Trei nave chineze au pătruns în apele teritoriale ale Insulelor Senkaku

Trei nave guvernamentale chineze au intrat joi în apele teritoriale ale insulelor disputate cu Japonia în Marea Chinei de Est, a anunţat Paza de Coastă niponă, relatează AFP.
Economica.net - joi, 23 mai 2013, 11:21
Trei nave chineze au pătruns în apele teritoriale ale Insulelor Senkaku

Aceste nave de supraveghere maritimă au pătruns către ora locală 09.30 (03.30, ora României) în zona de 12 mile maritime (peste 22 de kilometri) din jurul arhipelagului Senkaku, revendicat de Beijing sub numele Diaoyu.

Ultima incursiune de acest tip datează din 5 mai. La sfârşitul lunii aprilie, trei nave guvernamentale chineze au intrat, de asemenea, de mai multe ori în apele teritoriale ale arhipelagului, determinând Japonia să-l convoace pe ambasadorul Chinei în semn de protest.

China trimite în mod frecvent nave, iar uneori avioane, după ce Japonia a naţionalizat, în septembrie, trei dintre cele cinci insuliţe, pe care le-a cumpărat de la proprietarul lor japonez.

Această iniţiativă a declanşat o săptămână de manifestaţii antijaponeze, între care unele violente, în numeroase oraşe din China.

În contextul acestor tensiuni, Tokyo a anunţat crearea unei forţe speciale de 600 de oameni şi 12 nave destinate să supravegheze şi să protejeze Insulele Senkaku, situate la aproximativ 200 de kilometri nord-est de coastele Taiwanului, care le revendică, de asemenea, şi la aproximativ 400 de kilometri vest de Insula Okinawa (sudul Japoniei).

Premierul japonez Shinzo Abe a avertizat, în luna aprilie, că Japonia va respinge „prin forţă” orice debarcare chineză pe Insulele Senkaku.

Pe 8 mai, Cotidianul Poporului, ziarul oficial al Partidului Comunist Chinez (PCC), a publicat un lung articol în care universitari făceau apel la „reconsiderarea” suveranităţii japoneze asupra Okinawa, o insulă pe care se află baze americane şi, în mod normal, este scutită de actuala dispută teritorială dintre cele două state vecine.

La Tokyo, secretarul general al Guvernului, Yoshihide Suga, a apreciat că textul din Cotidianul Poporului nu era pertinent.

Te-ar mai putea interesa și
Geely și o companie spaniolă vor produce mașini la fosta uzină Nissan de lângă Barcelona
Geely și o companie spaniolă vor produce mașini la fosta uzină Nissan de lângă Barcelona
Grupul chinez Geely, în parteneriat cu firma spaniolă EV Motors, vor asambla mașini la uzina de lângă Barcelona în care Nissana produs până în 2021 pick-up-ul Navara....
FMI prognozează că economia mondială va crește cu 3,2% în 2024 și 2025
FMI prognozează că economia mondială va crește cu 3,2% în 2024 și 2025
Economia mondială ar urma să înregistreze încă un an de creştere lentă, dar constantă, pe fondul avansului SUA, al ...
Iohannis a promulgat legea prin care Ministerul Finanțelor primește dreptul de a reprezenta România în toate litigiile arbitrale internaţionale
Iohannis a promulgat legea prin care Ministerul Finanțelor primește dreptul de a reprezenta România în toate litigiile ...
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi legea de aprobare a Ordonanţei de urgenţă 6/2024, conform căreia se acordă ...
Nissan plănuiește că până în 2029 să producă în masă autovehicule electrice alimentate cu baterii de ultimă generație
Nissan plănuiește că până în 2029 să producă în masă autovehicule electrice alimentate cu baterii de ultimă generație
Nissan Motor se aşteaptă ca până la începutul lui 2029 să producă în masă vehicule electrice (EV) alimentate cu ...