Pe piaţa acţiunilor Electrica se simt tranzacţiile de stabilizare a preţului. Lichiditate de 19 mil. lei

Brokerii intermediari ai IPO Electrica au interbevenit în piaţă pentru a menţine preţul acţiunilor Electrica (EL) la nivelul celui final din ofertă, potrivit investitorilor consultaţi de ECONOMICA.NET şi Agerpres.  Presiunea la vânzare pe acţiunile Electrica continuă, din cauza ordinelor celor care au cumpărat în IPO acţiuni lapreţ redus, de 10,45 lei / titlu.
Economica.net - joi, 10 iul. 2014, 10:37
Pe piaţa acţiunilor Electrica se simt tranzacţiile de stabilizare a preţului. Lichiditate de 19 mil. lei

Brokerii suspectează că Raiffeisen Bank a intrat la cumpărare pentru a stabiliza preţul acţiunilor Electrica la 11 lei/acţiune, după ce pe bursă au apărut ordine de dimensiuni mari pentru cumpărări de acţiuni Electrica la preţul menţionat.

„Piaţa se confruntă cu apariţia bruscă a unor ordine mari de cumpărare, de sute de mii de acţiuni, care întrerup seria ordinelor mici. Acestea nu pot fi decât din partea intermediarilor (IPO, n.r)”, spune unul dintre investitorii consultaţi de  ECONOMICA.NET.

La ora 12,00, ordinele de cumpărare acţiuni Electrica la preţul de 11 lei/acţiune însumau peste o jumătate de milion de acţiuni, , potrivit brokerilor citaţi de Agerpres.

Posibilitatea efectuării unor tranzacţii de cumpărare în cadrul programului de stabilizarea a acţiunilor Electrica, după oferta publică, a fost prevăzut în prospectul de ofertă, iar BVB a fost notificată despre această posibilitate.

Electrica a agreat cu Citigroup Global Markets Limited şi cu Raiffeisen Bank, în calitate de manageri de stabilizare, ca aceştia să poată păstra până la 4,75% din fondurile brute obţinute din oferta publică, pentru a efectua tranzacţii în scopul susţinerii preţului acţiunilor Electrica la un nivel superior celui ce poate rezulta în mod normal.

‘Nu există nicio garanţie că managerii pentru stabilizare vor acţiona în acest sens şi orice acţiune de stabilizare, odată începută, poate fi întreruptă în orice moment’, se arată în notificarea transmisă BVB de Raiffeisen Bank.

Programul de stabilizare se va încheia după 1 august, iar Raiffeisen şi Citigroup vor restitui Electrica soldul de acţiuni şi GDR-uri cumpărate în urma stabilizării şi orice sold de numerar rămas, plus dobânda acumulată.

De la intrarea la tranzacţionare la BVB, pe 4 iulie, acţiunile Electrica au înregistrat un trend descrescător, preţul maxim consemnat fiind 11,28 lei/acţiune, iar cel minim de 11 lei/acţiune.

Cel mai probabil, primii care au vândut pe bursă acţiuni Electrica au fost cei care au achiziţionat în ofertă la un preţ cu discount, de 10,45 lei/acţiune.

Potrivit brokerilor, acţiunile Electrica au un potenţial de creştere de 15% faţă de preţul stabilit pentru oferta publică. Preţul-ţintă calculat de casa de brokeraj Tradeville pentru următoarele 12 luni este 12,66 lei/ acţiune.

Electrica este cea mai mare ofertă publică de acţiuni derulată pe bursa românească şi a atras de la investitorii instituţionali şi cei de retail 1,95 miliarde lei (444,3 milioane euro).

Un număr de 11.613 investitori au cumpărat 177,188 milioane acţiuni Electrica, în cadrul ofertei publice, încheiate pe 25 iunie.A

Te-ar mai putea interesa și
Mecanismul privind salariul minim european începe de la 1 iulie
Mecanismul privind salariul minim european începe de la 1 iulie
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri că mecanismul privitor la implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie, amintind că a fost emisă ordonanţa în acest sens....
UE înăspreşte regulile pe care trebuie să le respecte retailerul chinez de modă Shein
UE înăspreşte regulile pe care trebuie să le respecte retailerul chinez de modă Shein
Comisia Europeană a desemnat, vineri, în mod oficial, comerciantul Shein drept platformă online foarte mare (VLOP) în ...
Ciolacu: Sunt bani de salarii, sunt bani de pensii, sunt bani pentru profesori
Ciolacu: Sunt bani de salarii, sunt bani de pensii, sunt bani pentru profesori
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, că Guvernul are toţi banii necesari pentru a plăti pensiile şi salariile, ...
Libris a investit jumătate de milion de euro în reamenajarea librăriei de unde a început afacerea. Aflat într-o clădire monument istoric din Brașov, spațiul este folosit ca librărie de 105 ani
Libris a investit jumătate de milion de euro în reamenajarea librăriei de unde a început afacerea. Aflat într-o clădire ...
Libris, business antreprenorial controlat de familia Oniță, a redeschis, după șase de luni de lucrări de reamenajare, ...