Dezvoltatorii din București au cumpărat în pandemie terenuri pentru mai mult de 30.000 de locuințe

Dezvoltatorii din București au cumpărat în pandemie terenuri pentru 30.000 de locuințe, arată datele companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox. În total, valoarea terenurilor cumpărate din 2020 și până la jumătatea acestui an este de 720 de milioane de euro.
Andrada Ghira - mie, 28 sept. 2022, 11:12
Dezvoltatorii din București au cumpărat în pandemie terenuri pentru mai mult de 30.000 de locuințe

Dezvoltatorii imobiliari au plătit 720 milioane de euro pe terenuri în Bucuresti din 2020 și până în prima jumătate a acestui an, aproape dublu față de cele cinci semestre anterioare acestei perioade (S2 2017 – 2019), arată datele Cushman & Wakefield Echinox, care mai spune că acest lucru demonstrează apetitul dezvoltatorilor imobiliari pentru noi proiecte, chiar și în contextul crizei sanitare și a unor presiuni inflaționiste puternice.

Cei mai activi dezvoltatori din punct de vedere al achiziției de terenuri în ultimii doi ani și jumătate au fost cei prezenți pe segmentul rezidențial. Pe ternurile cumpărate pot fi construite peste 30.000 de locuințe. Cea mai mare tranzacție, ca valoare, de peste 25 de milioane de euro, a fost cea prin care Edificia Star Construct, firmă deținută de familia primarului sectorului 3, Robert Negoiță, și-a adjudecat cele 25 de hectare ale Chimopar. 

De asemenea, jucatorii de pe piața industrială și logistică au finalizat tranzacții de terenuri cu o suprafață totală de peste 1,2 milioane de metri pătrați în aceeași perioadă, terenuri pretabile pentru dezvoltarea a mai mult de 500.000 de mp de spații industriale. VGP a cumpărat 24 de hectare în apropierea de autostrada A2, iar WDP a cumpărat un teren de 65.000 de mp în Popești Leordeni.

Rețelele de retail, în majoritate cele germane, respectiv Kaufland, Lidl, Rewe (Penny), au continuat și ele să cumpere terenuri, în dorința de a-și extinde portofoliile din România.

Din 2020 și până în primul semestru di nacest an au fost tranzacționate 470 de hectare de teren, fiind analizate 85 de tranzacții, cu o valoare medie de aproximativ 8,5 milioane de euro.

Cei mai mulți cumpărători sunt investitorii români, cu 73% din volumul tranzacționat. Dezvoltatorii străini, mai ales cei care vizează investițiile în clădirile de birouri, au fost descurajați de impredictibilitatea în ceea ce privește autorizarea proiectelor, dar și a costurilor de construcție.

Cererea de terenuri în București rămâne ridicată în ciuda dificultăților în aprobarea noilor proiecte din cauza problemelor birocratice și pe fondul scumpirii prețurilor materialelor de construcții și a inflației ridicate. În continuare Bucureștiul oferă oportunități de investiții pe piața terenurilor, inclusiv foste platforme industriale, aflate în zone mai puțin vizate de dezvoltări noi, fapt care ar putea reprezenta un avantaj competitiv pentru cei care vor paria pe acestea. Terenurile destinate investițiilor rezidențiale vor rămâne cele mai căutate în viitor, dar în contextul problemelor economice, geopolitice și inflaționiste, dezvoltatorii vor trebui să găsească soluții alternative pentru finanțarea clientilor care vor să achiziționeze locuințe în proiectele dezvoltate de ei”, spune Alexandru Mitrache, Head of Transactions – Land & Investment, Cushman & Wakefield Echinox.

Te-ar mai putea interesa și
Cea mai mare rafinărie din Italia nu va fi naţionalizată – ministrul Industriei
Cea mai mare rafinărie din Italia nu va fi naţionalizată – ministrul Industriei
Cea mai mare rafinărie din Italia, amplasată în Sicilia şi deţinută de grupul petrolier rus Lukoil, nu urmează să fie naţionalizată, a declarat sămbătă ministrul Industriei, Adolfo Urso,......
Spectaculos penthouse cu grădină, aproape de centrul Bucureștiului, scos la vânzare
Spectaculos penthouse cu grădină, aproape de centrul Bucureștiului, scos la vânzare
Un spectaculos penthouse cu grădină în mijlocul Bucureștiului este scos la vânzare de către Sotheby's International ...
Peste 1,14 milioane de pensionari au primit indemnizaţie socială în noiembrie 2022
Peste 1,14 milioane de pensionari au primit indemnizaţie socială în noiembrie 2022
Numărul total al beneficiarilor de indemnizaţie socială pentru pensionari a fost de 1.145.123 în noiembrie 2022, cu 754 ...
Marea Britanie ar putea apela la armată să ajute la funcţionarea serviciilor publice
Marea Britanie ar putea apela la armată să ajute la funcţionarea serviciilor publice
Guvernul britanic analizează posibilitatea ca armata să ajute la funcţionarea serviciilor publice în cazul în care lucrătorii ...