Tranzacţie eşuată pe piaţa terenurilor din România. Danezii de la FirstFarms renunţă la parteneriatul cu AP Pension, dar nu şi la investiţii

FirstFarms, o companie deţinută de investitori danezi cu terenuri în România, Slovacia și Ungaria, a renunțat la un parteneriat cu AP Pension, o companie de pensii ocupaţionale din Danemarca, care ar fi dus la investiții masive pe piața terenurilor arabile din România. Cele două entități voiau să exploateze 20.000 de hectare în România. Investițiile vor continua, FirstFarms căutând noi parteneri.
Economica.net - Dum, 18 mart. 2018, 20:55
Tranzacţie eşuată pe piaţa terenurilor din România. Danezii de la FirstFarms renunţă la parteneriatul cu AP Pension, dar nu şi la investiţii

Tranzacția prin care FirstFarms A/S ar fi vândut, ca parte dintr-un parteneriat, 3.000 de hectare de teren din Estul României către AP Pension, o companie de pensii ocupaţionale din Danemarca, a eșuat, anunță FirstFarms.

Compania susține însă că acest lucru nu va influența decizia de a continua investițiile în terenuri pe plan local, scopul fiind acela de a ajunge la exploatații de 20.000 de hectare de teren, adică de 2,5 ori mai mjult decât exploatează acum.

„Cele două entități au decis să întrerupă dialogul referitor la tranzacționarea a 3.000 de hectare de teren și a clădirilor eferente din Estul României. A fost imposibil să ajungem la o înțelegere avantajoasă pentru ambele părți. Stabilisem un termen limită până la care să ne punem de acord asupra acestei probleme, dar din păcate nu am reușit să ajungem la o înțelegere în acest interval de timp. De aceea, ambele părți au fost de acord să renunțăm la dialog”, a declarat  CEO in FirstFarms, Anders H. Nørgaard and CEO in AP Ejendomme, Peter Olsson.

Potrivit acestuia, renunțarea la acest parteneriat nu va afecta însă viitoarele investiții în terenuri arabile din România. „Vom folosi acest proces pe care l-am demarat cu AP Pension ca pe o platformă de dialog cu alți investitori. Avem un produs bun, iar cererea de pe piață este mare. Suntem un partener de afaceri interesant și există un mare interes în investiția în producția agricolă în România. Vedem aici un nivel ridicat de oportunități de afaceri. Deci, întreruperea cu Pensiunea AP nu este dramatică și se face printr-un acord comun al ambelor părți”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Olsson.

Vor încă 12.000 de hectare în România

De altfel, CEO-ul FirstFarms susține că planurile companiei de a exploata 20.000 de hectare de teren arabil în România rămân neschimbate. „Planul nostru este de a continua cu strategia noastră ambițioasă de creștere în producția agricolă sustenabilă în Estul Europei. Conducem un business sănătos și avem resurse financiare solide”, mai spune acesta. 

În momentul de față, FirstFarms exploatează aproximativ 8.000 de hectare de teren în România, cu 500 de hectare mai mult decât în 2016, în cele două zone unde activează – judeţele Timişoara şi Buzău. Mare parte din această suprafaţă este deţinută în proprietate, având în vedere că, la finele lui 2015, potrivit raportărilor financiare, compania avea 5.168 de hectare.

” Cumpărăm și arendăm teren în jurul centrelor noastre actuale din estul și Vestul României”, ne-a mai declarat CEO-ul FirstFarms.

Care era planul inițial

Anunțul prin care cele două companii ar fi realizat un joint-venture cu scopul de a continua investițiile în România a apărut în aprilie 2016, când cele două părți s-au declarat interesate de a ajunge la o exploatație de 20.000 de hectare de teren în țara noastră, în termen de patru ani de atunci. Cu acest scop au început și negocierile pentru vânzarea celor 3.000 de hectare , un depozit de cereale şi nişte construcţii, tranzacția fiind anunțată la 375 de milioane de coroane daneze (50,4 milioane de euro).

Ulterior, în noiembrie 2017, FirstFarms a anunțat că, atunci când înțelegerea va fi finalizată, va primi 125 de milioane DKK pentru a continua creșterea, iar la transferul final al terenului, adică la 12-15 luni de la semnarea acordului, va atinge un profit înainte de taxe de 40 de milioane de DKK.

‘Am vândut acest teren ca parte a unei înţelegeri de cooperare pe termen lung cu un partener financiar puternic. Vom închiria şi vom continua să cultivăm terenul o perioadă lungă de timp, aşa cum facem şi astăzi, şi vom avea opţiunea de buy-back. Înţelegerea este pentru FirstFarms un instrument financiar puternic care ne poate împlini scopul strategic, acela de a opera 20.000 de hectare de teren în România”, declara pentru ECONOMICA.NET Anders H. Nørgaard, CEO FirstFarms.

Danezii au început să se dezvolte agresiv în partea de sud a judeţului Timiş începând cu 2014, cu 1.600 de hectare cumpărate şi alte 700 arendate. În 2015,  compania a investit 38,5 milioane de coroane daneze (5,1 milioane de euro), din care pentru teren şi construcţii 22,7 milioane de coroane daneze (3 milioane de euro). În judeţul Buzău, compania a cumpărat un siloz cu o capacitate de 10.000 de tone şi a construit linie de cale ferată care să le asigure transportul cerealelor.
 
 
Te-ar mai putea interesa și
Guvernul atrage un fond de investiții coreean în proiectul centralei nucleare cu SMR americane de la Doicești. Nuclearelectrica, solicitată să mai vină cu bani
Guvernul atrage un fond de investiții coreean în proiectul centralei nucleare cu SMR americane de la Doicești. Nuclearelectrica, ...
Ministerul Energiei a introdus pe ordinea de zi a ședinței Adunării Generale a Acționarilor Nuclearelectrica un punct prin care solicită introducerea unui nou investitor în acționariatul......
Uniunea Europeană a raportat excedent comercial în 2023, după deficitul comercial record din 2022 – date Eurostat
Uniunea Europeană a raportat excedent comercial în 2023, după deficitul comercial record din 2022 – date Eurostat
Balanţa comercială a Uniunii Europene a înregistrat în 2023 un excedent de 38 miliarde de euro, un contrast semnificativ ...
Germania: Acord salarial la Lufthansa. Grevă evitată de Paşte
Germania: Acord salarial la Lufthansa. Grevă evitată de Paşte
Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns ...
Noul şef al H&M se inspiră din strategia Zara
Noul şef al H&M se inspiră din strategia Zara
Noul şef al Hennes & Mauritz AB (H&M), Daniel Erver, a declarat că al doilea mare retailer de îmbrăcăminte din lume ...