Trei companii din consorţiul Şah Deniz vor prelua 50% din acţiunile gazoductului TAP

Trei companii din consorţiul care dezvoltă câmpul gazerifer Şah Deniz din Azerbaidjan, BP, SOCAR şi Total, vor prelua în total 50% din gazoductul TAP, care a fost selectat în lunie iunie, în detrimentul Nabucco, pentru transportul de gaze azere către Europa.
Economica.net - mie, 10 iul. 2013, 16:18
Trei companii din consorţiul Şah Deniz vor prelua 50% din acţiunile gazoductului TAP

BP (Marea Britanie) va prelua 20% din TAP, SOCAR (companie de stat din Azerbaidjan) de asemena 20%, iar Total (Franţa) 10%, a declarat reporterilor preşedintele SOCAR, Rovnaq Abdullaiev, citat de Trend.az.

Consorţiul Şah Deniz este format din BP (operator) – 25,5%, Statoil (Norvegia) – 25,5%, NIOC (Iran) 10%, Total – 10%, Lukoil (Rusia) -10%, SOCAR -10% şi TPAO (Turcia) – 9%.

TAP a fost ales pentru a transporta anual de la graniţa Turciei către Grecia şi Italia 10 miliarde de metri cubi de gaze naturale, provenind din faza a doua a exploatării Şah Deniz.

Până la graniţa Turciei cu Grecia gazele vor fi transportate prin intermediul Trans-Anatolia Pipeline (TANAP), care porneşte de la un terminal de pe ţărmul Mării Caspice, în apropierea exploatării off-shore Şah Deniz, şi străbate Turcia.

Partenerii Şah Deniz vor semna până la sfârşitul anului toate contractele pentru exportul gazelor naturale către Europa, a spus Abdullaiev. Cumpărătorii au confirmat deja preţul de achiziţie, a menţionat şeful SOCAR.

Proiectul TAP este dezvoltat de companiile Axpo (Elveţia) – 42,5%, Statoil (Norvegia) – 42,% şi E.ON (Germania) – 15%.

Proiectul Nabucco viza alimentarea Europei cu gaze naturale printr-o conductă care ar fi trebuit să transporte gaze de la graniţa Turciei până în Austria, prin Bulgaria, România şi Ungaria. Acţionarii consorţiului Nabucco sunt OMV (Austria), Transgaz Mediaş (România), BEH (Bulgaria), MOL (Ungaria), BOTAS (Turcia) şi GDF Suez (Franţa).

Te-ar mai putea interesa și
Kievul acuză Rusia că și-a intensificat atacurile în care folosește un gaz iritant interzis
Kievul acuză Rusia că și-a intensificat atacurile în care folosește un gaz iritant interzis
Rusia şi-a intensificat atacurile cu gaze lacrimogene deturnate de la utilizarea lui primară, a afirmat luni armata ucraineană, care a înregistrat 715 de atacuri de acest tip numai în luna mai,......
Compania ucraineană Very Nice Retail intră pe piața românească
Compania ucraineană Very Nice Retail intră pe piața românească
Holdingul internaţional Very Nice Retail, originar din Ucraina, a anunţat intrarea pe piaţa românească prin deschiderea ...
Dacia a asamblat 1.000.000 de vehicule cu alimentare duală benzină – GPL
Dacia a asamblat 1.000.000 de vehicule cu alimentare duală benzină – GPL
Dacia a atins pragul de 1.000.000 de vehicule cu propulsoare care permit alimentarea mixtă, benzină și GPL. Pentru marca ...
Investiţiile record în energie nu reuşesc să menţină cursul pentru ţinta mondială 2030 în energie regenerabilă – studiu EY România
Investiţiile record în energie nu reuşesc să menţină cursul pentru ţinta mondială 2030 în energie regenerabilă ...
Investiţiile record în energie nu reuşesc să menţină cursul pentru ţinta mondială 2030 în energie regenerabilă, ...