1EUR = 4.7786 RON | Bucureşti 12 º

Companii

Trei din zece companii vor face angajări în următoarele trei luni - studiu Manpower

Circa 28% dintre angajatorii din România plănuiesc să-şi sporească numărul de angajaţi în următorul trimestru, în timp ce doar 7% intenţionează să facă reduceri de personal şi 64% nu au în vedere nicio schimbare, conform unui studiu realizat de ManpowerGroup.

13 iun, 2017 | Agerpres

Studiul ManpowerGroup privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă semnalează că Previziunea Netă de Angajare ajustată sezonier este de +14%, cu 2 puncte procentuale mai slabă decât cea raportată în trimestrul II/2017, dar relativ stabilă comparativ cu trimestrul III/2016.

'Şapte ani de intenţii de angajare pozitive, din care mai mult de opt trimestre consecutive de Previziuni cu două cifre, corespunzând creşterii numărului de angajaţi, au impact puternic asupra disponibilităţii talentelor pe piaţa din România, aşa cum o arată rata scăzută a şomajului, care în aprilie şi-a atins minimul istoric, dar şi gradul de răspândire a deficitului de talente care, potrivit ultimelor noastre cercetări, afectează 73% dintre angajatorii români. Dat fiind că angajatorii prognozează creşteri ale angajărilor şi în următoarele trei luni, este evident că pentru companii a sosit momentul să-şi regândească serios practicile de personal şi să se transforme în constructori de talente, deoarece găsirea lor gata formate pe piaţă este o opţiune din ce în ce mai puţin viabilă,' afirmă Igor Hahn, country manager, ManpowerGroup România.

Perspectivele de angajare din trimestrul III/2017, deşi ferm pozitive, au per ansamblu o tendinţă de slăbire, fiind mai puţin robuste decât în trimestrul II/2017 în şapte din cele zece sectoare de activitate analizate şi în şase din cele opt regiuni alte ţării, slăbind însă faţă de trimestrul III al anului trecut în şase sectoare de activitate şi patru regiuni. Declinul cel mai abrupt, atât de la trimestru la trimestru, cât şi de la an la an, este raportat în regiunea Centru, unde Previziunea Netă de Angajare de +10% este cu 19 puncte procentuale mai slabă decât în trimestrul II/2017 şi cu 15 puncte procentuale mai slabă decât în trimestrul III/2016.

Scăderi de la trimestru la trimestru, de 14 puncte procentuale, şi de la an la an, de 12 puncte procentuale, sunt raportate şi în regiunea Vest. În schimb, prognoza din regiunea Nord-Est, situată la +16%, se înseninează considerabil, fiind cu 17 puncte procentuale mai puternică decât anul trecut şi îmbunătăţindu-se faţă de trimestrul II/2017 cu 11 puncte procentuale.

Cele mai optimiste Previziuni din trimestrul III, la nivel de regiuni, sunt cele din regiunile Bucureşti şi Ilfov, Nord-Vest şi Sud, toate trei de +20%, în timp ce piaţa cea mai slabă este prognozată în regiunea Sud-Est unde Previziunea este de +4%.

La nivel de sector de activitate intenţiile de angajare cele mai optimiste, conforme unei Previziuni de +27%, sunt raportate în sectorul Industrie Prelucrătoare, prognoza fiind totuşi cea mai slabă din în ultimele şase trimestre, restrângându-se cu 3, respectiv 8 puncte procentuale faţă de trimestrul II/2017 şi trimestrul III/2016.

Un climat de angajare sănătos este preconizat şi în sectorul comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, cu o Previziune Netă de Angajare de +24%, cu 2 puncte procentuale mai puternică decât anul trecut (trimestrul III/ 2016), dar cu 5 puncte procentuale mai slabă decât cea raportată pentru intervalul aprilie - iunie 2017.

Angajatorii din sectorul Energie electrică, apă, gaze raportează cea mai slabă Previziune sectorială, de 0%.

Perspectivele de angajare se restrâng cu 10 puncte procentuale în comparaţie cu trimestrul anterior, dar se îmbunătăţesc cu 3 puncte procentuale faţă de al treilea trimestru al anului 2016. Perspectivele de angajare din sector au fost pozitive doar o singură dată în ultimii 5 ani şi ceva.

'Optimismul angajatorilor diferă în funcţie de dimensiunea organizaţiei. Angajatorii din organizaţiile mari sunt cei mai încrezători, raportând o Previziune Netă de Angajare de +25%, cu 3 puncte procentuale mai puţin robustă decât în trimestrul II, dar relativ stabilă comparativ cu anul trecut. Angajatorii din micro-organizaţii sunt însă prudenţi, raportând o Previziune de 0%, cu 6 puncte procentuale mai slabă decât în trimestrul II şi cu 9 puncte procentuale mai slabă decât în trimestrul III/2016', se menţionează în studiu.

Previziunea Netă de Angajare se obţine făcând diferenţa dintre procentul de angajatori care anticipează o creştere a volumului total de angajări şi procentul de angajatori care prevăd o scădere a angajărilor în locaţia lor, în trimestrul următor.

Studiul ManpowerGroup privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă este cel mai longeviv şi cuprinzător studiu din lume privind activitatea de angajare. ManpowerGroup administrează acest studiu predictiv încă din 1962, iar în prezent în cercetare sunt incluşi aproape 59.000 de angajatori din 43 de ţări şi teritorii, cărora le sunt măsurate trimestrial intenţiile de a-şi creşte sau de a-şi diminua numărul total de angajaţi pe parcursul trimestrului următor.

Pentru România, cercetarea de teren s-a derulat în intervalul 19 aprilie - 2 mai 2017 pe un eşantion reprezentativ de 625 de angajatori. Rezultatele obţinute au o marjă de eroare de +/-3,9%.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO