1EUR = 4.8406 RON | Bucureşti 30 º

Companii

Tranzacţie la un preţ incredibil pe bursa de energie: 60 de lei pe MWh, de trei ori mai puţin decât piaţa. Cine a vândut

Energia tranzacţionată este în vârf, cea mai scumpă. În mod uzual, acest tip de energie se vinde cu aproape 200 de lei/MWh. Firma ce a a vândut acum cu 60 de lei deţine un parc fotovoltaic şi este subvenţionată prin sistemul certificatelor verzi. Teoretic, această firmă ar fi putut vinde energie şi cu un leu, şi tot să iasă în profit.

10 feb, 2016 | | ECONOMICA.net

Firma RA-RA Parc a vândut azi, pe bursa OPCOM, traderului MET Romania Energy Trade o cantitate de energie de 846,4 Mwh, la un preţ de 60 de lei/MWh. Energia este în vârf(la orele de maxim consum, cea mai scumpă energie) şi va fi livrată între 1 şi 31 martie 2016, la o putere orară de 2,3 MW.

Preţul tranzacţiei este de trei ori mai mic faţă de media de preţ a tranzacţiilor de pe bursă cu acest tip de energie. În mod uzual, energia în vârf se tranzacţionează în intervalul de preţ 180 – 200 de lei/MWh. Chiar şi energia în bandă, cel mai uzual tip de energie scos la vânzare, are un preţ de peste două ori mai mare decât cea vândută de RA – RA Parc. Media de preţ a tranzacţiilor de pe OPCOM pentru acest tip de energie este de 150 – 170 de lei/MWh.

RA-RA Parc este o societate braşoveană ce exploatează un parc fotovoltaic în Tulcea. Îi are acţionari pe Emil Morariu, Răzvan Constantin Neamţu şi Doru Alin Plopeanu.

Preţul extrem de mic cu care şi-a permis să vândă curent această firmă se explică prin faptul că energia pe care o produce este subvenţionată prin sistemul certificatelor verzi. Fiecare MWh produs este răsplătit cu câte patru certificate verzi. Valoarea actuală a unui CV este de 29 de euro. Astfel, proprietarul de parc fotovoltaic primeşte imediat 116 euro pentru fiecare MWh livrat în reţea, adică aproximativ 500 de lei. Practic, aproape că nu contează ce preţ mai obţine în piaţă pe energia vândută, pentru că, doar din certificate verzi, acest oricum obţine un profit substanţial.

În România, există instalaţi circa 2.000 de MW fotovoltaici şi 3.000 de MW eolieni. Toţi aceştia sunt purtători de subvenţii de la toţi consumatorii de curent din România, inclusiv populaţia.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO