Trebuie să recunoaştem că nu suntem pregătiţi pentru liberalizare – Departamentul pentru Energie

Sectorul energetic românesc nu este pregătit pentru liberalizarea pieţelor de energie electrică şi gaze naturale, în condiţiile în care există încă mari diferenţe faţă de sistemele energetice din alte ţări europene, a declarat, joi, Elena Popescu, director general în cadrul Departamentului pentru Energie, prezentă la o dezbatere pe această temă.
Economica.net - joi, 12 iun. 2014, 12:31
Trebuie să recunoaştem că nu suntem pregătiţi pentru liberalizare - Departamentul pentru Energie

‘Studiile arată cum stăm şi stăm foarte prost. A venit anul 2014 şi trebuie să recunoaştem că suntem nepregătiţi. Liberalizarea pieţei din România ţine şi de integrarea pieţei energetice europene, care nu se poate realiza dacă nu avem sisteme convergente, comparabile. E greu să stăm la masă cu alte state având unităţi de măsură diferite şi acest decalaj economic’, a susţinut Popescu.

Potrivit acesteia, Departamentul pentru Energie susţine, la Bruxelles, că mai întâi trebuie să realizăm investiţiile în modernizarea sistemului, să echilibrăm sistemul şi să punem în funcţiune interconectările cu ţările vecine.

‘Liberalizarea înseamnă creşterea preţurilor şi trebuie să identificăm soluţii de protejare a consumatorilor vulnerabili, care vor reprezenta un segment destul de mare’, a mai spus ea.

Directorul din Departamentul pentru Energie a adăugat că oricum preţul energiei pe plan mondial se află pe un trend ascendent.

‘Este greu pentru opinia publică să accepte acest lucru. Consumatorii trebuie să fie informaţi şi protejaţi. Industria trebuie să fie şi ea, la rândul său, protejată. Consumatorii energointensivi trebuie să fie conştienţi să implementeze măsuri de eficientizare. Este în interesul tuturor să rămânem toţi în piaţă, dar pentru asta trebuie să fim realişti şi să găsim acele soluţii cu costuri minime’, a mai spus Popescu.

Piaţa de energie electrică a fost liberalizată în totalitate pentru consumatorii industriali la 1 ianuarie 2014, iar, pentru cei casnici, va fi complet dereglementată la 31 decembrie 2017.

În ceea ce priveşte segmentul gazelor, piaţa va fi liberalizată pentru industrie la 1 iulie 2014, cu o jumătate de an mai devreme decât prevede calendarul agreat cu FMI, respectiv 31 decembrie 2014. Pentru casnici, liberalizarea va veni la 31 decembrie 2018.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
România celor două cutremure pe zi! Peste 18 cutremure cu magnitudine de peste 4 grade pe Richter au avut loc în ultimii doi ani. Asigurări de dezastru?
România celor două cutremure pe zi! Peste 18 cutremure cu magnitudine de peste 4 grade pe Richter au avut loc în ultimii ...
În ultimele 24 de ore,în România au avut loc două cutremure,unul de 3,5 altlul de 4,4 grade magnitudine pe scara Richter. ...
Coronavirus: Vaccinarea va fi obligatorie din luna februarie în Austria. Doar pentru persoanele peste 18 ani
Coronavirus: Vaccinarea va fi obligatorie din luna februarie în Austria. Doar pentru persoanele peste 18 ani
Austria va introduce obligativitatea vaccinării pentru adulţi împotriva coronavirusului de la începutul lui februarie, ...
Cutremur cu magnitudinea 4,4 în judeţul Vrancea astăzi, 16 ianuarie 2022, la ora 15.43
Cutremur cu magnitudinea 4,4 în judeţul Vrancea astăzi, 16 ianuarie 2022, la ora 15.43
Un cutremur cu magnitudinea de 4,4 s-a produs duminică, la ora locală 15:43, în zona seismică Vrancea, judeţul Vrancea, ...