Trei sferturi dintre subsidiarele locale ale multinaţionalelor estimează scăderi de până la 25% a veniturilor în 2020 – PwC

Trei din patru subsidiare din România ale multinaţionalelor consideră că veniturile totale ale companiilor pe care le reprezintă vor scădea cu până la 25% în 2020, comparativ cu anul 2019, ca efect al crizei sanitare, potrivit sondajului "Transfer Pricing Challenges during and post Covid-19", realizat de PwC România în perioada aprilie-mai, scrie Agerpres.
Economica.net - vin, 26 iun. 2020, 07:59
Trei sferturi dintre subsidiarele locale ale multinaţionalelor estimează scăderi de până la 25% a veniturilor în 2020 - PwC

În acelaşi timp, aproape jumătate dintre entităţile din România ale grupurilor multinaţionale estimează scăderea marjei de profit din tranzacţiile cu părţile afiliate, iar 36% dintre respondenţi au arătat că eventualele cheltuieli generate de criza COVID-19 nu vor fi rambursate de grup, potrivit unui comunicat remis, vineri, AGERPRES.

„Politicile de preţuri de transfer au fost gândite şi aplicate de companii într-o perioadă de creştere economică şi, prin urmare, acum sunt reanalizate. Grupurile evaluează impactul pe termen mediu şi lung al pandemiei, luând în calcul măsuri pentru eficientizarea şi reducerea costurilor. Astfel, evoluţia relaţiilor cu părţile afiliate are o doză mare de incertitudine, nefiind clar în ce măsură grupurile mamă vor decide să susţină entităţile locale pentru a-şi acoperi pierderile suferite în perioada de întrerupere a activităţii”, a declarat Ionuţ Simion, Country Managing Partner PwC România, citat în comunicat.

În ceea ce priveşte lichiditatea, majoritatea respondenţilor au arătat că au avut suficient numerar pentru a-şi susţine activitatea, iar în eventualitatea unor probleme majore, 60% au indicat renegocierea condiţiilor de plată, fără a contracta noi finanţări. Doar 20% din răspunsuri au vizat opţiunea de a obţine fonduri suplimentare de la terţi.

Principalele cheltuielile extraordinare generate de criza COVID-19 sunt legate de forţa de muncă, fiind menţionate de 28% dintre respondenţi. Alte cheltuieli din această categorie vizează siguranţa la locul de muncă (echipamente, dezinfectanţi), potrivit unei ponderi de 20% dintre companiile chestionate şi cele de logistică, arată 24% dintre acestea.

Aproape o treime dintre respondenţi spun că deja au efectuat aceste cheltuieli, 32% arată că le vor realiza în următoarele trei luni, iar 28% până la sfârşitul anului 2020.

Majoritatea respondenţilor au la dispoziţie instrumentele IT necesare pentru a înregistra şi a măsura efectele financiare ale Covid-19 asupra tranzacţiilor cu părţile afiliate. Ceilalţi respondenţi nu sunt siguri de impact sau nu au resursele necesare.

Totodată, 15,5% estimează scăderea veniturilor cu procente între 25 şi 50%, iar 14% anticipează pierderi operaţionale ca urmare a disfuncţionalităţilor din economie şi 14% scăderea cererii din partea afiliaţilor.

Cheltuielile generate de COVID-19 vor fi trecute ca pierderi locale de 25% dintre companii şi doar 20% spun că există şansa de a împărţi cheltuielile între afiliaţi.

Studiul PwC România a fost realizat în lunile aprilie – mai 2020 pe baza informaţiilor furnizate de peste 30 de companii, din sectoarele: retail/FMCG – 40%, IT&C şi tehnologie -15%, servicii -15% şi industrie, farmaceutic şi imobiliar – câte 10%.

În ceea ce priveşte modelul de afaceri operat local, 72% dintre respondenţi au un profil funcţional limitat, unde deciziile de grup sunt puse în aplicare la nivel local.

Te-ar mai putea interesa și
Ifo: Varianta delta a coronavirusului ar putea avea un impact grav asupra economiei
Ifo: Varianta delta a coronavirusului ar putea avea un impact grav asupra economiei
Institutul german de cercetare economică Ifo a avertizat că varianta delta a coronavirusului ar putea avea un impact grav asupra economiei, întrucât numărul de cazuri ar putea creşte din nou....
Autostrada de Centură București Sud: Lucrările la lotul 2 vor fi supervizate de francezii de la Egis
Autostrada de Centură București Sud: Lucrările la lotul 2 vor fi supervizate de francezii de la Egis
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a atribuit asocierii conduse de francezii de la Egis ...
CNAIR confirmă infiltrațiile la blocurile de ancoraj ale podului peste Dunăre și afirmă că acestea nu afectează structura
CNAIR confirmă infiltrațiile la blocurile de ancoraj ale podului peste Dunăre și afirmă că acestea nu afectează structura
Conform CNAIR, apariția recentă a infiltrațiilor la blocurile de ancoraj de la podul suspendat peste Dunăre de la Brăila ...
Ofertă de 7,62 mld. USD respinsă de al patrulea lanţ de supermarketuri din Marea Britanie
Ofertă de 7,62 mld. USD respinsă de al patrulea lanţ de supermarketuri din Marea Britanie
Grupul britanic Morrisons a anunţat sâmbătă că a respins o ofertă de preluare în numerar, de 5,52 miliarde de lire ...