Tranzacţiile de închiriere de birouri din Bucureşti au crescut la trei luni cu 20%, la 60.000 mp

Tranzacţiile de închiriere de spaţii de birouri din Bucureşti au totalizat în primul trimestru circa 60.000 metri pătraţi, în creştere cu 20% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor transmise MEDIAFAX de firma The Advisers / Knight Frank, care a intermediat o treime din contracte.
Economica.net - joi, 11 apr. 2013, 09:03
Tranzacţiile de închiriere de birouri din Bucureşti au crescut la trei luni cu 20%, la 60.000 mp

Zonele care au înregistrat un interes crescut din partea companiilor sunt CBD (Central Business District) şi centru-vest, reprezentand 39% din suprafaţa totală tranzacţionată. Printre cele mai importante tranzacţii în aceste zone se regăsesc cele încheiate în cladirea Charles de Gaulle Plaza, reprezentată exclusiv de compania de consultanţă The Advisers/Knight Frank. Generali, Lafarge şi Tenaris au închiriat în total 8.400 de metri pătraţi în imobilul de lângă Parcul Herăstrău.

Cererea în zona central-vestică s-a concentrat în special în clădirile de birouri livrate recent, precum AFI Park 1, sau aflate în construcţie, precum Green Gate.

Din totalul tranzacţiilor încheiate pe piaţă, ponderea cea mai mare a fost înregistrată de tranzacţiile de relocare şi de intrări noi pe piaţă (54%), urmate de tranzacţiile de renegociere (37%).

În ceea ce priveşte livrările în primul trimestru, au fost finalizate proiecte de aproximativ 71.000 metri pătraţi suprafaţă închiriabilă, inclusiv proiectul Sky Tower (57.000 metri pătraţi), din zona Floreasca, şi clădirea H5 din West Gate Park (14.000 metri pătraţi), din vestul capitalei.

În următoarele nouă luni urmează să fie livrată o suprafaţă totală închiriabilă de aproximativ 60.000 metri pătraţi în cinci proiecte aflate în construcţie, din care cel mai mare este Floreasca Park, de 37.500 metri pătraţi, din care 70% deja închirită. Pentru sfârşitul anului 2013, consultanţii de la The Advisers/Knight Frank preconizează o absorbţie de spaţii de birouri similară cu cea înregistrata anul trecut şi estimată la 200.000 metri pătraţi suprafaţă închiriabilă.

„Piaţa închirierilor de birouri din Capitală a înregistrat în ultimii doi ani o rată de absorbţie netă pozitivă (volumul tranzacţionat a surclasat suprafaţa totală livrată), un indicator pentru o cerere reală, sustenabilă. De fapt, piaţa închirierilor spaţiilor de birouri a resimţit cel mai puţin criza financiară în comparaţie cu celelalte segmente ale pieţei”, a declarat Horaţiu Florescu, preşedintele şi directorul executiv al The Advisers/Knight Frank.

Compania a intermediat în primul trimestru 11 tranzacţii de închiriere, ceea ce reprezintă mai mult de o treime din volumul de tranzacţii raportat anul trecut de consultantul imobiliar.

Anul trecut au fost realizate în Bucureşti tranzacţii de închiriere cu spaţii de birouri din Bucureşti cu o suprafaţă de 238.862 metri pătraţi, în scădere cu aproape 10% comparativ cu 2011.

Te-ar mai putea interesa și
Simultec Măgurele va livra simulatoare de zbor Blackhawk S-70i și Bell 412EP pentru o țară din Asia-Pacific
Simultec Măgurele va livra simulatoare de zbor Blackhawk S-70i și Bell 412EP pentru o țară din Asia-Pacific
Simultec Măgurele, filială a producătorului de simulatoare pentru forțele aeriene, terestre și navale, Elbit Systems – a fost desemnată să furnizeze simulatoare de zbor pentru Blackhawk......
Polonia va fi „ţinta numărul unu” pentru Belarus, în cazul declanşării unui conflict militar
Polonia va fi „ţinta numărul unu” pentru Belarus, în cazul declanşării unui conflict militar
Belarus va considera Polonia primul său obiectiv militar în cazul în care va fi atacat, iar Minskul va răspunde cu lovituri ...
ING Bank România a crescut dobânzile la conturile de economii și depozite, acestea ajungând până la 6% pe an
ING Bank România a crescut dobânzile la conturile de economii și depozite, acestea ajungând până la 6% pe an
ING Bank a crescut dobânzile pentru produsele de economisire destinate clienților persoane fizice. Astfel, conturile de ...
Rusia încearcă să dezbine Europa. Operaţiuni de manipulare a opiniei publice în Germania, Franţa, Turcia şi Polonia – studiu
Rusia încearcă să dezbine Europa. Operaţiuni de manipulare a opiniei publice în Germania, Franţa, Turcia şi Polonia ...
Aparatul de influenţă informaţională al Rusiei rămâne în stare de funcţionare pentru exploatarea viitoarelor divergenţe ...