Trenuri noi în România: Chinezii cer suspendarea mega-licitației pentru 20 de rame inter-regionale

Chinezii de la CRRC Qingdao Sifang au depus iar contestație la licitația pentru achiziția a 20 de trenuri inter-regionale noi în România, prin care cer suspendarea procedurii. Ei susțin că sunt în continuare discriminați, pentru că nu ar fi fost pusă în aplicare o decizie obligatorie de modificare a condițiilor de participare la licitație.
Anemona Andone - lun, 25 ian. 2021, 19:21
Trenuri noi în România: Chinezii cer suspendarea mega-licitației pentru 20 de rame inter-regionale

Producătorul chinez de material rulant CRRC Qingdao Sifang, partener al Astra Vagoane Călători, reclamă în noua plângere, depusă pe 20 ianuarie la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC), că Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) nu ar fi modificat condițiile de participare la licitație. Asta deși există o decizie anterioară a CNSC, din 17 decembrie 2020, care ar obliga autoritatea contractantă să opereze acele modificări.

Noul termen stabilit de ARF penru depunerea ofertelor la această licitație este 8 februarie 2021, conform informațiilor din platforma SEAP. Rămâne de văzut dacă acest termen va mai putea fi respectat având în vedere noua contestație a chinezilor.

Licitație anulată de două ori

Lansată în primăvara anului trecut, licitația pentru cele 20 de rame electrice a fost deja anulată de două ori. Prima dată a fost în august, când ARF a decis să anuleze procedura, după ce chinezii de la CRRC Qingdao Sifang au obținut la Curtea de Apel București eliminarea unui factor de evaluare.

Chinezii au contestat atunci legalitatea factorului de evaluare denumit „Validare tehnică”, prin care se acordă 10 puncte pentru oferta care „conține o ramă pusă în funcțiune pe o rețea europeană, recunoscută de Agenția Uniunii Europene pentru Căile Ferate – ERA. În caz contrar, nu se acordă niciun punct”.

Pe de altă parte, ARF și-a susținut apoi decizia de anulare a licitației prin faptul că sentința CAB ar fi modificat în mod esenţial documentaţia de licitaţie, prin eliminarea factorului de evaluare, fapt ce ar fi „favorizat substanţial ofertanţii care nu au un produs omologat pe piaţa europeană”.

Chinezii au contestat însă anularea licitației la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC). Pe 9 septembrie, CNSC a admis contestația chinezilor și a obligat ARF să continue licitația în termen de 10 zile de la comunicarea deciziei.

Printr-un anunț pubicat în SEAP pe 23 septembrie, licitația era anulată însă a doua oară, din cauză că nu fuseseră depuse oferte. Ceea ce era surprinzător, având în vedere interesul chinezilor.

La începutul lunii octombrie 2020, Astra Vagoane Călători, partener al chinzeilor, a contestat la rândul său cea de-a doua anulare a procedurii. Producătorul din Arad susținea că anularea este de o „nelegalitate flagrantă, fiind de-a dreptul stranie”. Între timp, până să se pronunțe CNSC pe această contestație, ARF a reluat licitația.

Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) a lansat în aprilie 2020 licitația pentru achiziţia a 20 de rame electrice destinate serviciilor feroviare de transport călători pe rutele inter-regionale, cu posibilitatea suplimentării comenzii cu încă 20 de rame. Criteriul de atribuire a fost cel mai bun raport calitate-preţ.

Valoarea estimată (fără TVA) se regăsește în intervalul:

– 1,31 de miliarde de lei, pentru 20 de rame electrice inter-regionale (RE-IR) + 15 ani de mentenanță

– 3,71 de miliarde de lei, pentru 40 de rame electrice cu 30 de ani de mentenanță.

Durata acordului-cadru, în baza căruia se vor semna contracte de achiziții, va fi de 210 luni (17 ani și cinci luni). Pentru achiziția de noi trenuri, ARF va beneficia de fonduri europene, prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM).

Chinezii de la CRRC Qingdao Sifang au participat alături de Astra Vagoane Călători și la cealaltă licitație lansată de ARF, pentru achiziția a 40 de trenuri regionale. Mai mult, oferta acestei asocieri a și fost declarată câștigătoare, ceea ce a stârnit apoi un adevărat război al contestațiilor cu rivalii europeni Siemens Mobility și Alstom. În urma admiterii contestațiilor, ARF a fost obligată să emită un nou raport al procedurii privind desemnarea unui câștigător.

Te-ar mai putea interesa și
Dezvoltatorii din București au cumpărat în pandemie terenuri pentru mai mult de 30.000 de locuințe
Dezvoltatorii din București au cumpărat în pandemie terenuri pentru mai mult de 30.000 de locuințe
Dezvoltatorii din București au cumpărat în pandemie terenuri pentru 30.000 de locuințe, arată datele companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox. În total, valoarea......
UE îşi va consolida securitatea energetică după incidentele de la gazoductele Nord Stream – Borrell
UE îşi va consolida securitatea energetică după incidentele de la gazoductele Nord Stream – Borrell
Uniunea Europeană crede că un sabotaj este probabil cauza scurgerilor recente din gazoductele Nord Stream 1 şi 2 şi va ...
Ultimele zile de Admitere pentru anul universitar 2022-2023 la Universitatea Spiru Haret (P)
Ultimele zile de Admitere pentru anul universitar 2022-2023 la Universitatea Spiru Haret (P)
Universitatea Spiru Haret, cea mai mare instituţie de învăţământ superior privată din România, organizează Admitere ...
Afacerile reţelei dr. Leahu au depăşit 59 de milioane de lei în primul semestru şi sunt cu 33,5% mai mari decât cele din prima jumătate a anului 2021
Afacerile reţelei dr. Leahu au depăşit 59 de milioane de lei în primul semestru şi sunt cu 33,5% mai mari decât cele ...
Reţeaua clinicilor dentare dr. Leahu, listată pe piaţa AeRO a Bursei de Valori București, a realizat cifră de afaceri ...