Trei din patru români care pleacă în vacanţe în străinătate ajung la mare

Deşi agenţiile din România au în oferte croaziere, city break-uri sau circuite, peste 75% dintre pachetele vândute în străinătate sunt vacanţe la mare, în principal în Bulgaria, Grecia, Turcia şi Spania, iar cei mai mulţi turişti caută ofertele all inclusive în hoteluri de 3-5 stele.
Economica.net - mar, 09 apr. 2013, 10:30
Trei din patru români care pleacă în vacanţe în străinătate ajung la mare

Pentru majoritatea românilor, cuvântul „vacanţă” este sinonim cu mare şi plajă. Fie că îşi petrec concediul în ţară, fie că îşi permit să meargă peste graniţe, celor mai mulţi români le place să îşi încarce bateriile stând la soare, pe ţărmul mării.

„Cam 75-80% dintre românii care cumpără vacanţe în străinătate prin agenţiile de turism merg la mare. Restul se duc în city break-uri sau circuite. Aproape toate familiile cu copii vor la mare. Merg în Bulgaria foarte mulţi, în Grecia, în Turcia, Spania, Croaţia, dar şi în Franţa, pe Coasta de Azur, sau în Italia – Sardinia sau Sicilia”, a declarat agenţiei MEDIAFAX Cristian Pandel, proprietarul agenţiei Christian Tour, cel mai mare operator de chartere din România în acest an, cu 17 destinaţii pe săptămână.

El spune că, în general, românii care pleacă în vacanţe în străinătate pe litoral cauta all inclusive în hoteluri de patru şi cinci stele.

„Sunt mai multe chartere în acest an faţă de 2012, iar pentru unele destinaţii numărul lor este chiar dublu. Sunt din ce în ce mai mulţi şi cei care cumpără pachete early booking, iar faţă de acum trei ani s-a dublat numărul acestora. Pentru Grecia sunt creşteri foarte mari în acest an, este mai cerută chiar şi decât Turcia, dar se cere foarte mult şi Spania. A scăzut în schimb cererea pentru Bulgaria. Cred că Grecia «mănâncă» din Bulgaria şi chiar din Turcia. Litoralul nostru se bate cu Bulgaria”, a adăugat Pandel.

Happy Tour, cel mai mare grup de agenţii din România, prin turoperatorul său, Prestige Tour, împarte cele mai multe locuri pe chartere cu Christian Tour, având de asemenea 17 zboruri pe săptămână către Grecia, Turcia, Spania şi Croaţia, atât din Bucureşti, cât şi din câteva oraşe din ţară.

„Toate charterele sunt spre destinaţii de litoral. Peste 75% dintre românii care merg în străinătate se duc pe litoral. Românii s-au obişnuit dintotdeauna să meargă în vacanţe la mare. Sunt mulţi familişti care caută astfel de oferte, în general all incuslive”, a spus Mircea Vladu, directorul Prestige Tour.

Preţurile pentru ofertele de litoral încep de la 300 de euro o săptămână la un hotel de patru stele în Antalya, all inclusive, cu avion şi taxe incluse, dar oferte similare pot fi găsite în Grecia în luna mai, dar la un hotel de trei stele, cu demipensiune. La polul opus, în Antalya o săptămână poate costa şi 3.500 – 7.000 de euro de persoană, iar în Creta există locuri exclusiviste, precum golful Elounda, unde se poate închiria un apartament la câteva mii de euro pe noapte.

„Oamenii vor să stea la mare şi la soare şi să-şi încarce bateriile. Cea mai mare concurenţă pentru litoralul românesc o face cel bulgăresc. Litoralul românesc este destul de scump. Cu tot cu transport, litoralul bulgăresc sau nordul Greciei sunt mai ieftine”, a adăugat Vladu.

Circuitele culturale, croazierele şi city break-urile nu fac nici jumătate din volumul vacanţelor la mare în străinătate, afirmă la rândul lui Alexandru Mărginean, outgoing manager la agenţia Karpaten Turism.

„Românii preferă ca singura vacanţă în străinătate pe care şi-o permit pe an să fie la mare, unde să se poată odihni. Spre deosebire de noi, germanii caută circuitele, iar americanii croazierele. În afara destinaţiilor de litoral europene, precum Bulgaria, Grecia, Turcia, Spania şi, mai nou, Cipru şi Croaţia, din ce în ce mai mulţi români zboară câte 20 de ore pentru a face plajă în staţiuni din Republica Dominicană, Mexic sau Thailanda”, a adăugat Mărginean.

El crede că românii sunt atraşi de staţiunile de litoral din străinătate de serviciile mai bune decât în România şi de hotelurile care arată mai bine.

„În afara câtorva, nu prea a mai construit nimeni un hotel nou pe litoralul românesc. În Turcia, toate hotelurile de cinci stele sunt noi, iar în Bulgaria o mare parte dintre unităţile de patru şi cinci stele sunt construite în ultimii ani”, a mai spus Alexandru Mărginean.

Potrivit INS, plecările vizitatorilor români în străinătate, înregistrate la punctele de frontieră, au fost în anul 2012 de 11,14 milioane, în creştere cu 1,9%, comparativ cu anul 2011. Mijloacele de transport rutier au fost cele mai utilizate de vizitatorii români pentru plecările în străinătate, reprezentând 75,9% din numărul total de plecări.

Reprezentanţii agenţiilor de turism spun însă că doar o mică parte din trecerile de frontieră (10-15%) o reprezintă turiştii, restul fiind călătorii scurte pentru shopping, vizite ale oamenilor de afaceri în afara ţării sau călătorii cu alte scopuri.

Te-ar mai putea interesa și
România va primi 6 miliarde de euro pentru a atenua impactul viitoarei taxe pe carbon în prețul gazelor și al carburanților auto. Ce trebuie să facă autoritățile ca să luăm banii
România va primi 6 miliarde de euro pentru a atenua impactul viitoarei taxe pe carbon în prețul gazelor și al carburanților ...
România va fi unul dintre cei mai mari beneficiari ai Fondului Social pentru Climă, ceea ce va crea o oportunitate semnificativă de a reduce rata sărăciei energetice la nivel național. Astfel,......
Primele zboruri din spaţiul Schengen aterizează duminică pe aeroportul Henri Coandă între orele 00:05-01:00
Primele zboruri din spaţiul Schengen aterizează duminică pe aeroportul Henri Coandă între orele 00:05-01:00
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, ...
Autostrada Transilvania: Turcii de la Ozaltin, declarați câștigători ai contractului pentru viaductele de 3,2 kilometri
Autostrada Transilvania: Turcii de la Ozaltin, declarați câștigători ai contractului pentru viaductele de 3,2 kilometri
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a desemnat câștigătorul contractului pentru construcția ...
Proiectul românesc Zesh securizează 500.000 USD în primele etape de finanţare
Proiectul românesc Zesh securizează 500.000 USD în primele etape de finanţare
Echipa Zesh, condusă de sătmărean Marius Martocsan, a reușit să atragă până în acest moment fonduri în valoare ...