Tranzitul de gaze ruseşti prin Ucraina va fi suspendat după votarea proiectului de sancţiuni

Rada Supremă a Ucrainei (parlamentul unicameral) a aprobat marţi, într-o primă lectură, un proiect de lege care prevede instituirea de sancţiuni împotriva unor companii şi cetăţeni ruşi, provocând temeri printre ţările europene în legătură cu incidenţa acestora asupra aprovizionării lor cu hidrocarburi din Rusia, informează Reuters, citat de canale media ucrainene.
Economica.net - mie, 13 aug. 2014, 11:33
Tranzitul de gaze ruseşti prin Ucraina va fi suspendat după votarea proiectului de sancţiuni

După cum a declarat săptămâna trecută premierul Arseni Iaţeniuk, sancţiunile pentru ‘finanţarea terorismului’ ar putea fi instituite împotriva a 172 de personalităţi ruse şi cetăţeni ai altor state, precum şi faţă de 65 de companii ruse, între care monopolul de gaze Gazprom.

Rada Supremă a stabilit ca respectivul proiect de lege să fie votat într-o a două lectură.

Companiile energetice europene vor trebui să opereze schimbări semnificative în contractele privind livrările de gaze ruse dacă Rada va aproba sancţiunile împotriva Gazprom, a sugerat luni Kievul.

Rusia este cel mai mare furnizor de gaze naturale în Europa, asigurând aproximativ o treime din necesarul de energie din regiune, în condiţiile în care aproape jumătate din gazele naturale livrate europenilor trece prin teritoriul Ucrainei.

Companiile energetice europene sunt îngrijorate în legătură cu faptul că sancţiunile ucrainene ar putea duce la suspendarea livrărilor de gaze în această iarnă.

Societatea ucraineană Naftogaz a anunţat luni că sancţiunile vor include restricţii sau o interdicţie completă la tranzitul de gaze prin teritoriul Ucrainei pentru unele companii, deşi nu a menţionat Gazprom în mod explicit.

Potrivit reprezentanţilor Naftogaz, organizarea tranzitului va fi atribuită altor agenţi. ‘Ideea de bază este că tranzitul poate să continue fără probleme dacă gazele ruse vor fi cumpărate la graniţa noastră de est, de exemplu, de companii europene’, a declarat un reprezentant al companiei ucrainene.

Contractele în curs privind furnizarea de gaze naturale în UE prevăd furnizarea de gaze naturale din Rusia către ţările europene prin Ucraina, iar Naftogaz încasează o taxă de tranzit pentru aceasta.

Conform unor oficiali europeni, contractele cu privire la gaze vor trebuie revizuite. ‘Noi am ridicat, din nou, problema astăzi într-o discuţie telefonică avută cu partenerii noştri ucraineni’, a declarat marţi vicepreşedintele Comisiei Europene, Gunther Oettinger. ‘Suntem încrezători că Ucraina va rămâne un partener fiabil de tranzit’, a spus el.

Ideea Naftogaz ca ţările europene să cumpere gaze ruseşti la graniţa ruso-ucraineană în loc ca acestea să fie transportate pe teritoriul Ucrainei va necesita o revizuire a contractelor de tranzit, a adăugat Oettinger, potrivit căruia Comisia Europeană a programat o reuniune cu privire la gaze pentru începutul toamnei.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...