Trei zile până la debutul SGR în România. Conform estimărilor, doar 2% dintre ambalaje vor purta sigla SGR. Cum arată pregătirile din spate

Sistemul de Garanție Returnare din România, prin care românii vor plăti o garanție de 0,50 lei atunci când vor cumpăra o băutură (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant, urmând să-și recupereze banii dacă reciclează, va debuta joi, 30 noiembrie. Primul centru de numărare și sortare, situat în Bonțida, Cluj, este funcțional. În primele luni, doar 2% din ambalajele din piață vor ajunge în sistemul SGR. Restul, pot fi reciclate doar în afara sistemului și nu sunt purtătoare de garanția de 50 de bani.
Alina Stanciu - lun, 27 nov. 2023, 16:36
Trei zile până la debutul SGR în România. Conform estimărilor, doar 2% dintre ambalaje vor purta sigla SGR. Cum arată pregătirile din spate

Unitate din Bonțida, Județul Cluj, este prima din cele 17 aflate în plan care va prelua treptat ambalajele cu sigla RetuRO, singurele pentru care se percepe garanția de 50 de bani la magazine.

Unitatea, unde se numără un ambalaj la fiecare 7,5 secunde și care are acum 32 de angajați per schimb, va prelua într-un final, în jur de 800 milioane de ambalaje de băuturi pe an.

Momentan, în unitate sunt montate patru linii de numărare și sortare pet și sticlă, dar la finele lui ianuarie 2024 vor fi montate alte patru.

La centrul RetuRO din Bonţida vor putea  fi aduse atât ambalajele de băuturi colectate manual, cât şi cele colectate de automat, prin echipamente de tip RVM, care vin deja numărate.

Ambalajele din sticlă sunt numărate, sparte şi pregătite pentru reciclare. Ambalajele metalice (aluminiu şi oţel), dar şi cele din plastic vor fi numărate, sortate şi compactate pentru a fi trimise la firmele de reciclare.

Situat în interiorul parcului industrial Olympian, centrul dispune de o suprafață de 4.700 de metri pătrați și este dotat cu echipamente avansate de numărare și sortare de la Anker Andersen A/S, lider de piață în domeniu.

Din estimările RetuRO, se vor colecta spre reciclare în jur de 7 miliarde de peturi, sticlă și doze pe an.

“Peste trei zile se va lansa sistemul Garanție Returnare din România. Este un moment istoric, de debut al celui mai ambițios proiect de economie circulară din România, cel mai mare astfel de sistem integrat din lume”, a declarat premierul Marcel Ciolacu, la deschiderea  centrului de mumărare, soartare de la Bonțida.

În UE, un sistem similar funcționează deja în 13 state, astfel că 146 de milioane de europeni reciclează deja în acest mod.

“SGR are un impact economic direct- înființarea a 600 de loc de munca până la finele anului viitor și investiții în transport si reciclare, atât pe verticală cât și pe orizontală”, a mai spus premierul.

RetuRO în cifre . Pornește cu 80% dintre agenții economici înregistrați în sistem

Odată ce sistemul SGR va fi complet funcțional, va presupune 80.000 de puncte de returnare a ambalajelor, magazine unde români se vor putea duce cu ambalajele goale, la aparate sau la ghișeul , pentru a-și lua în schimb, cash sau sub formă de voucher, cei 50 de bani cât reprezintă garanția pentru fiecare băutură consumată.

De asemenea, vor fi înrolați în sistem, pentru a putea pune pe piață băuturi ambulate în recicpiente cu sigla RetuRO, aproximativ 1500 de producători și importatori.

“Vrem să facem reciclarea parte din viața normală a tuturor românilor. Este vorba de schimbarea modului de în care oamenii interacționează  cu mediul. (…) Platforma IT a RetuRO a fost creată pentru a gestiona informațiile de la un număr estimat de 80.000 de operatori economici. 80% dintre ei s-au înregistrat în platformă”, a declarat Gemma Webb, CEO RetuRO.

Potrivit acesteia, sistemul va permite României, care este pe penultimul loc în UE din punct de vedere al reciclării selective, să recicleze 65% din petul folosit.

În primele luni, doar 2% din ambalaje vor ajunge în sistemul SGR. Ce se reciclează, de fapt

În timp ce unitatea de numărare și selectare ambalaje de la Bonțida  este pregătită să preia o parte dintre ambalaje, producătorii din industria băuturilor spun că noile ambalaje ce poartă sigla SGR vor intra în producție treptat, urmând ca o perioadă, până în 30 iunie 2024, să fie pe rafturile magazinelor în același timp cu produsele în ambalaje vechi, ce nu poartă garanția SGR.

“Producătorii de bere sunt pregătiți. A fost demarat procesul de producție a sticlelor cu logo RetuRO pe ambalaje. În data de 30 noiembrie va începe producția de bere în noile ambalaje, dar există un decalaj până la raft. Ne așteptam ( ca băuturile în noile ambalaje n.red)  să apară în cursul lunii ianuarie. O vreme, noile produse vor coexista cu cele nemarcate”, a declarat Julia Leferman, Director General al Asociației Berarii României.

