Tranzacţie istorică – Formula 1 se vinde. Preţul: 8,5 miliarde de dolari

Formula 1, cel mai puternic campionat de automobilism din lume, urmează să fie vândut marţi, asigură revista germană de specialitate Auto Motor und Sport, care asigură că noul proprietar va fi grupul american Liberty Media, tranzacţia ridicându-se la 8,5 milioane dolari.
Economica.net - lun, 05 sept. 2016, 09:19
Tranzacţie istorică - Formula 1 se vinde. Preţul: 8,5 miliarde de dolari

Publicaţia germană afirmă că actualul conducător al destinelor Formulei 1, englezul Bernie Ecclestone, a confirmat acordul cu ocazia Marelui Premiu al Italiei de la Monza, desfăşurat duminică, în timp ce acest dosar este deschis mai multe luni.

Chestionat de mai mulţi ziarişti înaintea startului cursei de la Monza, Ecclestone nu a dorit să facă niciun comentariu.

Conform Auto Motor und Sport, grupul american Liberty Media, cotat la Bursa din New York, va efectua marţi primele două vărsăminte din valoarea totală estimată la 8,5 miliarde dolari, către actualul acţionar majoritar al Formulei 1, fondul CVC Capital. Acesta deţine 35,5% din Delta Topco, holdingul financiar care încasează veniturile comerciale ale disciplinei regină a sporturilor mecanice. Veniturile acesteia sunt generate şi girate de Formula One Management (FOM), societate condusă de Bernie Ecclestone, care deţine 5% din drepturile comerciale ale Formulei 1, cu titlu personal, notează AFP.

Dacă vânzarea se va confirma, nu este clar ce se va întâmpla cu Ecclestone (85 ani), figura-cheie a Formulei 1, pe care a reuşit să o transforme într-o afacere planetară. ‘Voi face ceea ce am făcut mereu: eu voi fi cel care va decide rolul pe care îl voi juca’, a declarat englezul, la Monza, unui ziarist de la Auto Motor und Sport.

CVC Capital Partners, care a investit în Formula 1 în anul 2006, a vândut deja o bună parte din acţiune sale, în 2012, către fondul american Wandell &Read (21%), fondului BlackRock şi fondului norvegian Norges. În acel an, valoarea totală a tranzacţiilor s-a ridicat la aproximativ 2 miliarde dolari.

Formula 1 este unul dintre cele mai mediatizate sporturi din lume, graţie celor 20 de Mari Premii care se desfăşoară între lunile martie şi noiembrie, pe întreaga planetă.

Începând din 2014, însă, acest sport se confruntă cu o criză fără precedent, în special din cauza unei accentuate lipse de interes sportiv şi a audienţei globale în scădere.

Posibila vânzare a Formulei 1 a mai fost fost evocată şi anul trecut, când presa a afirmat că proprietarul echipei de fotbal american Miami Dolphins şi statul Qatar, prin intermediul fondului său de investiţii QSI, ar fi intenţionat că cumpere cele 35,5 procente deţinute de CVC Capital, însă tranzacţia nu s-a efectuat.

Liberty Global şi un alt mare grup american, Discovery Communications, au tatonat de asemenea terenul în 2014, fără niciun rezultat, conform altor informaţii difuzate de mass-media la vremea respectivă. Numele grupului de televiziune prin satelit Sky a fost de asemenea menţionat.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
EXCLUSIV Premieră în România. O firmă din Danemarca  vrea să ne asigure casele și mașinile, drumurile și autostrăzile. Care este sistemul?
EXCLUSIV Premieră în România. O firmă din Danemarca vrea să ne asigure casele și mașinile, drumurile și autostrăzile. ...
Chopin Forsikring A/S,o firmă de asigurare din Danemarca, a informat Autoritatea din țara sa de origine de intenția de ...
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi din consumul tuturor sondelor din România
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi ...
Petrom a mai deschis recent două mici centrale electrice de tip “gas to power” și a ajuns astfel la 40 de astfel de ...
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan:  Aţi preferat marketingul!
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan: Aţi preferat marketingul!
Adrian Câciu i-a replicat primarului general al Capitalei Nicuşor Dan care a precizat că ar dori o întâlnire cu ministrul ...