Trei dintre plajele Bulgariei nu îndeplinesc normele europene privind calitatea apei

Trei din cele 93 de zone de plajă din Bulgaria nu corespund normelor în ceea ce priveşte puritatea apei, în timp ce numărul celor cu apă excelentă, a scăzut de două ori faţă de anul trecut, potrivit unui raport al Comisiei Europene, relatează site-ul Novinite.com.
Economica.net - lun, 11 iun. 2012, 14:25
Trei dintre plajele Bulgariei nu îndeplinesc normele europene privind calitatea apei

Turiştii din oraşul Varna ar trebui să stea departe de plajă, precum şi cei din Popski beach, în apropiere de Kiten, precum şi pe una din plajele de la Nisipurile de Aur, situată în apropierea staţiei de epurare a staţiunii.

Bulgaria, ca şi România, situate pe litoralul Mării Negre, au început să raporteze calitatea apelor pe plajele lor din 2007.

Plajele europene sunt în general curate, deşi Olanda, Bulgaria, Letonia, Luxemburg şi Belgia sunt în urma altor destinaţii turistice, potrivit raportului Agenţiei Europene pentru Mediu (EEA).

„Veşti bune dacă intenţionaţi să vă petreceţi vacanţa de vară în Europa anul acesta – 92,1 % din apele de plajă din Uniunea Europeană îndeplinesc standardele minime de calitate stabilite prin Directiva pentru apă”, potrivit unei declaraţii emise odată cu raportul anual.

Cu toate acestea, în ceea ce priveşte Bulgaria veştile nu sunt tocmai bune. Locurile de baie, unde trebuie îndeplinite cele mai drastice condiţii pentru a ajunge la „excelent” s-au redus de la 76 în 2010, la 42 în 2011. Totuşi 96 % din locurile de plajă îndplinesc condiţiile impuse de Uniunea Europeană.

Coasta de nord a Bulgariei este în general mai curată decât plajele din sud, arată raportul.

Potrivit studiului, Olanda, Bulgria, Letonia, Luxemburg şi Belgia au „relativ puţine locuri în care se întrunesc condiţiile stricte impuse, în special în ceea ce priveşte apele teritoriale”.

Raportul Comisiei Europene compilează analize ale apelor din 2011 din peste 22.000 de locuri de plajă, râuri şi lacuri.

Printre cele care corespund standardelor sunt Serpentine Lake din Londra, care va găzdui mai multe evenimetne sprotive în cadrul Olimpiadei.

Tototdată, „Cipru, Croaţia, Malta şi Grecia au avut rapoarte excelente în ceea ce priveşte calitatea apei, peste 90 la sută respectând condiţiile impuse de Uniunea Europeană, în timp ce Spania, Italia şi Portugalia peste 80 % din zone”, precizează EEA.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Kremlinul a susţinut joi că livrarea rachetelor americane ATACMS către Kiev nu va schimba nimic în conflictul din Ucraina, după ce Washingtonul a anunţat că va furniza Ucrainei astfel de......
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Dacia Duster, SUV-ul asamblat exclusiv în România pentru piața europeană, a ajuns la a treia generație și, de-a lungul ...
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România.
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...