Tranzacţiile din sectorul de petrol şi gaze din România au rămas la un nivel scăzut în 2013 – E&Y

Nivelul tranzacţiilor din sectorul de petrol şi gaze, a rămas scăzut în 2013, în România, în linie cu activitatea pieţei de fuziuni şi achiziţii (M&A) din sector din ultimii ani, în pofida potenţialului pieţei, se arată într-un studiu EY privind piaţa de profil.
Economica.net - joi, 20 feb. 2014, 14:17
Tranzacţiile din sectorul de petrol şi gaze din România au rămas la un nivel scăzut în 2013 - E&Y

,,Piaţa petrolului şi a gazelor a urmat aceeaşi tendinţă, înregistrându-se, în general, tranzacţii puţine şi de valoare mică. În upstream au fost câteva tranzacţii generate de alianţe pentru explorarea unor câmpuri sau transferuri de licenţe de explorare, în timp ce în zona downstream s-au încheiat achiziţii izolate de benzinării sau mici lanţuri de benzinării de către unii jucători interesaţi de creşterea cotei de piaţă în România’, a spus Alexandru Lupea, Assurance Partner, EY România.

Studiul EY arată că, în 2013, la nivel global s-a înregistrat o scădere de 21% a valorii totale a tranzacţiilor, până la 337 de miliarde dolari, semnificativ mai mică decât nivelul record atins în 2012, cifrat la 423 miliarde de dolari. Numărul total al tranzacţiilor de pe piaţa de petrol şi gaze a fost, de asemenea, în scădere semnificativă, în 2013 înregistrându-se 1.400 de tranzacţii, faţă de 1.800 de tranzacţii în 2012, un declin de 23%.

În 2013, s-a înregistrat o disponibilitate redusă de a încheia tranzacţii mari, spre deosebire de 2012, când au fost încheiate 98 de tranzacţii a căror valoare a depăşit un miliard de dolari. Comparativ, în 2013 s-au înregistrat doar 70 de astfel de tranzacţii.

Fuziunile şi achiziţiile determinate de optimizarea de capital şi portofoliu au făcut ca activitatea din zona upstream să rămână cea mai dinamică în 2013, înregistrându-se o valoare declarată a tranzacţiilor de 237 de miliarde dolari pentru un număr de 1.009 tranzacţii, ceea ce reprezintă aproximativ 70% din totalul global al tranzacţiilor din sector, atât ca valoare cât şi ca număr.

Valorile şi volumele tranzacţiilor din zona de downstream au scăzut semnificativ în 2013, atingând o valoare totală de aproximativ 14 miliarde dolari şi un număr de doar 109 tranzacţii. Prin comparaţie, în 2012, valoarea totală a tranzacţiilor din acest segment s-a cifrat la 47 miliarde de dolari şi s-au înregistrat aproape 200 tranzacţii.

Spre deosebire de celelalte segmente, activitatea pe zona de midstream s-a consolidat în 2013, valoarea raportată a tranzacţiilor fiind de peste 70 de miliarde de dolari (comparativ cu 60 de miliarde de dolari în 2012). Totuşi, numărul tranzacţiilor a scăzut, de la 104 în 2012, la 90 în 2013.

După creşterile solide înregistrate în 2012, activitatea din segmentul serviciilor pentru industria extractivă a trecut printr-un an dificil în 2013, valoarea raportată a tranzacţiilor înregistrând un declin de aproape 50%, până la 15 miliarde de dolari. În ceea ce priveşte numărul tranzacţiilor, acestea au scăzut cu aproape 25%, ajungând la 185. În timp ce activitatea extractivă terestră (convenţională şi neconvenţională) a stagnat, ca urmare a mediului dificil de operare în acest sector al industriei, cererea pentru serviciile extractive în zone maritime s-a menţinut.

În 2013, companiile petroliere internaţionale au resimţit o presiune crescândă din partea investitorilor pentru livrarea de rezultate. Având în vedere investiţiile presupuse de mega proiectele în care aceste companii s-au implicat, reprezentanţii EY estimează că, în 2014, vom asista la optimizări de portofoliu, deoarece companiile se vor concentra mai mult ca oricând pe zonele în care pot beneficia de un avantaj competitiv. În cazul unora, acest lucru se poate traduce în iniţierea unor campanii agresive de dezinvestire, în timp ce pentru altele poate însemna mai multe soluţii inovatoare de structurare financiară. Creşterea importanţei rolului jucat de companiile naţionale de petrol la nivel mondial, precum şi dezvoltarea constantă a parteneriatelor şi relaţiilor de colaborare între companiile naţionale de petrol vor atrage după sine schimbări în industrie.

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 175.000 de angajaţi în 728 de birouri din 150 de ţări şi venituri de aproximativ 25,8 miliarde de dolari în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2013.

În România, EY este unul dintre liderii de pe piaţa serviciilor profesionale încă de la înfiinţare, în anul 1992. Cei peste 500 angajaţi din România şi Republica Moldova furnizează servicii integrate de audit, asistenţă fiscală, asistenţă în tranzacţii şi servicii de asistenţă în afaceri către companii multinaţionale şi locale. EY România are birouri în Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi şi Chişinău.

Te-ar mai putea interesa și
Noul terminal al aeroportului din Iași, care a costat peste 65 de milioane de euro, se inaugurează azi FOTO
Noul terminal al aeroportului din Iași, care a costat peste 65 de milioane de euro, se inaugurează azi FOTO
Constructorul STRABAG anunță finalizarea terminalului T4 al Aeroportului Internațional Iași. Proiectul, evaluat la aproximativ 65,6 milioane de euro, a fost realizat în 16 luni, din care patru......
MApN: Elemente ale unei posibile drone au fost identificate în Insula Mare a Brăilei
MApN: Elemente ale unei posibile drone au fost identificate în Insula Mare a Brăilei
 Ministerul Apărării Naţionale (MApN) informează că în seara zilei de joi au fost identificate fragmente care par ...
„Atac masiv” împotriva unor centrale electrice din Ucraina. Polonia întăreşte supravegherea spaţiului său aerian
„Atac masiv” împotriva unor centrale electrice din Ucraina. Polonia întăreşte supravegherea spaţiului său ...
 Drone şi rachete ruse au vizat în noaptea de joi spre vineri centrale electrice în centrul şi estul Ucrainei, a anunţat ...
Dreptul internaţional îi permite unei ţări NATO să trimită trupe în Ucraina – experţi parlamentari germani
Dreptul internaţional îi permite unei ţări NATO să trimită trupe în Ucraina – experţi parlamentari germani
Desfăşurarea de către o ţară din NATO a unor forţe terestre în Ucraina nu ar însemna în mod automat că alte ţări ...