Trenuri noi în România. Astra contestă a doua anulare a licitației pentru 20 de rame: „Este de o nelegalitate flagrantă, de-a dreptul stranie”

După ce partenerii săi chinezi au contestat cu succes prima anulare a licitației pentru 20 de trenuri inter-regionale în România, Astra Vagoane Călători contestă la rândul său cea de-a doua anulare a procedurii. Producătorul din Arad susține că anularea este de o “nelegalitate flagrantă, fiind de-a dreptul stranie“.
Anemona Andone - joi, 08 oct. 2020, 18:41
Trenuri noi în România. Astra contestă a doua anulare a licitației pentru 20 de rame:

Astra Vagoane Călători Arad a depus la începutul lunii octombrie o plângere la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) împotriva celei de-a doua anulări a licitației pentru 20 de trenuri inter-regionale în România.

Licitația organizată de Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) s-a anulat automat la finalul lunii trecute din cauză că nu au fost depuse oferte, potrivit informațiilor din SEAP. Ceea ce este surprinzător, având în vedere interesul chinezilor, care au mers până la Curtea de Apel București pentru a contesta un factor de evaluare.

Astra Vagoane Călători cere în contestația sa anularea deciziei de anulare a licitației (foto jos) și continuarea procedurii.

Precedent cu “viciu tehnic“ la licitația pentru autobuze în București

O situație similară s-a petrecut în august 2017 cu licitația organizată de Primăria Municipiului București pentru achiziția de autobuze diesel Euro 6. Amintim că și atunci licitația s-a anulat automat pentru că nu au fost depuse oferte până la termenul limită, deși fusese decisă prelungirea termenului de depunere. Reprezentanții PMB au explicat că a fost anulată automat deoarece, în afară de publicarea pe site a anunțului de prelungire a termenului, era necesară și o operațiune manuală de modificare a datei limită de depunere. Ca urmare a acestui viciu tehnic, Primăria Capitalei a fost nevoită să reia procedura de licitație pentru achiziționarea celor 400 de autobuze.

Rămâne de văzut ce va decide CNSC în cazul contestației Astra Vagoane Călători privind a doua anulare a licitației ARF.

Amintim că licitația pentru achiziționarea a 20 de rame electrice inter-regionale noi RE-IR, organizată de Autoritatea pentru Reformă Feroviară, s-a anulat automat deoarece la data limită de depunere ofertă nu au existat ofertanți care au depus ofertă, după cum se arată într-un anunț publicat pe 23 septembrie în SEAP (foto jos).

Este pentru a doua oară când această mega-licitație se anulează. În august, ARF a decis să anuleze procedura, după ce chinezii de la CRRC Qingdao Sifang au obținut la Curtea de Apel București eliminarea unui factor de evaluare. Chinezii au contestat însă anularea licitației la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC).

Pe 9 septembrie, CNSC a admis contestația chinezilor și a obligat ARF să continue licitația în termen de 10 zile de la comunicarea deciziei. 

Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) a lansat în aprilie procedura de atribuire pentru achiziţia unui număr de 20 de rame electrice destinate serviciilor feroviare de transport călători pe rutele inter-regionale, precum şi a serviciilor accesorii de mentenanţă. Criteriul de atribuire a fost cel mai bun raport calitate-preţ.

În formularul de contract de achiziţii au fost prevăzute două clauze de revizuire: posibilitatea suplimentării perioadei de mentenanţă cu încă 15 ani şi posibilitatea dublării cantităţilor achiziţionate, de la 20 la 40 de rame electrice. Suplimentarea prin dublare a cantităţilor şi serviciilor achiziţionate urma să fie făcută fără organizarea unei proceduri competitive, prin încheierea unui act adiţional.

Valoarea contractului a fost estimată între 1,31 miliarde de lei şi 3,71 miliarde de lei, fără TVA. Finanţarea proiectului era asigurată prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, cofinanţarea fiind asigurată de la bugetul de stat.

Te-ar mai putea interesa și
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din România îşi vor primi banii în avans, înainte de Paşte, a anunţat......
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...
Început bun de an pentru comerțul agroalimentar al UE. Excedentul comercial din luna ianuarie a ajuns la 5 miliarde de euro
Început bun de an pentru comerțul agroalimentar al UE. Excedentul comercial din luna ianuarie a ajuns la 5 miliarde de ...
Comerţul agroalimentar al UE a înregistrat o evoluţie pozitivă în luna ianuarie 2024, când excedentul comercial a ajuns ...