Tranzacţie majoră în energie: MET cumpără afacerea din România a gigantului german RWE şi ajunge la 10% cotă de piaţă

MET Holding a achiziţionat sucursala din România a grupului german RWE, potrivit unor surse din piaţa de energie. Anunţul oficial al tranzacţiei va fi făcut zilele următoare. RWE mergea de ani de zile în pierdere în România.
Mihai Nicuţ - Dum, 10 iun. 2018, 10:15
Tranzacţie majoră în energie: MET cumpără afacerea din România a gigantului german RWE şi ajunge la 10% cotă de piaţă

MET a cumpărat tot pachetul de acţiuni al RWE Energie SRL, companie deţinută de gigantul german RWE, prin care nemţii făceau furnizare de energie electrică din România, potrivit surselor noastre. MET va prelua şi contractele de furnizare de energie electrică ale clienţilor RWE Energie, care ar fi în jur de 400, potrivit surselor noastre.
După această achiziţie, cota de piaţă a MET pe furnizarea de energie electrică ar ajunge la circa 9,8%,potrvit surselor noastre, ceea ce va propulsa compania în topul celor mai mari furnizori de energie.

Conform datelor ANRE, după primele două luni ale anului (ultimele date disponinbile), cota de piaţă a MET România Energy Marketing era de 4,11%, iar cea a RWE Energie de 4,91%, pe piaţa concurenţială. Pe toata piaţa de furnizare către clienţii finalui (deci inclusiv populaţia alimentată în regim de serviciu universal cotele de piaţă sunt de 3,09 şi, respectiv 3,69%.

MET România Energy SA a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 528 de milioane de lei şi un profit de 20 de milioane de lei. RWE Energie SRL a încheiat anul trecut cu o cifră de afaceri de aproape 640 de milioane de lei, dar compania a întregistrat o pierdere de 32,5 milioane de lei. De altfel, compania a mers pe pierdere în fiecare an din 2012 până acum, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe.

Filiala din România a grupului MET, activă la noi încă din 2009, vindea energie către 910 clienţi comerciali din România, printre care Pirelli, Carrefour şi Mega Image, la finalul anului trecut. Anterior, compania a achiziţionat un alt trader local, Repower, tranzacţie care a avut loc în 2016.

Unul dintre cei mai activi furnizori de pe piata de energie electrica din Romania, compania energetica MET Group (cu sediul in Elvetia) va fi detinuta de MET Capital Partners AG, o platforma de investitii noua a CEO-ului MET Group, Benjamin Lakatos. Administratorii grupului MET vor deţine, prin intermediul unui program de actiuni prin MET ManCo AG, pana la 20%. Actionarii anteriori au renuntat la toate participatiile la companie.
MET Group este prezent in 15 tari si cu activitate pe 28 de piete nationale de energie. Venitul consolidat la nivel de grup a fost de 7,59 miliarde euro in 2017.
MET a fost detinut anterior de MOL Group, WISD Holding Ltd. si MET ManCO AG. MET Capital Partners AG a achizitionat proprietatea MOL si WISD Holding Ltd., sustinuta de ING Bank.

Grupul RWE este unul dintre cei mai mari furnizori de energie din Europa, cu peste 66.000 de mii de angajaţi, cu 16 milioane de consumatori de energie electrică si 7 milioane de consumatori de gaze, potrivit datelor proprii. RWE este parte a grupului german Innogy.

 

Te-ar mai putea interesa și
Exporturile UE de ciocolată au crescut anul trecut cu 35% faţă de 2013 – date Eurostat
Exporturile UE de ciocolată au crescut anul trecut cu 35% faţă de 2013 – date Eurostat
Statele membre ale Uniunii Europene au exportat anul trecut în ţările din afara blocului comunitar 867.000 de tone de ciocolată şi batoane de ciocolată, cu 2% mai mult faţă de 2022 (852.000......
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
România are un preţ la energie electrică cel mai mic din regiune, fiind un efect al investiţiilor în "energie verde, ...
Unii producători auto germani sunt afectaţi de prăbuşirea podului din Baltimore
Unii producători auto germani sunt afectaţi de prăbuşirea podului din Baltimore
Prăbuşirea podului Francis Scott Key din Baltimore are efecte diferite asupra producătorilor de automobile din Germania, ...
Aderare parțială Schengen – Despescu, MAI: Pasagerii nu au nicio obligaţie suplimentară, acestea sunt exclusiv în sarcina autorităţilor
Aderare parțială Schengen – Despescu, MAI: Pasagerii nu au nicio obligaţie suplimentară, acestea sunt exclusiv ...
Chestorul general de poliţie Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI, a afirmat, joi, că, începând cu ziua de duminică, ...