Treichl: Nu va fi nevoie de măsuri suplimentare de restructurare la BCR faţă de programul anunţat

BCR nu va avea nevoie de noi măsuri de restructurare, suplimentare planului deja anunţat, majoritatea costurilor cu eficientizarea fiind contabilizate în 2012, a declarat Andreas Treichl, care se aşteaptă ca activitatea economică din România să fie susţinută de proiectele de infrastructură.
Economica.net - joi, 28 feb. 2013, 12:51
Treichl: Nu va fi nevoie de măsuri suplimentare de restructurare la BCR faţă de programul anunţat

Întrebat dacă anticipează necesitatea unor noi măsuri de restructurare în acest an în România, dincolo de cele anunţate anul trecut, directorul general al Erste Group, Andreas Treichl, a răspuns negativ.

„Nu. Nu vedem absolut niciun motiv pentru care ar trebui să modificăm programul (de restructurare – n.r.) anunţat. Nimic nu va fi modificat în această privinţă (…) Majoritatea costurilor de restructurare au fost înregistrate în 2012. Aţi văzut deja efectele programului de eficientizare. Efectul net se va vedea mai bine în 2013”, a declarat Treichl joi, într-o conferinţă de presă susţinută la Viena după prezentarea rezultatelor financiare ale grupului pentru anul trecut.

La finele lui 2012, preşedintele BCR, Tomas Spurny, a anunţat că grupul va disponibiliza 1.600 de salariaţi în următoarele 12-18 luni, reprezentând 17,5% din totalul angajaţilor, pentru a reaşeza modelul la noile realităţi economice.

Şeful Erste a reiterat, joi, că speră ca BCR să revină pe profit în acest an, odată cu reducerea semnificativă a costului riscului.

Erste, banca-mamă a BCR, mizează în acest an în România pe începerea unor proiecte de infrastructură, care ar trebui să ajute creşterea economică.

„Sperăm ca trendul pe infrastructură să devină şi mai pozitiv decât în prezent. Angajamentele nu au fost niciodată atât de solide ca în ultimele săptămâni şi vedem că unele proiecte care au fost anunţate cu mult timp în urmă au început să ajungă în faza de execuţie. În acest context, suntem foarte siguri că trendul din România va fi pozitiv în 2013, dar este mult prea devreme pentru a vorbi despre o progres remarcabil. Este prea devreme pentru a vorbi despre o revenire”, a afirmat CEO-ul băncii austriece.

În privinţa creditării, Treichl anticipează că creşterea se va manifesta în primul rând pe partea de infrastructură, urmând să fie remarcată ulterior în zona corporate şi, cu o oarecare întârziere, pe partea de consum.

„Odată cu revenirea pe creştere, veniturile populaţiei vor urca şi creditele de consum vor creşte şi ele. Deci direcţia ar fi infrastructură, apoi corporate, apoi retail”, a explicat el.

Grupul BCR a înregistrat anul trecut o pierdere netă de 1,2 miliarde lei (277 milioane euro), pe fondul majorării cu 68,2% a costului cu provizioanele, la 3,62 miliarde lei (813,3 milioane euro), în condiţiile în care rezultatul operaţional a fost de 2,35 miliarde lei, apropiat de nivelul din 2011, potrivit rezultatelor prezentate joi dimineaţă de grup.

Erste Group a raportat pentru anul trecut un profit net de 483,5 milioane euro, în condiţiile unor provizioane în scădere la nivelul grupului şi a majorităţii subsidiarelor, mai puţin România şi Croaţia, şi a unui rezultat operaţional în uşoară coborâre.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...