Tranzitul de gaze ruseşti prin România s-a oprit. Nicio moleculă de gaz nu a trecut prin conductele din Dobrogea la 1 ianuarie

În prima zi a anului, nicio moleculă de gaz rusesc nu a tranzitat România, prin sistemul de conducte din Dobrogea, după cum reiese din datele Transgaz, chiar dacă Rusia și Ucraina au semnat acordul de prelungire a tranzitului de gaz rusesc spre Europa prin sistemul de conducte din Ucraina, la care este legat cel din România.
Mihai Nicuţ - vin, 03 ian. 2020, 11:28
Tranzitul de gaze ruseşti prin România s-a oprit. Nicio moleculă de gaz nu a trecut prin conductele din Dobrogea la 1 ianuarie

Datele de pe site-ul Transgaz, operatorul sistemului național de transport al gazelor naturale, arată că, în prima zi a anului, pe niciuna dintre cele trei conducte de tranzit Isaccea-Negru Vodă nu a circulat nicio moleculă de gaz rusesc, dinspre Ucraina spre Bulgaria-Grecia. Pe fiecare dintre cele trei fire, cantitatea de gaze raportată de Transgaz a fost zero și la intrare în țară, la Isaccea, și la ieșire, în punctul Negru Vodă.

La acest moment, ultimele date cu fluxurile fizice de gaze de pe site-ul Transgaz sunt pentru ziua de 1 ianuarie, deci nu putem ști încă dacă situația s-a repetat ziua următoare, sau a fost una izolată.

Situația este cel puțin ciudată, mai ales în condițiile în care, în ziua precedentă, 31 decembrie, pe două dintre cele trei conducte Transgaz a raportat și intrări de gaze, și ieșiri. Intrări de circa 53.000 MWh pe Isaccea 1 și de 100.000 MWh pe Isaccea 3, din Ucraina, și ieșiri de 54.000 MWh la Negru Vodă 1 și 105.000 MWh la Negru Vodă 3, spre Bulgaria.

Asta în condițiile în care Rusia și Ucraina au semnat, în ultimele zile ale anului trecut prelungirea acordului prin care gazele rusești să tranziteze Ucraina pentru a fi livrate consumatorilor europeni, ori ruta transbalcanică, cea de prin Dobrogea noastră, era cea prin care Gazprom alimenta cu gaze Bulgaria, Grecia și, parțial Turcia.

Pe 1 ianuarie, România importa gaze, atât din Ungaria (39.000 MWh), cât și din Ucraina, însă prin punctul de la Medieșul Aurit (33.000 MWh).

Cei șase de zero nu sunt o eroare, după cum ne-a explicat directorul Transgaz, solicitat de noi să explice situația. “Nu există erori pe site-ul Transgaz, aceasta este situația, cel puțin la acest moment. Nu știm ce va urma. Pentru tranzit 3 avem contract cu Gazprom până la 31 decembrie 2023, e treaba lor cât transportă, noi banii îi luăm, pentru tranzit 2 vom scoate cât de curând la licitație capacitatea, se aplică legislația europeană, pe tranzit 1, care e deschis, se fac importuri pentru România”, ne-a explicat Ion Sterian. “Vedeți ce au declarat bulgarii, în comunicatul lor de presă”, a mai spus Sterian întrebat care sunt cauzele sistării fizice a livrărilor de gaze prin conductele de tranzit, chiar dacă există contracte.

Într-adevăr, pe 30 decembrie, Bulgaria a anunțat că, din această lună, va primi gaze rusești prin Turcia, prin noua conductă Turk Stream.

Am finalizat cu Gazprom o modificare a punctului de intrare a livrărilor (…) convenabilă pentru Bulgaria. Punctul de livrare devine Strandja 2”, situat la graniţa bulgaro-turcă, a afirmat ministrul bulgar al energiei, Temenujka Petkova.

Ministrul a justificat decizia prin posibilitatea de a economisi 70 de milioane de leva (35 milioane de euro) pe an cheltuiţi ca taxe de tranzit via România, învecinată cu Ucraina, de unde vine în prezent gazul rus. Preţul gazului în Bulgaria ar putea scădea astfel cu 5%, a menţionat Petkova.

Conducta TurkStream leagă Rusia de partea europeană a Turciei. Prima linie a conductei, cu o capacitate de 15,75 miliarde de metri cubi pe an, va aproviziona piaţa locală din Turcia. Cea de-a doua linie, cu o capacitate similară, ar urma să fie destinată aprovizionării clienţilor din Europa de Sud-Est.

Rusia intenţionează ca luna aceasta să inaugureze prima linie, însă darea în exploatare a celei de-a doua depinde de realizarea infrastructurii necesare în Bulgaria, Serbia şi Ungaria.

Te-ar mai putea interesa și
Greva controlorilor de trafic aerian din Franţa va perturba zborurile din întreaga Europă
Greva controlorilor de trafic aerian din Franţa va perturba zborurile din întreaga Europă
Întârzieri şi anulări de zboruri urmează să afecteze joi traficul aerian din Europa, după ce autorităţile franceze nu au reuşit să ajungă la un acord cu controlorii de trafic aerian......
SUA au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS
SUA au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS
Statele Unite au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS "luna aceasta", chiar înainte de adoptarea, ...
Statul Arizona îi inculpă pe colaboratorii lui Trump pentru tentativă de a răsturna rezultatele alegerilor din 2020
Statul Arizona îi inculpă pe colaboratorii lui Trump pentru tentativă de a răsturna rezultatele alegerilor din 2020
Statul american Arizona a inculpat 18 persoane în cadrul tentativei de a răsturna rezultatele alegerilor prezidenţiale ...
Ghiţă, SNN: Proiectul SMR din România va beneficia de cel mai înalt nivel de securitate nucleară şi robusteţe tehnologică
Ghiţă, SNN: Proiectul SMR din România va beneficia de cel mai înalt nivel de securitate nucleară şi robusteţe tehnologică
Proiectul SMR din România va beneficia de cel mai înalt nivel de securitate nucleară şi robusteţe tehnologică, a declarat ...