Tranzacţie majoră în energie: MET cumpără afacerea din România a gigantului german RWE şi ajunge la 10% cotă de piaţă

MET Holding a achiziţionat sucursala din România a grupului german RWE, potrivit unor surse din piaţa de energie. Anunţul oficial al tranzacţiei va fi făcut zilele următoare. RWE mergea de ani de zile în pierdere în România.
Mihai Nicuţ - Dum, 10 iun. 2018, 10:15
Tranzacţie majoră în energie: MET cumpără afacerea din România a gigantului german RWE şi ajunge la 10% cotă de piaţă

MET a cumpărat tot pachetul de acţiuni al RWE Energie SRL, companie deţinută de gigantul german RWE, prin care nemţii făceau furnizare de energie electrică din România, potrivit surselor noastre. MET va prelua şi contractele de furnizare de energie electrică ale clienţilor RWE Energie, care ar fi în jur de 400, potrivit surselor noastre.
După această achiziţie, cota de piaţă a MET pe furnizarea de energie electrică ar ajunge la circa 9,8%,potrvit surselor noastre, ceea ce va propulsa compania în topul celor mai mari furnizori de energie.

Conform datelor ANRE, după primele două luni ale anului (ultimele date disponinbile), cota de piaţă a MET România Energy Marketing era de 4,11%, iar cea a RWE Energie de 4,91%, pe piaţa concurenţială. Pe toata piaţa de furnizare către clienţii finalui (deci inclusiv populaţia alimentată în regim de serviciu universal cotele de piaţă sunt de 3,09 şi, respectiv 3,69%.

MET România Energy SA a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 528 de milioane de lei şi un profit de 20 de milioane de lei. RWE Energie SRL a încheiat anul trecut cu o cifră de afaceri de aproape 640 de milioane de lei, dar compania a întregistrat o pierdere de 32,5 milioane de lei. De altfel, compania a mers pe pierdere în fiecare an din 2012 până acum, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe.

Filiala din România a grupului MET, activă la noi încă din 2009, vindea energie către 910 clienţi comerciali din România, printre care Pirelli, Carrefour şi Mega Image, la finalul anului trecut. Anterior, compania a achiziţionat un alt trader local, Repower, tranzacţie care a avut loc în 2016.

Unul dintre cei mai activi furnizori de pe piata de energie electrica din Romania, compania energetica MET Group (cu sediul in Elvetia) va fi detinuta de MET Capital Partners AG, o platforma de investitii noua a CEO-ului MET Group, Benjamin Lakatos. Administratorii grupului MET vor deţine, prin intermediul unui program de actiuni prin MET ManCo AG, pana la 20%. Actionarii anteriori au renuntat la toate participatiile la companie.
MET Group este prezent in 15 tari si cu activitate pe 28 de piete nationale de energie. Venitul consolidat la nivel de grup a fost de 7,59 miliarde euro in 2017.
MET a fost detinut anterior de MOL Group, WISD Holding Ltd. si MET ManCO AG. MET Capital Partners AG a achizitionat proprietatea MOL si WISD Holding Ltd., sustinuta de ING Bank.

Grupul RWE este unul dintre cei mai mari furnizori de energie din Europa, cu peste 66.000 de mii de angajaţi, cu 16 milioane de consumatori de energie electrică si 7 milioane de consumatori de gaze, potrivit datelor proprii. RWE este parte a grupului german Innogy.

 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Parlamentul austriac a votat în favoarea legii care impune tuturor adulților să se vaccineze anti-COVID-19
Parlamentul austriac a votat în favoarea legii care impune tuturor adulților să se vaccineze anti-COVID-19
Parlamentul de la Viena a adoptat joi legea privind obligaţia tuturor adulţilor de a se vaccina împotriva COVID-19, Austria ...
SUA au impus sancțiuni împotriva a patru actuali și foști oficiali ucrainieni, pe care-i acuză că se află în solda Moscovei
SUA au impus sancțiuni împotriva a patru actuali și foști oficiali ucrainieni, pe care-i acuză că se află în solda ...
Statele Unite au impus joi sancţiuni împotriva unor actuali şi foşti oficiali ucraineni pe care îi acuză de implicare ...
Angajații STB refuză să reia activitatea. Este posibil a greva să continue și mâine
Angajații STB refuză să reia activitatea. Este posibil a greva să continue și mâine
Personalul implicat în protestele de joi refuză să îşi reia activitatea, deşi instanţa a dispus suspendarea grevei, ...