Trei acţionari ai FC Petrolul Ploieşti şi alte 13 persoane, trimişi în judecată pentru evaziune fiscală

Economica.net
23 12. 2014
diicot_41_83917600

Potrivit portalului instanţelor de judecată, procurorii DIICOT au trimis în judecată, la data de 18 decembrie, un număr de 16 persoane, între care principalii acţionari ai clubului FC Petrolul Ploieşti, într-un dosar de evaziune fiscală în care SC FC Petrolul şi alte 13 societăţi comerciale figurează ca părţi responsabile civilmente, scrie Agerpres.

Dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Prahova, instanţă de fond care a dispus, luni, înlocuirea măsurii arestului preventiv dispusă împotriva inculpaţilor Daniel şi Nicolae Capră şi Marius Bucuroiu, acţionari ai clubului de fotbal, Marius Gâscă, Petre Daniel Gheorghe, Dragoş Ioan Constantin şi Daniel Stoica.

Astfel, în cazul a şase inculpaţi, între care cei trei acţionari ai Petrolului Ploieşti, instanţa de fond a dispus înlocuirea arestului preventiv cu măsura arestului la domiciliu pe o perioadă de 30 de zile, iar în cazul celui de-al şaptelea inculpat care se afla în arest preventiv, respectiv Daniel Stoica, s-a dispus măsura controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile.

Şeful DIICOT Ploieşti, Ionuţ Botnaru, a declarat, pentru AGERPRES, că procurorii au contestat deja decizia instanţei de fond.

Procurorii DIICOT Ploieşti au efectuat la data de 25 noiembrie un număr de 25 de percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Constanţa, Prahova, Buzău, Sălaj, Giurgiu, Brăila şi a municipiului Bucureşti, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unei grupări infracţionale organizate formată din 19 persoane specializată în infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani, prejudiciul creat fiind de 15,4 milioane de euro.

Percheziţiile au vizat inclusiv clubul FC Petrolul Ploieşti şi locuinţele acţionarilor Daniel şi Nicolae Capră şi Marius Bucuroiu, anchetatorii ridicând, printre altele, mai multe documente.

Ancheta în acest caz a fost declanşată ca urmare a unei sesizări primite de la Direcţia Generală Antifraudă care a efectuat o serie de controale la clubul ploieştean.

Potrivit unui comunicat emis la acea dată de DIICOT, în cauză există suspiciunea că o parte dintre membrii grupării, în calitate de administratori ai SC Fotbal Club Petrolul SA Ploieşti, au iniţiat în anul 2012 o grupare infracţională organizată la care au aderat şi ceilalţi membri, în vederea creării unor lanţuri infracţionale care să favorizeze firmele administrate de membrii grupului, respectiv în scopul preluării şi finanţării SC Fotbal Club Petrolul SA Ploieşti. Astfel, au fost efectuate operaţiuni nereale prin emiterea de documente şi facturi fictive, în scopul deducerii TVA şi diminuării bazei de impozitare (impozit pe profit).

De asemenea, în scopul creării unor relaţii comerciale inexistente între firmele implicate în activitatea infracţională, cu clubul sportiv, au fost facturate diferite servicii şi livrări de mărfuri, sumele astfel obţinute fiind însuşite de către membrii grupării, în scopul preluării şi finanţării clubului, prin creditări succesive.

La sediul DIICOT Ploieşti au fost audiate la acel moment zeci de persoane, şapte dintre acestea fiind ulterior arestate preventiv.