1EUR = 4.8744 RON | Bucureşti 19 º

News

Schimb inedit pentru teren arabil românesc. Danezii de la FirstFarms cedează peste 16% din acţiuni pentru 2.400 de ha

FirstFarms/AS, un grup de societăţi deţinute de mai mulţi investitori danezi foarte activi pe piaţa terenurilor arabile din România, a anunțat intenția de a achiziționa peste 2.400 de hectare de teren arabil în România. Vânzătorul este holdingul AIC A/S, care va prelua, în schimb, 16,5% din acțiunile FirstFarms.

27 ian, 2020 | | ECONOMICA.net

Danezii de la FirstFarms A/S vor să intre în posesia a 2.430 de hectare de terenuri agricole din România cedând în schimb vânzătorului AIC A/S părți sociale. AIC A/S controlează societatea AISM srl, cea care deține de fapt terenul, dar și un siloz modern cu o capacitate de 6.000 de tone și spațiile de birouri aferente care vor face, de asemenea, obiectul tranzacției.

AIC A/S și FirstFarms A/S au semnat deja o scrisoare de intenție, urmând ca procesul să se finalizeze în al doilea semestru al acestui an. "FirstFarms A/S și proprietarii AIC A/S au semnat o scrisoare de intenție cu privire la achiziționarea AIC A/S de către FirstFarms A/S. AIC A/S este un holding al cărui principal atu este compania românească AISM SRL care deține 2.430 de hectare de terenuri agricole cultivate în Romnia un siloz cu capacitate de depozitare de 6.000 de tone și spații de depozitare și birouri.  Structura tranzacției nu este încă determinată definitiv", anunță FirstFarms.

Potrivit aceluiași anunț, proprietarii AIC vor primi în schimb  1198.500 de acțiuni noi la FirstFarms A/S precum și o creanță condiționată în valoare de  50,000 de acțiuni, la momentul în care creanța urmează să fie decontată.

Cele peste 1,1 milioane de noi acțiuni FirsFarms vor fi generate printr-o majorare de capital la prețul minim al pieței.

Creanța trebuie decontată la livrarea acțiunilor sau în numerar la 15 luni de la închidere, în măsura în care nu au fost formulate în prealabil cereri de garanție.

Dacă tranzacția este realizată conform planului, proprietarii AIC A / S vor deține 16,5% din acțiunile din FirstFarms A / S.

„Aceasta este în primul rând o investiție în teren și capacitatea de depozitare. Prețurile terenurilor din Europa de Est cresc, iar prin această achiziție investim în terenuri și stocuri de o calitate foarte bună, cu o serie de aplicații potențiale. Achiziția oferă posibilitatea de a optimiza activitatea noastră și de a folosi mai bine competențele noastre din România. În plus, odată cu intrarea vânzătorului în cercul acționarilor, obținem acces la cunoștințe și experiență importante, pe care le vom înțelege să le utilizăm pentru crearea valorii sporite în întreaga noastră afacere ”, spune CEO-ul FirstFarms, Anders H. Nørgaard.

"FirstFarms a demonstrat pe deplin că sunt capabili să opereze și să dezvolte agricultura în Europa de Est. Fundația este bună, economia este bună și există un plan ambițios pentru viitor. În calitate de acționar mai mare, dorim să contribuim activ la dezvoltarea pozitivă continuă - atât în sens larg, cât și în domenii specifice. ”, a declarat Bendt Wedell, președintele CA al AIC/AS.

Anul trecut, FirstFarms exploata 18.500 de hectare de teren arabil în România, Ungaria şi Cehia, din care 7.100 sunt în proprietate, iar restul în arendă. Compania mai deţine 5.000 de capete de vite, 157.500 de capete de porci precum şi silozuri cu o capacitate de 70.000 de tone.

Conform raportului financiar din 2018, compania exploatează 9.200 de hectare de teren în judeţele Timiş şi în partea de est a ţării (Buzău,Brăila,Slobozia), din care 5.563 în proprietate. Ca politică de business, FirstFarm investeşte în achiziția de terenuri și agricultură în Europa de Est, cumpără şi modernizează companii din domeniul agriculturii pentru a le îmbunătăți managementul astfel încât viitoarele producții agricole sa fie competitive în termeni de preț și calitate. Până acum au investit în România şi Slovacia unde s-au axat pe cultura cerealelor pe care le folosesc pentru fermele de porci şi vaci din Slovacia şi Ungaria.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO