Trei sferturi dintre subsidiarele locale ale multinaţionalelor estimează scăderi de până la 25% a veniturilor în 2020 – PwC

Trei din patru subsidiare din România ale multinaţionalelor consideră că veniturile totale ale companiilor pe care le reprezintă vor scădea cu până la 25% în 2020, comparativ cu anul 2019, ca efect al crizei sanitare, potrivit sondajului "Transfer Pricing Challenges during and post Covid-19", realizat de PwC România în perioada aprilie-mai, scrie Agerpres.
Economica.net - vin, 26 iun. 2020, 07:59
Trei sferturi dintre subsidiarele locale ale multinaţionalelor estimează scăderi de până la 25% a veniturilor în 2020 - PwC

În acelaşi timp, aproape jumătate dintre entităţile din România ale grupurilor multinaţionale estimează scăderea marjei de profit din tranzacţiile cu părţile afiliate, iar 36% dintre respondenţi au arătat că eventualele cheltuieli generate de criza COVID-19 nu vor fi rambursate de grup, potrivit unui comunicat remis, vineri, AGERPRES.

„Politicile de preţuri de transfer au fost gândite şi aplicate de companii într-o perioadă de creştere economică şi, prin urmare, acum sunt reanalizate. Grupurile evaluează impactul pe termen mediu şi lung al pandemiei, luând în calcul măsuri pentru eficientizarea şi reducerea costurilor. Astfel, evoluţia relaţiilor cu părţile afiliate are o doză mare de incertitudine, nefiind clar în ce măsură grupurile mamă vor decide să susţină entităţile locale pentru a-şi acoperi pierderile suferite în perioada de întrerupere a activităţii”, a declarat Ionuţ Simion, Country Managing Partner PwC România, citat în comunicat.

În ceea ce priveşte lichiditatea, majoritatea respondenţilor au arătat că au avut suficient numerar pentru a-şi susţine activitatea, iar în eventualitatea unor probleme majore, 60% au indicat renegocierea condiţiilor de plată, fără a contracta noi finanţări. Doar 20% din răspunsuri au vizat opţiunea de a obţine fonduri suplimentare de la terţi.

Principalele cheltuielile extraordinare generate de criza COVID-19 sunt legate de forţa de muncă, fiind menţionate de 28% dintre respondenţi. Alte cheltuieli din această categorie vizează siguranţa la locul de muncă (echipamente, dezinfectanţi), potrivit unei ponderi de 20% dintre companiile chestionate şi cele de logistică, arată 24% dintre acestea.

Aproape o treime dintre respondenţi spun că deja au efectuat aceste cheltuieli, 32% arată că le vor realiza în următoarele trei luni, iar 28% până la sfârşitul anului 2020.

Majoritatea respondenţilor au la dispoziţie instrumentele IT necesare pentru a înregistra şi a măsura efectele financiare ale Covid-19 asupra tranzacţiilor cu părţile afiliate. Ceilalţi respondenţi nu sunt siguri de impact sau nu au resursele necesare.

Totodată, 15,5% estimează scăderea veniturilor cu procente între 25 şi 50%, iar 14% anticipează pierderi operaţionale ca urmare a disfuncţionalităţilor din economie şi 14% scăderea cererii din partea afiliaţilor.

Cheltuielile generate de COVID-19 vor fi trecute ca pierderi locale de 25% dintre companii şi doar 20% spun că există şansa de a împărţi cheltuielile între afiliaţi.

Studiul PwC România a fost realizat în lunile aprilie – mai 2020 pe baza informaţiilor furnizate de peste 30 de companii, din sectoarele: retail/FMCG – 40%, IT&C şi tehnologie -15%, servicii -15% şi industrie, farmaceutic şi imobiliar – câte 10%.

În ceea ce priveşte modelul de afaceri operat local, 72% dintre respondenţi au un profil funcţional limitat, unde deciziile de grup sunt puse în aplicare la nivel local.

Te-ar mai putea interesa și
Comandantul armatei estone cere dublarea bugetului apărării pentru ca ţara sa să poată respinge un atac rusesc
Comandantul armatei estone cere dublarea bugetului apărării pentru ca ţara sa să poată respinge un atac rusesc
Comandantul armatei estone, generalul Martin Herem, a susţinut joi că ţara sa, ce deja are un buget al apărării de circa 3% din PIB, trebuie să-şi dubleze cheltuielile de apărare în......
Burduja: Plafoanele preţurilor la energie şi gaze la clienţii finali rămân până la 31 martie 2025
Burduja: Plafoanele preţurilor la energie şi gaze la clienţii finali rămân până la 31 martie 2025
Plafoanele preţurilor la energie electrică şi gaze naturale la clienţii finali vor rămâne până la 31 martie 2025, ...
e-Factura: Perioada fără sancţiuni pentru contribuabilii care nu utilizează sistemul, extinsă până la 31 mai
e-Factura: Perioada fără sancţiuni pentru contribuabilii care nu utilizează sistemul, extinsă până la 31 mai
Perioada în care nu se aplică sancţiuni pentru nerespectarea termenului-limită de 5 zile lucrătoare prevăzut pentru ...
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
 Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, joi, referitor la posibilitatea eliminării impozitului pe concediile ...