% din părțile sociale ale Romtec, producător de lichide și aerosoli pentru întreținerea autoturismelor, cu un portofoliu de peste 20 de branduri dezvoltate în România. Valoarea totală a tranzacției este de 3,2 milioane de euro din care se vor scădea datoriile existente la data semnării contractului de vânzare-cumpărare a părților sociale.
Alina Stanciu - mar, 07 nov. 2023, 09:45
Tranzacție de 3,2 milioane de euro pe piața produselor de larg consum. Distribuitorul AQUILA vrea să intre în zona de producție prin achiziția Romtec, fabricant local de lichide și aerosoli pentru mașini

AQUILA, business-ul antreprenorilor Alin Adrian Dociu și Constantin Cătălin Vasile, listat în 2021 la Bursa de Valori București, vrea să preia integral producătorul de lichide și aerosoli pentru întreținerea autoturismelor Romtec, controlat indirect, potrivit termene.ro,  de antreprenorii Miron Florin și Iovnică Florian, prin Green Ideas Group MTC SRL și FLM Group Green MTC SRL.

Cu acest scop, liderul în servicii integrate de distribuție și logistică pentru piața bunurilor de larg consum din România și Republica Moldova a semnat o promisiuni de vânzare-cumpărare pentru 100% din părțile sociale ale companiei Romtec Europa SRL. Promisiunea reprezintă un pas în vederea realizării strategiei de dezvoltare a companie prin M&A.

Tranzacția va avea loc sub rezerva realizării unui audit specific de către societăți specializate și obținerea avizelor necesare din partea Consiliului Concurenței. Valoarea totală a tranzacției este de 3,2 milioane de euro din care se vor scădea datoriile existente la data semnării contractului de vânzare-cumpărare a părților sociale.

„Strategia de dezvoltare a companiei prevede atât creștere organică, cât și prin fuziuni și achiziții. Am făcut un prim pas care răspunde obiectivelor noastre și strategiei de completare a portofoliului nostru cu produse complementare, autohtone, astfel cum anunțam încă de la momentul listării. Pe lângă activitatea de distribuție de noi produse, odată cu finalizarea tranzacției Romtec Europa vom prelua facilități de producție, contribuind la dezvoltarea industriei românești. Abordăm domeniul fuziunilor și achizițiilor dintr-o perspectivă amplă, de piață și de profitabilitate a companiei țintă, precum și a sinergiilor pe care le putem crea cu activitatea curentă. Continuăm direcția asumată pentru realizarea cu succes a mai multor tranzacții de achiziții în perioada următoare.”, a declarat Cătălin Vasile, CEO AQUILA.

Romtec care operează o unitate de producție la Iași cu 45 de angajați, a finalizat 2022 cu afaceri de 25 de milioane de lei și un profit net de 1,3 milioane de lei, având în portofoliu de peste 20 de branduri dezvoltate în România, printre care Jet Xpert, Clima Xpert și Brake Xpert.

AQUILA a înregistrat în primele șase luni ale anului 2023, venituri de 1,1 miliarde de lei, în creștere cu 17% față de aceeași perioadă a anului 2022. Această creștere a fost susținută în principal de avansul veniturilor din segmentul de distribuție, care reprezintă peste 90% din cifra de afaceri. Profitul net al companiei a ajuns la 42 milioane de lei, înregistrând o creștere de 29%.

AQUILA operează în România și Republica Moldova, cu un model de afaceri integrat, cu activitate în următoarele segmente de afaceri: distribuție, logistică și transport. AQUILA vinde produse de larg consum în peste 72.000 de puncte de desfacere prin toate canalele de comerț cu amănuntul al bunurilor de larg consum, care acoperă peste 90% din piață. Portofoliul de produse integrat însumează peste 10.000 produse, mărci consacrate din diferite categorii precum: produse de îngrijire personală – Rexona, Dove; dulciuri – Kinder, Raffaello, Snickers sau Mars; cafea – Lavazza; produse de curățenie – Dero, Cif sau Coccolino; mâncare pentru animale de companie – Whiskas, Pedigree; produse igienă – Kleenex, Kotex, Zewa, Tena, Libresse; scutece copii – Huggies; legume congelate și conserve – Bonduelle; smântâna vegetală și frișcă vegetală – Gran Cucina și Hulala; pește și preparate din pește – Frosta.

Compania a fost înființată în anul 1994 de către antreprenorii Alin Adrian Dociu și Constantin Cătălin Vasile. Din noiembrie 2021 este listată la Bursa de Valori București (BVB), ca urmare a unei oferte publice inițiale în valoare de 367 milioane lei, cea mai mare ofertă publică inițială derulată de o companie antreprenorială românească pe piața de capital locală.

Acțiunile companiei (simbol AQ) sunt incluse în indicele de referință BET al Bursei de Valori București și Global Micro Cap ai FTSE Russell. Începând cu 1 septembrie 2023 acțiunile companiei au fost incluse și în componența indicilor MSCI Frontier IMI și MSCI România IMI.

 

Te-ar mai putea interesa și
Prețul cacao s-a prăbușit cu 27% în ultimele două zile, într-o perioadă de fluctuații fără precedent pe burse
Prețul cacao s-a prăbușit cu 27% în ultimele două zile, într-o perioadă de fluctuații fără precedent pe burse
Cotaţiile futures la cacao s-au prăbuşit, pierzând până la 27% în doar două zile, iar fluctuaţiile de preţuri sunt fără precedent, în condiţiile în care puţini investitori şi......
Noile medicamente pentru obezitate influențează cheltuielile consumatorilor. Restaurantele fast food, marii pierzători
Noile medicamente pentru obezitate influențează cheltuielile consumatorilor. Restaurantele fast food, marii pierzători
Noua generație de medicamente pentru obezitate produce schimbări ample în industria farma, dar are ramificații și în ...
DOUGLAS România a deschis primul său magazin din Pitești, al 42-lea din rețea
DOUGLAS România a deschis primul său magazin din Pitești, al 42-lea din rețea
DOUGLAS România își continuă extinderea prin deschiderea primului magazin din Pitești, în Argeș Mall, care devine, ...
Calm pe piața cripto după halvingul Bitcoin
Calm pe piața cripto după halvingul Bitcoin
Mișcările de pe piața cripto au fost destul de calme săptămâna trecută, deoarece piața a început să se adapteze ...