Tranzacţie pe piaţa ciocolatei: Kandia Dulce a cumpărat Heidi

10 12. 2012
choco_slider_3_00354000
Kandia Dulce, cel mai mare producător român de dulciuri, a cumpărat de la grupul elveţian Läderach compania Heidi Chocolat SA, potrivit unui comunicat. În urma tranzacţiei, a cărei valoare nu a fost desvăluită, Heidi şi Kandia Dulce vor deveni companii surori, în proprietatea unei societăţi nou create – KEX Confectionery S.A. Cele două societăţi vor rămâne însă separate din punct de vedere operaţional, iar actualele echipe de management ale celor două companii vor rămâne neschimbate şi vor raporta către KEX.”Pentru a spori potenţialul de dezvoltare al Heidi Chocolat S.A. („Heidi”) pe piaţa locală şi internaţională de retail a ciocolatei premium, Läderach a agreat cu deţinătorii Kandia Dulce S.A („Kandia Dulce”) vânzarea Heidi. (…)Läderach este încrezător că noua structură va permite Heidi să îşi urmeze mai intens obiectivul său strategic. Vânzarea Heidi va permite în acelaşi timp companiei Laderach să se concentreze mai departe pe core business-ul său, producţia artizanală, dedicată clienţilor specializaţi şi distribuţiei proprii în magazinele de specialitate.”,se menţionează în comunicat.
 
Heidi Chocolat a fost înfiinţată în anul 1994 şi a aparţinut integral familiei elveţiene Läderach, deţinătoare a Confiseur Läderach AG. Pe plan local, fabrica Heidi Chocolat este situată în Pantelimon, lângă Bucureşti şi are peste 350 de angajaţi. Compania produce şi comercializează produse sub brandul HEIDI, în mare parte tablete de ciocolată, dar şi praline, batoane de ciocolată şi produse de sezon. Ciocolata Heidi este prezentă în peste 40 de ţări din întreaga lume. Din datele Ministerului de Finanţe, compania a raportat anul trecut o cifră de afaceri de 61,4 milioane de lei şi o pierdere netă de 1,38 de milioane de lei.
 
Kandia Dulce este fosta Intreprindere de produse zaharoase Bucureşti, rebrenduită din 1991 în Excelent Bucureşti.În 2003, Excelent Bucureşti a preluat 60% din capitalul Kandia Timişoara, companie infiinţată în anul 1890 ca atelier de zaharicale şi privatizată în 1998. Un an mai târziu,Excelent Bucureşti şi Kandia Timişoara fuzionează prin absorbţie, noua companie numindu-se Kandia-Excelent.În 2007 Kandia-Excelent a devenit parte a grupului Cadbury-Schweppes, cel mai mare producător de dulciuri la nivel mondial, devenind astfel Cadbury România.Trei ani mai târziu, numele companiei se schimbă din nou,în Kandia Dulce, după ce Kraft Foods (care a achiziţionase la nivel global Cadbury) a vândut Cadbury România fondului de investiţii Oryxa Capital. Portofoliul actual de produse al Kandia Dulce include Rom, Măgura, Primola, Kandia, Laura, Novatini, Cremita, Sugus şi Silvana. Compania a avut anul trecut afaceri de 122,6 milioane de lei şi o pierdere netă de 3,8 milioane de lei.
 
 
Achiziţia este supusă aprobării Consiliului Concurenţei.