Tranzitul de gaze ruseşti prin Ucraina va fi suspendat după votarea proiectului de sancţiuni

Rada Supremă a Ucrainei (parlamentul unicameral) a aprobat marţi, într-o primă lectură, un proiect de lege care prevede instituirea de sancţiuni împotriva unor companii şi cetăţeni ruşi, provocând temeri printre ţările europene în legătură cu incidenţa acestora asupra aprovizionării lor cu hidrocarburi din Rusia, informează Reuters, citat de canale media ucrainene.
Economica.net - mie, 13 aug. 2014, 11:33
Tranzitul de gaze ruseşti prin Ucraina va fi suspendat după votarea proiectului de sancţiuni

După cum a declarat săptămâna trecută premierul Arseni Iaţeniuk, sancţiunile pentru ‘finanţarea terorismului’ ar putea fi instituite împotriva a 172 de personalităţi ruse şi cetăţeni ai altor state, precum şi faţă de 65 de companii ruse, între care monopolul de gaze Gazprom.

Rada Supremă a stabilit ca respectivul proiect de lege să fie votat într-o a două lectură.

Companiile energetice europene vor trebui să opereze schimbări semnificative în contractele privind livrările de gaze ruse dacă Rada va aproba sancţiunile împotriva Gazprom, a sugerat luni Kievul.

Rusia este cel mai mare furnizor de gaze naturale în Europa, asigurând aproximativ o treime din necesarul de energie din regiune, în condiţiile în care aproape jumătate din gazele naturale livrate europenilor trece prin teritoriul Ucrainei.

Companiile energetice europene sunt îngrijorate în legătură cu faptul că sancţiunile ucrainene ar putea duce la suspendarea livrărilor de gaze în această iarnă.

Societatea ucraineană Naftogaz a anunţat luni că sancţiunile vor include restricţii sau o interdicţie completă la tranzitul de gaze prin teritoriul Ucrainei pentru unele companii, deşi nu a menţionat Gazprom în mod explicit.

Potrivit reprezentanţilor Naftogaz, organizarea tranzitului va fi atribuită altor agenţi. ‘Ideea de bază este că tranzitul poate să continue fără probleme dacă gazele ruse vor fi cumpărate la graniţa noastră de est, de exemplu, de companii europene’, a declarat un reprezentant al companiei ucrainene.

Contractele în curs privind furnizarea de gaze naturale în UE prevăd furnizarea de gaze naturale din Rusia către ţările europene prin Ucraina, iar Naftogaz încasează o taxă de tranzit pentru aceasta.

Conform unor oficiali europeni, contractele cu privire la gaze vor trebuie revizuite. ‘Noi am ridicat, din nou, problema astăzi într-o discuţie telefonică avută cu partenerii noştri ucraineni’, a declarat marţi vicepreşedintele Comisiei Europene, Gunther Oettinger. ‘Suntem încrezători că Ucraina va rămâne un partener fiabil de tranzit’, a spus el.

Ideea Naftogaz ca ţările europene să cumpere gaze ruseşti la graniţa ruso-ucraineană în loc ca acestea să fie transportate pe teritoriul Ucrainei va necesita o revizuire a contractelor de tranzit, a adăugat Oettinger, potrivit căruia Comisia Europeană a programat o reuniune cu privire la gaze pentru începutul toamnei.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Criza migranţilor: Lukaşenko ameninţă că este gata să oprească fluxurile energetice ruseşti
Criza migranţilor: Lukaşenko ameninţă că este gata să oprească fluxurile energetice ruseşti
 Preşedintele belarus, Aleksander Lukaşenko, a declarat că este gata să suspende fluxurile de energie din Rusia dacă ...
Putin propune negocieri cu NATO pentru a împiedica extinderea Alianţei spre Rusia
Putin propune negocieri cu NATO pentru a împiedica extinderea Alianţei spre Rusia
Preşedintele rus, Vladimir Putin, a propus miercuri NATO să înceapă negocieri pentru a împiedica Alianţa Atlantică ...
De Ziua Națională, Nordis Group pune imagini cu România pe ecrane din cele mai mari orașe ale lumii: New York, Londra, Dubai, Roma, Tel Aviv, Sydney și București
De Ziua Națională, Nordis Group pune imagini cu România pe ecrane din cele mai mari orașe ale lumii: New York, Londra, ...
Nordis Group, dezvoltator de ansambluri hoteliere și rezidențiale premium, aduce România în lumina reflectoarelor pe ...