Cade piața imobiliară? Tranzacțiile cu locuințe revin pe plus

Românii au cumpărat mai multe locuințe în prima lună din acest an față de aceeași luni din anii trecuți: cu mai mult de 2.000 în plus. Această creștere ar putea fi explicată de faptul că luna trecută, dar și în următoarele luni, vor fi finalizate tranzacții cu apartamente noi pentru care au fost semnate contacte anul trecut cu TVA de 5%.
Andrada Ghira - vin, 09 feb. 2024, 22:00
Cade piața imobiliară? Tranzacțiile cu locuințe revin pe plus

Prima lună din an, prima veste bună: tranzacțiile imobiliare au reveni pe plus, după un 2023 marcat de scăderi. Astfel, în luna ianuarie a acestui an s-au parafat cele mai multe tranzacții din ultimii patru ani, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), analizate de Economica.net.

10.215 tranzacții cu unități individuale au fost parafate în prima lună din acest an, mai multe decât în ianuarie 2023.  Astfel, față de 2023, creșterea este de 26%, iar față de 2022 cu doar 1%.

Față de ultimii doi ani, Bucureștiul și Ilfov sunt pe plus, iar în județele Timiș, Sibiu și Iași tranzacțiile s-au dublat, arată datele analizate de Economica.net.

În București, s-au parafat aproape 3.100 de tranzacții cu unități individuale, mai mult cu 9% față de ianuarie 2023 și 2022. Și în Ilfov s-au cumpărat mai multe locuințe individuale 510 față de 290 în ianuarie 2023 sau 391 în ianuarie 2022.

Și în județele unde sunt piețe imobiliare mari se văd creșteri, inclusiv în Cluj, acolo unde tranzacțiile au crescut cu 45%.

În județul Constanța se vede o creștere cu 15% față de ianuarie 2023, însă față de ianuarie 2022, cel mai bun an, numărul de tranzacții mai mic cu 36%.

Mai multe tranzacții s-au realizat și în județele Mureș (+116%), Sibiu (+96%), Suceava (+65%), Timiș (+97%).

Te-ar mai putea interesa și
Utilizarea cardului de masă în restaurante și platforme de livrare a crescut cu 29% în martie 2024. Angajații români cheltuie 40% din venitul lunar pe alimente – Ana Busuioc, Edenred
Utilizarea cardului de masă în restaurante și platforme de livrare a crescut cu 29% în martie 2024. Angajații români ...
Chiar dacă de la 1 ianuarie 2024, valoarea impozitelor pe tichetele de masă și voucherele cadou s-au dublat prin introducerea CASS, utilizarea cardului de masă în restaurante a crescut cu 29%......
Nou record negativ: Consumul de energie electrică a scăzut la minime istorice în România, în Duminica Floriilor
Nou record negativ: Consumul de energie electrică a scăzut la minime istorice în România, în Duminica Floriilor
Consumul național de energie electrică din rețele a scăzut duminică după-amiază până aproape de neverosimilul prag ...
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...