Trei administratori privaţi, numiţi săptămâna trecută la CE Oltenia şi SAPE, s-au retras marţi din funcţii

Trei administratori privaţi, numiţi săptămâna trecută în structurile de conducere ale unor companii de stat, s-au retras în aceeaşi zi, ceea ce ridică un semn de întrebare cu privire la nivelul de angajament din partea sectorului privat, a declarat, miercuri, ministrul Energiei, Victor Grigorescu.
Economica.net - mie, 21 sept. 2016, 08:29
Trei administratori privaţi, numiţi săptămâna trecută la CE Oltenia şi SAPE, s-au retras marţi din funcţii

‘Am avut o surpriză: trei retrageri în aceeaşi zi, ceea ce spune ceva despre nivelul de angajament. Când cineva se retrage după o săptămână, se ridică un semn de întrebare. Pentru a realiza acest proces, trebuie şi ca sectorul privat să-şi asume un angajament. Sper ca din asta să învăţăm împreună, pentru că este nevoie de mediul privat să sprijine acest proces, care nu este deloc simplu’, a spus ministrul, la un forum pe teme economice.

Potrivit informaţiilor Agerpres, cei care s-au retras sunt Simona Fătu, fost vicepreşedinte Volksbank, şi Constantin Jujan, fost director general al Companiei Naţionale a Huilei, care au fost numiţi membri în Consiliul de Supraveghere al Complexului Energetic Oltenia.

Totodată, Mugur Popescu, director BCR Pensii, s-a retras după ce a fost numit membru în Consiliul de Administraţie al Societăţii de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE).

Cei trei s-au retras în aceeaşi zi, respectiv marţi, 20 septembrie.

Întrebat dacă ştie motivele pentru care cei trei s-au retras, Grigorescu a răspuns că va face o analiză în acest sens.

‘Însă, dincolo de analiza în sine, este o chestiune mai largă, de principiu. Dacă pe listă sunt oameni care nu vor să vină cu adevărat, atunci am o problemă’, a adăugat Grigorescu.

Potrivit acestuia, de pe listele existente, vor fi numiţi noi administratori în locul celor care s-au retras.

‘Mi-aş dori ca parteneriatul cu mediul de afaceri să fie unul solid, să putem să atragem în companiile de stat expertiză din mediul privat, care să ne ajute să progresăm’, a subliniat Grigorescu.

Pe data de 13 septembrie, Ministerul Energiei anunţa că a încheiat procedurile de selecţie a administratorilor pentru trei companii aflate în autoritatea instituţiei, iar în perioada următoare vor fi desemnaţi noi membri în Consiliul de Supraveghere al Complexului Energetic Oltenia şi în Consiliile de Administraţie ale Societăţii de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE) şi Oil Terminal.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Energiei, procedurile de selecţie au fost realizate în concordanţă cu principiile Ordonanţei de Urgenţă privind guvernanţa corporativă, iar urma procesului de recrutare, au fost selectaţi următorii membri pentru Consiliul de Supraveghere al Complexului Energetic Oltenia: Robert Ghelasi, Cornel Bobâlcă, Dan Codescu, Florin Marin, Simona Fătu şi Constantin Jujan.

‘Persoanele selectate pentru a face parte din Consiliul de Supraveghere al CE Oltenia au sarcina de a recruta urgent un Directorat definitiv, care să continue implementarea planului de eficientizare a companiei. În lunile următoare, Consiliul de Supraveghere va trebui să prezinte un plan de dezvoltare pe termen scurt şi mediu, care să traseze direcţiile clare privind planul de investiţii, modernizarea grupurilor energetice proprii sau retehnologizarea carierelor de minerit. Mă aştept ca acest Consiliu de Supraveghere să ţină compania departe de ingerinţe politice nefaste, să curme risipa şi lipsa de integritate, protejând astfel interesele acţionarului, dar mai ales pe cele ale salariaţilor şi ale Gorjului. Indiferent cât de grea va fi această misiune, le voi sta mereu alături’, a precizat ministrul Energiei, Victor Grigorescu.

Consiliul de Administraţie al SAPE, recrutat în baza principiilor OUG nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă, este format din: Crăiţa Bucheru, Dan Agrişan, Marius Mitruş, Mugur Popescu şi Daniela Lulache.

Potrivit legii, noii membri vor fi numiţi în cadrul Adunărilor Generale ale Acţionarilor, convocate în perioada următoare.

Până pe data de 22 septembrie, Ministerul Energiei va completa şi convocatorul AGA al Oil Terminal, în vederea alegerii unui nou Consiliu de Administraţie. Lista noilor membri va fi făcută publică în următoarea săptămână, precizează ministerul.

Procesul de selecţie şi recrutare a fost desfăşurat, în baza legii, de o asociaţie independentă, formată din Pricewaterhouse Coopers Tax Advisors & Accountants şi George Butunoiu Group.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...