Aceasta a făcut și un apel la comercianți – de a impulsiona vânzările de produse îm vechile ambalaje.

“Ne dorim ca stocurile de produse din piață să fie comercializate. Nu dorim să ni se întoarcă priduse bune de vândut. Ne dorim cooperarea comercianților. Ne așteptăm să apară și sincope pentru că este o perioadă de testare live. Avem nevoie, de asemenea, de un dialog deschis cu autoritățile”, a mai declarat Julia Leferman.

„Ne așteptăm ca în prima lună numărul ambalajelor să fie unul redus. Probabil primele tipuri de băuturi cu ambalaj SGR vor fi băuturile cu termen de garanție foarte scurt precum freshuri și alte astfel de tipuri de băuturi. Însă, pe măsură ce stocurile vor fi epuizate și noua marfa va umple rafturile, ne așteptăm ca procentul de ambajale SGR să crească până la 30 iunie 2024 când vom avea pe raft 100% ambalaj SGR. Din experiența altor state membre UE, în prima lună de la startul sistemul, procentul ambalajelor SGR este undeva la 2-3%, dar acesta va crește în fiecare zi”, a declarat ministrul Mediului, Mircea Fechet.

Sistemul Garanție-Returnare este un proiect de economie circulară prin care românii vor plăti o garanție de 0,50 RON atunci când vor cumpăra o băutură (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant. Sistemul se aplică pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l şi 3 l inclusiv. Pentru a fi identificate ușor, produsele care vor face parte din sistem vor fi marcate cu un logo specific.

După golirea ambalajului, clientul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianți. În schimbul ambalajului gol, clientul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanției plătite inițial, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal și chiar dacă respectivul produs nu a fost cumpărat din acea locație.

Aceste produse, parte din SGR, vor ajunge treptat pe rafturile magazinelor, într-o perioadă de câteva luni după lansarea Sistemului de pe 30 noiembrie, și vor putea fi identificate după marcajul „Ambalaj cu garanție”, aplicat pe etichetă. Așadar, RetuRO recomandă tututor românilor să nu își facă provizii de ambalaje înainte de lansarea SGR. Acestea nu vor putea fi răscumpărate în punctele de returnare în baza unei garanții, pentru că nu s-a plătit suma de 50 de bani la cumpărarea produsului și nu sunt marcate cu logo-ul ce atestă că sunt purtătoare de garanție. Ambalajele non-SGR vor putea fi returnate, în continuare, prin metoda de colectare selectivă clasică, utilizată și până acum pentru recuperarea ambalajelor de toate tipurile, în punctele de colectare tradiționale.

 

RetuRO Sistem Garanție Returnare S.A. ( www.returosgr.ro ) este o companie ce funcționează pe principiul not for profit – ceea ce înseamnă că eventualul profit realizat de companie în urma colectării de ambalaje de băuturi va fi reinvestit, exclusiv, în dezvoltarea SGR. Compania a fost creată de un consorțiu de trei acționari privați: Asociația Berarii României pentru Mediu (30%), Asociația Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate (30%) și Asociația Retailerilor pentru Mediu (20%) și un acționar public, statul român, prin autoritatea centrală de mediu, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (20%).

 

RetuRO, administratorul SGR, funcționează cu finanțare exclusiv privată și are rolul de a asigura transparența asupra cantităților de ambalaje pentru băuturi puse pe piață și returnate de consumatori, contribuind la dezvoltarea durabilă a României, prin gestionarea responsabilă a deșeurilor de ambalaje, în vederea atingerii țintelor de reciclare impuse României de către Uniunea Europeană.

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Şantierul Naval Orşova a semnat un contract de 4 milioane de euro cu o firmă olandeză pentru construirea unei nave fluviale
Şantierul Naval Orşova a semnat un contract de 4 milioane de euro cu o firmă olandeză pentru construirea unei nave fluviale
Şantierul Naval Orşova a încheiat un contract în valoare de 4,05 milioane de euro cu compania olandeză Rensen-Driessen Shipbuilding B.V. pentru construcţia şi livrarea unei nave fluviale. ...
Primul restaurant Popeyes din Buzău se deschide luni
Primul restaurant Popeyes din Buzău se deschide luni
Primul restaurant Popeyes din Buzău se va deschide luni, 29 iulie 2024,la ora 11. Acesta este situat în zona food-court ...
Mercedes-Benz își modifică în jos estimările privind marja de profit din acest an, după rezultatele slabe înregistrate în trimestrul II
Mercedes-Benz își modifică în jos estimările privind marja de profit din acest an, după rezultatele slabe înregistrate ...
Grupul german Mercedes-Benz şi-a redus previziunile privind marja anuală de profit, după vânzările slabe din trimestrul ...
România rămâne în procedura de deficit excesiv
România rămâne în procedura de deficit excesiv
Consiliul Uniunii Europene a deschis vineri proceduri oficiale contra statelor membre UE care se confruntă cu un deficit ...