Tranzacţie pe piaţa zahărului: austriecii de la Agrana au cumpărat două fabrici Lemarco

Economica.net
05 02. 2014
zahar_80960700

Producătorul austriac de zahăr Agrana, o divizie a grupului german Suedzucker, care operează trei fabrici de zahăr şi amidon în România, a preluat de la producătorul cu capital autohtin Lemarco două unităţi de producţie, informează compania pe site-ul oficial. Este vorba despre fabricile din Urziceni şi Lieşti. Preţul tranzacţiei nu a fost divulgat. „Intenţia Agrana nu este doar să crească producţia de sfeclă de zahăr ci şi activităţile de rafinare şi în consecinţă să-şi consolideze prezenţa pe piaţa din Europa de Sud-Est’, a explicat directorul general Agrana, Johann Marihart.

„”Fabrica din Urziceni este amplasată la aproximativ 60 km de Bucureşti, fiind bine poziţionată faţă de portul Constanţa, ceea ce este important pentru aprovizionare. Cu un volum de peste 500.000 de tone de zahăr, piaţa de profil din România este asigurată în proporţie de numai 20% din zahăr din sfeclă de zahăr, în vreme ce restul de 80% este produs prin rafinarea trestiei de zahăr”, se mai arată în comunicat.

Cu 8.500 de angajaţi la 55 de facilităţi de producţie din 26 de ţări, Agrana realizează o cifră de afaceri anuală de aproximativ trei miliarde de euro. În România  este prezentă prin două fabrici de zahăr la Buzău şi Roman şi una de amidon, la Ţăndărei. Compania produce o gamă largă de produse din zahăr comercializate sub mărcile Mărgăritar Zahăr şi Coroniţa. 

Cifra de afaceri a companiei Agrana Romania SA a fost în 2012 de aproape 275 milioane de euro, un profit de 26.000 de euro şi avea 599 de angajaţi, pottrivit datelor de la Ministerul Finanţelor.

Cifra de afaceri a Lemarco în 2012 a fost de 35,2 milioane de euro, pierderile au fost de 13,2 milioane de euro şi avea doar 43 de angajaţi, arată datele de la Ministerul Finanţelor. Fabrica companiei din Lieşti a fost închisă în 2009. 

Cu 8.500 de angajaţi la 55 de facilităţi de producţie din 26 de ţări, Agrana realizează o cifră de afaceri anuală de aproximativ trei miliarde de euro.